"Intento ser un ministre decent, però no sóc metge, ho saben des del primer dia". És l'eloqüient frase que va pronunciar el ministre de Sanitat durant la seva compareixença, aquest dijous, al Congrés per retre comptes sobre la gestió de la crisi del coronavirus. Salvador Illa és a l'ull de l'huracà des de la invasió de la pandèmia a Espanya. El desastre de la compra de tests ràpids defectuosos de Covid-19 a una empresa xinesa sense llicència ha deixat tocada la seva imatge.
Pedro Sánchez va reservar per Illa, mà dreta de Miquel Iceta al PSC i peça indispensable en la negociació amb ERC per a la investidura, una cadira al seu consell de ministres. Ho va fer en previsió a poder designar-lo interlocutor amb Catalunya a la taula de diàleg entre governs. Tot i que Illa és filòsof i no té experiència en la matèria el president va assignar-li la cartera de Sanitat, una de les conegudes com a maria. I és que des de fa dècades les competències en salut estan transferides a cadascuna de les autonomies. L'arribada d'una pandèmia mundial de les dimensions del coronavirus no entrava dins dels plans. I ho ha capgirat tot fins al desbordament.
Amb la implantació de l'estat d'alarma, el govern espanyol va assumir el comandament únic de Sanitat. I vist com estan anant les coses, són moltes les comunitats autònomes que discrepen d'aquesta decisió i consideren una rèmora que totes les operacions se centralitzin al ministeri. La tensió va començar per la confusió en relació al control de material. Molts territoris acusen el ministeri d'haver-los deixat desabastits. El cas del lot de proves ràpides de Covid-19 que donen falsos negatius ha acabat de caldejar els ànims.
"El mercat ha embogit", va afirmar Illa durant les seves explicacions per justificar l'operació. Tots els països del món intentant comprar els mateixos productes compliquen l'adquisició del material que urgeixen i reclamen els professionals sanitaris. La comanda del lot a una empresa que segons el govern xinès no té llicència per operar va ser anterior a la gran compra autoritzada posteriorment i encarregada a altres proveïdors. Illa ha defensat que comptava amb la garantia i el certificat de la UE però que un cop s'han analitzat, no han superat el nivell mínim de qualitat exigit.
650.000 test defectuosos
Segons va informar el ministeri en un primer moment, es tractava d'un paquet de 9.000 tests. Ja avui el ministre ha reconegut que aquests 9.000 eren els primers que van arribar, però que se n'havien comprat 650.000 més a la mateixa empresa i que s'han retornat tots. Això vol dir que Espanya haurà d'esperar encara per poder rebre i activar les proves ràpides de coronavirus, una acció imprescindible per poder dimensionar l'abast real de l'expansió del Covid-19. Illa ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat, assegurant que tenen diversos proveïdors i que aviat arribaran 5 milions de test ràpids. Amb tot, ha preferit no posar una data concreta sobre quin dia rebran els contenidors.
Davant la situació, una de les decisions que ha pres el govern Sánchez és encarregar al ministeri d'Hisenda el control i la gestió de les compres de material, en coordinació amb Sanitat. Durant una compareixença al costat d'Illa, María Jesús Montero ha confirmat que està "col·laborant" amb el ministre de Sanitat.