No alarmar innecessàriament”. És la crida que fa la ministra de Sanitat, Mónica García, després que l’OMS hagi declarat l’emergència sanitària internacional per la verola del mico i que Suècia hagi confirmat el primer cas a Europa de la seva variant més agressiva. “Hem de transmetre tranquil·litat, prudència i rigor científic, estem molt ben preparats per a qualsevol escenari, per a la vigilància i per haver de vacunar en cas necessari”, ha defensat en una entrevista a Las Mañanas de RNE. Alhora, ha disparat contra el Partit Popular i l’ha acusat de “tenir ganes de difondre desinformació per intentar desgastar” el govern espanyol: “Demano al PP que contingui les seves alarmes innecessàries i els seus missatges anticientífics”, ha proclamat. “Com més desinformem la població, la població tindrà menys confiança en les mesures de salut pública que es posin i això va en contra de protegir la salut dels ciutadans. Si hi ha un gran lema dins de la salut pública és no intoxicar els missatges”, ha reblat més tard.

En aquest sentit, Mónica García ha destacat que Espanya té un “bon estoc de vacunes” i “bona capacitat de coordinació i alerta” i ha recordat que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) assenyala que hi ha un risc baix. A més, just ahir, l’Organització Mundial de la Salut va negar que la verola del mico sigui la “nova covid” i va assegurar que Europa “sap com controlar” la propagació del virus. D’altra banda, la ministra ha recordat que tant l’ECDC com la Unió Europeano recomanen que hi hagi restriccions ni control a les fronteres”. Això sí, ha relatat que la Sotsdirecció General de Sanitat Exterior “millorarà la informació als viatgers, es coordinarà amb les autoritats aeroportuàries i oferirà informació per donar cita a centres de vacunació internacional als viatgers que vagin als països que estan afectats”.

No es recomanen mesures extraordinàries en la població general, sinó augmentar la vigilància, fer un seguiment molt estricte de les variants i augmentar la vacunació en població de risc”, ha explicat Mónica García. Ara mateix, només es recomana vacunar als grups de risc, que són els que “poden tenir contacte de risc o puguin tenir contacte amb la població que és de risc”, com metges o infermeres en consultes d’Infeccions de Transmissió Sexual. El Ministeri de Sanitat impulsarà “totes les mesures necessàries” per “preparar-se per a qualsevol possibilitat”. De moment, aquesta setmana s’han reunit el Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea i, a escala estatal, la Ponència d’Alertes i la Comissió de Salut Pública.

“És més assenyat i intel·ligent actuar de manera coordinada”

Després que algunes comunitats autònomes governades pel PP, com Madrid, el País Valencià o Andalusia, hagin avançat que obriran nous centre de vacunació, ampliaran cites i convocaran pacients sense esperar a la decisió que es prengui en la Comissió de Salut Pública (que es reuneix aquest matí), Mónica García ha arguït que el “més assenyat i intel·ligent” és actuar de “manera coordinada”. “El Ministeri treballa braç a braç amb totes les comunitats i és molt bo que tots prenguem les mateixes mesures i siguem capaços de donar certesa i missatges clars, això no és una cursa per veure qui vacuna abans i ho fa millor”, ha esgrimit. I ha conclòs que una “resposta coordinada” i “posar-se d’acord”, per exemple, sobre si cal augmentar els grups de vacunació o sobre la informació que cal donar als grups de risc perquè es vacunin, és “molt més efectiu”.

Mónica García, disposada a comparèixer al Senat

Just ahir, el PP va reclamar que Mónica García comparegui al Senat per donar explicacions sobre el que consideren que és la “inacció” de la Moncloa amb aquest tema. “Davant de l’emergència sanitària internacional, el govern espanyol té l’obligació d’actuar i dirigir una resposta davant aquesta malaltia, on prevalgui la vigilància, la detecció precoç i el tractament, però torna a arribar tard”, va afirmar la portaveu del PP a la cambra alta, Alicia García. Preguntada per aquesta qüestió, la ministra Mónica García s’ha mostrat “disposada a comparèixer en qualsevol moment” i ha posat en relleu que el Ministeri de Sanitat està “donant totes les explicacions i està aportant tota la informació detallada” als portaveus parlamentaris, a les comunitats autònomes i als organismes involucrats de l’Administració General de l’Estat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!