Miquel Esquius serà nomenat cap dels Mossos d'Esquadra en substitució d'Eduard Sallent. Així ho ha comunicat als comandaments del cos la nova consellera de l'Interior, Núria Parlon, en una reunió amb els caps del cos a la seu del departament aquesta mateixa tarda, abans de fer una roda de premsa per explicar els detalls dels canvis d'Interior. També ha anunciat que Josep Lluís Trapero serà el director general de la Policia i com a número dos de la Prefectura, on fins ara hi havia la comissaria Rosa Bosch, hi haurà l'Alícia Moriana, fins ara cap de la regió Central, a Manresa. Aquest nomenament de la nova direcció política i policial -aquesta, per sorpresa, avançada per ElNacional.cat, aquest dilluns d'agost- s'ha fet de manera ràpida i abans fins i tot que el nomenament de Trapero com a director general de la Policia sigui oficial. La consellera ha acceptat que feia setmanes que havien iniciat converses amb els dos elegits per rellevar Sallent i Bosch si bé ho ha desvinculat de la no detenció de Puigdemont, el passat 8 d'agost.

Alícia Moriana, serà nomenada número dos dels Mossos d'Esquadra / Guillem RS
Alícia Moriana, serà nomenada número dos dels Mossos d'Esquadra / Guillem RS

La consellera s'ha reunit a un quart de cinc de la tarda amb els comandaments a la seu del Departament d'Interior. El major Trapero, que ha assistit a l'acte encara d'uniforme, i altres comandaments, caps de regió i caps de comissaries generals, s'han trobat amb Parlon, que els ha explicat els canvis que preveu a la direcció política i policial dels Mossos d'Esquadra. Ja en una roda de premsa, la consellera Parlon ha anunciat que "s'ha esgotat una etapa" i ha assegurat que el cos dels Mossos d'Esquadra "necessita nous lideratges" i ha confirmat els dos noms avançats per aquest diari. D’altra banda, Tomás Carrión serà el nou secretari general de la conselleria.

Miquel Esquius i Alícia Moriana, nous caps dels Mossos

Parlon ha explicat que Esquius, que ja va ser cap del cos, concretament de la regió policial metropolitana sud, té molta experiència en diversos destins, des d'Informació fins a Territori. També ha destacat el paper de Moriana, per la seva formació i l'estratègia en la guerra contra el tràfic de drogues. La consellera ha destacat la importància d'afrontar els nous reptes de seguretat que viu Catalunya, amb la inseguretat creixent i també el crim organitzat internacional instal·lat al territori.

Miquel Esquius va assumir la direcció de la policia catalana després de l'aixecament de l'article 155, activat pel govern espanyol després del referèndum de l'1 d'octubre. Quan Eduard Sallent va ser nomenat comissari, va ser destituït i rellevat com a cap del cos; des de llavors mantenia una relació molt freda amb Sallent, destituït avui. Per la seva part, Alícia Moriana va presentar guerra a Sallent quan es va obrir la plaça de major. La cap de la regió central es va presentar -i no va ser elegida- i va presentar un contenciós administratiu que va fer aturar el procediment, que encara està obert.

Tant Esquius com Moriana, en canvi, sí que són comandaments propers a Josep Lluís Trapero, que ara, com a polític, en funcions de director general, això li permetrà actuar amb més sintonia que en els darrers anys. El que queda per aclarir serà el paper que tindrà ara Ferran López, número tres de la Prefectura, i a qui Parlon no s'hi ha referit. Ara mateix el de Granollers és l'encarregat també de mantenir contacte amb Madrid, un pont d'unió de la policia catalana amb els cossos espanyols i també la judicatura. La consellera sí que ha avisat que la Prefectura tindrà "independència" dels polítics -també de Trapero, que ha canviat l'uniforme de policia per l'uniforme de polític- però a ningú se li escapa que els dos noms han estat escollits pel qui fou cap del cos en dues ocasions.

Esperant nous canvis a Interior

Parlon ha explicat que la nova Prefectura "reconeixerà la feina de Sallent i Bosch" i en els pròxims dies seran anunciats els destins dels dos comandaments. "Farem els mínims canvis possibles", ha alertat la consellera, agraint la feina que han fet Sallent i Bosch al capdavant de la Prefectura, però l'entorn del futur director ja ha anunciat que hi haurà canvis profunds en càrrecs importants, i que el pinyol del major, amb persones com els intendents Amadeu Domingo i Toni Rodríguez, el número dos d'Esquius i el cap de la comissaria de Rubí, respectivament.

Tot i que Interior ha tingut molta pressa a anunciar que Trapero, que no ha assistit a la roda de premsa, serà el nou director general i la fulminació de Sallent i Bosch, la consellera Parlon no ha volgut desvelar encara qui seran els directors generals de Bombers, d'Agents Rurals i Protecció Civil i altres alts càrrecs del departament. Parlon s'ha desvinculat i ha explicat que el secretari general, que també serà nomenat demà, serà Tomàs Carrión, una persona vinculada a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, on la consellera en va ser l'alcaldessa.