Oficialment queden cinc dies perquè comenci la campanya electoral. Oficialment, l'encara ministre va dir que deixaria la cartera de Sanitat abans de bolcar tots els esforços a la cursa per guanyar les eleccions catalanes. Aquest dissabte, però, Salvador Illa s'ha vestit de cap de llista del PSC i, acompanyat per la plana major del PSOE, ha entrat en campanya. Ell mateix ha confirmat que "en pocs dies" s'entregarà al "101%" en la seva tasca com a candidat.  

Amb la tercera onada del coronavirus atiant de valent Espanya, Pedro Sánchez ha decidit traslladar per primera vegada a Barcelona el comitè federal del seu partit. La trobada ha estat mig telemàtica mig presencial. Les primeres espases s'han desplaçat fins la capital catalana. La resta, s'han connectat virtualment. 

Tot i que la cita ha estat en bona part telemàtica, tant ell com els ministres Illa, Ábalos i Calvo, han desembarcat a la capital catalana per compartir escenari amb Miquel Iceta. Calia donar embranzida al que Sánchez ha batejat com "el factor Illa". El líder dels socialistes espanyols ha secundat la data de les eleccions per al 14-F, per acabar, ha dit, amb un "cilce estèril" a Catalunya. 

Apel·la a concentrar el vot unionista

Ell, que s'havia fet un tip de construir eslògans i organitzar campanyes des de les bambolines del PSC, fa ara un salt endavant. Illa, a qui VOX ha ofert els seus vots per investir-lo president, ha pronunciat el seu primer discurs com a presidenciable, la major part del qual, en castellà. Lluny de l'eufòria pròpia del seu predecessor, Miquel Iceta, el ministre ha optat per la sobrietat que el caracteritza per apel·lar al vot unionista. "Hem de dir alt i clar ja n'hi ha prou, ja està bé". I s'ha compromès a "no ajustar comptes amb ningú" a una "Catalunya sense revenges". 

Adreçant-se als seus companys de files els ha demanat que "no militin només a un partit", sinó en la idea d'una "Catalunya unida avançant" per a una "Generalitat de tots". Segons ha exposat, la seva intenció és "passar pàgina", deixar enrere els bàndols i "convertir l'atipament en confiança i esperança". 

El teloner Iceta

Si fa just un any Iceta era l'estrella del congrés del PSC, avui ha fet de teloner. "El pròxim 14-F, l’elecció és clara: o president Illa o més decadència, més incompetència, més del mateix". El primer secretari socialista ha tirat de clàssics: que "Illa és el president que Catalunya mereix i necessita", que servirà per "tenir un país millor i fer bé el que s'ha fet malament" i que és el que "convé a tots". 

Illa, el "bon home"

Entre Illa i Iceta, qui ha pres la paraula és Pedro Sánchez, que avui ha triat el look que va servir-li per guanyar-li la partida a Susana Díaz quan li disputava la batalla pel lideratge del PSOE. Caçadora marró i texans. Ja al faristol, ha compartit amb l'auditori que va ser Iceta qui va trucar un dia a la porta del seu despatx per plantejar-li el seu relleu. "Tenia tot el dret a ser candidat i ningú li discutia", ha afirmat Sánchez, que ha lloat "la grandesa i generositat" d'Iceta per cedir el primer lloc de la llista del PSC a Salvador Illa. 

El president espanyol ha volgut referir-se a l'embolic generat amb l'ajornament de les eleccions a Catalunya, que està pendent de la resolució definitiva del TSJC per saber si es faran el 14-F o si es poden posposar al 30 de maig. "És inútil que segueixin buscant trucs", ha dit, perquè "el canvi pot ajornar-se, però no el poden impedir". Sánchez ha posat en valor la figura del seu ministre de Sanitat, assegurant que "és un bon home". Així mateix, ha definit el "factor Illa" com una "combinació de sentit comú treball dur, intel·ligència i molta bondat".

Rèplica de Sánchez a Iglesias pels exiliats

Aprofitant la cita, Pedro Sánchez ha llançat un dard enverinat al seu soci de govern, Pablo Iglesias. Després que el vicepresident i líder de Podemos comparés la situació de Carles Puigdemont amb la dels exiliats republicans durant el franquisme. Ho ha fet recordant-li els 142 anys d'història del seu partit. "El PSOE ha sobreviscut a la persecució i el verdader exili". I ha afegit que aquells exiliats, com Companys, Negrin o Azaña, "defensaven la llei" i que la seva memòria ha de ser honorada defensant la Constitució. 

I encara ha marcat més distàncies amb Podemos. Sense esmentar-los, ha reivindicat que el PSOE "mai no ha tingut dubtes de la seva indentitat europeista", ni quan Europa dóna ajuts ni quan hi va haver retallades. En aquest sentit s'ha queixat que llavors "alguns plantejaven sortir de l'euro". "Fa més d’un segle que vam entendre que la barricada no és un camí", ha conclòs.