La decisió de Felip VI de no aixecar-se davant el pas de l'espasa amb que Simón Bolívar va alliberar Colòmbia dels colonitzadors espanyols durant la presa de possessió de Gustavo Petro com a president del país segueix portant molta cua i indignació a les xarxes. Entre els perfils que han denunciat l'actitud del monarca hi destaquen els de l'independentisme català i el president Pugidemont, que va ser molt crític com de costum amb el Cap d'Estat, però també amb el d'alguns ministres de Podemos, soci minoritari del govern espanyol. Mentrestant, però, l'altra part de l'Executiu ha volgut treure importància a aquest gest deplorable i que deixa en mal lloc a Felip VI.
Iceta no creu que calgui disculpar-se
En primer lloc, ha estat el ministre de Cultura i Esports Miquel Iceta que ha reduït el fet que hagi transcendit el vídeo de Felip VI assegut mentre la resta d'assistents a l'acte s'aixequen drets en senyal de respecte per la simbòlica espasa a una "polèmica d'estiu". Per tot plegat, ha considerat un disbarat que Espanya hagi de disculpar-se per aquest gest, quelcom que contrasta de ple amb la petició de la ministra morada Ione Belarra, que exigia un perdó. El català ha reiterat que la presència de l'espasa va ser una sorpresa, en tant que l'anterior president Ivan Duque no havia permès que hi fos present, però la primera ordre de Petro va ser anar-la a buscar, pel fort simbolisme que té per ell aquest objecte. Per això, Iceta ha apuntat que no formava part del protocol i que aquestes coses s'acostumen a avisar abans: "Jo no sé si passa una espasa per davant meu si m'aixecaria o no, la veritat. Si m'han avisat, pot ser sí", ha reflexionat. Poques hores abans, Belarra ha denunciat que l'actitud del Rei ha estat "inexplicable i mereix una disculpa".
La polèmica, un detall menor
Iceta, però, no ha estat l'únic que li ha volgut treure rellevància a aquesta qüestió que demostra, un cop més, les diferències entre els dos socis del govern espanyol. També ho ha fet el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. En el seu cas, ha rebutjat criticar a Felip VI, considerant que es tracta de "detalls menors i sense massa transcendència", que embruten, a parer seu, una "nova etapa de relacions" amb aquest país que ha canviat totalment de rumb, ja que Gonzalo Preto n'és el primer president d'esquerres. "Crec que la solidesa i l'amistat entre Espanya i Colòmbia és absoluta, com demostra la delegació que Espanya va enviar a la presa de possessió, encapçalada per Sa Majestat", ha dit Bolaños, preguntat per la polèmica. Cal tenir en compte que Casa Reial va compartir imatges de Felip VI i Preto, junts i aliens a la polèmica.