La igualtat entre homes i dones és un dels principis que ha promogut la Unió Europea (UE), tanmateix, els seus Estats membres no la promouen o la tracten de la mateixa manera. Alguns la tenen molt relegada, no només en les seves polítiques sinó en les mateixes estructures estatals. Si bé el Ministeri d'Igualtat a l'Estat espanyol s'ha consolidat al llarg dels anys, la seva existència és una excepció a la resta d'Europa. De fet, aquesta mena de ministeris són una rara avis en el panorama europeu. D'entre els 27 països d'Europa només nou tenen ministeris destinats a les polítiques d'igualtat i d'entre aquests només quatre tenen un ministeri dedicat exclusivament a aquestes polítiques. És a dir, una situació com l'espanyola només es dona també a França, Luxemburg i Polònia

El fet de dedicar un ministeri exclusivament a promoure i executar les polítiques d'igualtat ha mostrat donar fruits considerables. Segons les dades de  l'Institut Europeu d'Igualtat de Gènere (EIGE, en les seves sigles en anglès), tres dels països amb aquests ministeris es troben per sobre de la mitjana europea en l'índex d'igualtat de gènere, que se situa en els 70,2 punts. L'únic que queda per sota d'aquesta mitjana és Polònia, tot i que cal posar en context que fins fa poc aquest partit estava governat per l'extrema dreta que va desincentivar les polítiques d'igualtat. De fet, d'entre tots els Estats que compten amb un ministeri exclusiu, el polonès és el darrer a comptar amb ell. 

Font: EIGE 

També hi ha països que no compten amb ministeris d'Igualtat, però treuen molt bona puntuació en aquest índex de l'EIGE. Concretament, és el cas d'Àustria, Alemanya, Bèlgica, Dinamarca i Suècia. Tot i això, en aquests països, les polítiques d'igualtat tenen un paper destacat dins de l'estructura del govern, ja sigui compartint ministeri amb altres competències, o sent una branca dins d'un ministeri. Per exemple, a Alemanya hi ha la Divisió per a la Igualtat de Gènere, que s'emmarca dins del Ministeri de Família, Gent Gran, Dona i Joventut. 

Les competències d'igualtat, un calaix de sastre

Hi ha països europeus que releguen les polítiques d'igualtat de gènere a comissions, petits departaments o queden enterrades en carteres més grosses. Per exemple, des del 2010 els governs d'extrema dreta hongaresos liderats per Viktor Orbán han enterrat les polítiques d'igualtat al Ministeri d'Afers de Família. En aquesta cartera s'arraconen les polítiques d'igualtat sota el paraigua de les polítiques a favor del concepte de família tradicional que promou el partit de Fidesz.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!