“Arribar a uns objectius definitivament més ambiciosos que els acords que hi ha ara mateix vigents en relació amb l’extensió del català tant a la televisió com a les ràdios públiques de l’Estat em sembla un repte formidable que ha de significar una relació molt millor amb la població a la qual s’adrecen”. Declaració d’intencions de Miquel Calçada just abans de passar a formar part del consell d’administració de la Corporació de Ràdio i Televisió Espanyola. Ha estat proposat per Junts per Catalunya i serà escollit gràcies a la modificació de les majories necessàries aprovada pel govern espanyol fa quinze dies (avalada pel Congrés), que permet renovar la cúpula de RTVE sense el PP. Durant la seva compareixença a la Comissió de Nomenaments, Miquel Calçada ha apostat per “contribuir” des de RTVE a la “difusió d’una llengua, el català, que és la llengua pròpia de Catalunya” i per ajudar a “servir a la població autòctona” i a la “integració dels més de dos milions de persones que han arribat des de molts llocs del món en els últims vint anys”. “Ha arribat el moment que aquesta pluralitat formi part d’aquesta gran casa de la comunicació, de la mateixa manera que forma part de la realitat i de la mateixa manera que forma part també del Congrés i del Senat, i que l’estic expressant en aquests moments”, ha esgrimit.

 

Concretament, ha posat la lupa en el Centre Territorial de Sant Cugat, el segon més gran de RTVE: “És l’hora que aquest centre adquireixi les capacitats per les quals el seu talent i la seva expertesa estan més que preparats”, ha afirmat. I ha reivindicat les “possibilitats” de Sant Cugat “d’excel·lir en el terreny dels continguts infantils i juvenils, un camp on ja va demostrar entendre com es conformen aquests continguts als anys 70 amb un seguit de programes, com Terra d’Escudella”. “La meva impressió és que s’està escollint el consell que està cridat a ser el més divers, més paritari i més plural”, ha subratllat.

Prèviament, Miquel Calçada ha repassat el seu currículum i la seva trajectòria per concloure que la seva experiència en la “creació i producció de continguts audiovisuals” i en la “gestió de mitjans de comunicació” és “força completa” i l’ha permès “entendre quines són les necessitats socials en relació amb la comunicació de masses”. Entre altres qüestions, ha relatat que va treballar a Catalunya Ràdio, a TV3 i a RTVE, va participar en la creació de Flaix FM i Ràdio Flaixbac, ha produït i moltes vegades presentat “més de 500 propostes audiovisuals”, ha dirigit una emissora comunitària al Midwest (Missouri) i un mitjà públic amb cobertura sobre una població de dotze milions a Los Angeles (Califòrnia) i ha ideat “formats que després s’han replicat a tota la geografia estatal, com el programa Afers Exteriors, convertit en Espanyoles per el mundo, Duty Free, Valencians pel món Andalucía per el mundo”.

Miquel Calçada intervé en català i fa empipar Vox

Miquel Calçada ha fet tota la seva intervenció en català, com preveu el Reglament del Congrés des del setembre de l’any passat. “Com que se m’ha informat que podia emprar la meva llengua, faré aquesta compareixença en català, una cosa que sincerament celebro”, ha dit només començar. I, posteriorment, això ha aixecat les crítiques de Vox. “No té cap sentit que vostè continuï parlant en català quan dirigirà la televisió pública espanyola i cobrarà diners de tots els espanyols, hauria d’utilitzar l’idioma que entenem tots”, li ha etzibat Manuel Mariscal. Però la presidenta del Congrés, Francina Armengol, li ha recordat que, “òbviament”, pot “parlar amb qualsevol de les llengües que permet el Reglament”. I Miquel Calçada també ha fet servir el català en el seu segon torn d’intervenció. 

Junts reclama que La 2 a Catalunya tingui el català com a llengua vehicular de la programació

Durant el seu discurs, la diputada Pilar Calvo ha defensat que Junts va condicionar el seu suport al reial decret llei que modificava el sistema d’elecció dels membres del consell d’administració de RTVE a la “defensa de la llengua catalana i del sector audiovisual català”. En concret, ha reivindicat la necessitat de convertir La 2 a Catalunya en “La 2 en català” perquè tingui el català com a “llengua vehicular de la programació” i ha posat en relleu que “l’aposta de Junts pel català a Televisió Espanyola a Sant Cugat” és una “oportunitat històrica”.

Per a Pilar Calvo, això implica “garantir els recursos econòmics necessaris per assegurar l’emissió i producció de programes en català infantils i per a adults”, “facilitar que vegin la llum els projectes presentats per petites i mitjanes productores amb seu a Catalunya”, “millorar el finançament anticipat de produccions cinematogràfiques rodades en llengua catalana” i “emetre en català esdeveniments dels quals RTVE té drets i que avui en dia només es poden veure en retransmissions en castellà”. “Si tot arriba a bon port, vostè haurà de fer el seguiment del desplegament d’aquesta aposta de Junts”, ha conclòs.

ERC demana que la RTVE pugui “incorporar tot el coneixement de la societat civil”

Per la seva banda, el diputat d’ERC Francesc-Marc Álvaro ha posat èmfasi en el paper del Consell Social per potenciar la “relació entre els directius de la casa i la societat civil” i ha deixat clar que els republicans treballaran perquè el nou equip directiu pugui “incorporar tot el coneixement de la societat civil”. Així mateix, Álvaro ha celebrat que RTVE tingui un “caràcter més plural” i pugui ser més representativa de la societat de l’Estat, especialment de les nacions històriques” i ha advocat per reforçar Ràdio 4, una emissora “històrica de difusió del català”, i promoure programes de televisió “culturals, documentals i esportius”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!