El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha evitat pronunciar-se directament sobre si la presidenta del Parlament, Laura Borràs, hauria de dimitir pel presumpte cas de fraccionament de contractes quan era la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), però ha assegurat "si m'hagués passat a mi, ja hauria plegat". En una entrevista aquest dijous a El Matí de Catalunya Ràdio ha defensat que "hi ha vegades que un ha de posar les institucions per davant de la seva conveniència", I ha admès que això pot fer que es cometi una injustícia. El ministre ha recordat que el reglament del Parlament "diu el que diu" i ha afegit que segons la investigació "sembla evident que s'han fraccionat factures". Encara que ha afegit "li tinc un respecte institucional que m'aconsella ser prudent".
"Immunitat no és impunitat"
Iceta, també ha parlat sobre la darrera polèmica que el relaciona amb Carles Puigdemont. En ser preguntat per la immunitat que li atorga el fet de ser eurodiputat ha contestat contundent: "immunitat no és impunitat". El ministre ha afirmat que la justícia espanyola li va demanar a Puigdemont que donés explicacions sobre les seves actuacions, abans de ser eurodiputat. "No pots fer el que vulguis, no et pots saltar les lleis. Junqueras també era eurodiputat i va haver de donar la cara davant la justícia", ha carregat Iceta. La polèmica té el seu origen en una proposta d'Iceta perquè el president a l'exili es presentés davant del Tribunal Suprem per ser-hi jutjat. "Després trobaríem solucions felices", assegurava. La resposta de Puigdemont va ser contundent: "si vol parlar de solucions felices, que m’ho demani i li faré la llista". En una piulada publicada al seu compte de Twitter, Puigdemont avisava Iceta que l’indult -en aquesta llista- "no hi és". "Iceta és un dels responsables del 155 contra Catalunya", afegia Puigdemont, que a més l'acusava de ser "un dels responsables de fracturar la vida de molts catalans".
En la mateixa entrevista, Iceta ha contestat de manera rotunda "els que van fracturar la vida de molts catalans van ser els que el 6 i 7 de setembre de 2017 van decidir saltar-se totes les normes, saltar-se la llei i intentar trencar la societat catalana". El ministre ha recordat a Puigdemont que "si no entenem això, no entenem res del que ha passat". L'ha convidat a fer un acte de reflexió sobre els darrers anys "tothom ha de fer un esforç de la seva responsabilitat". Durant la seva intervenció ha fet referència a la situació viscuda a Catalunya l'any 2017 "va haver-hi un president de la generalitat que va dubtar moltíssim entre tirar-se pel camí unilateral de la independència o proposar eleccions". Ha afirmat que "si hi havia aquest dubte, és hi havia raons serioses per pensar que no s’havia de fer el que finalment va acabar passant", fet que ha catalogat de "desastre".
Alcaldable de Barcelona
Preguntat per si serà alcaldable del PSC per Barcelona, Iceta ho ha negat rotundament. Es descarta així com a candidat del PSC per Barcelona de cara a les eleccions municipals del 2023, perquè ha assegurat que li agradaria acabar la feina que està fent des de fa un any al capdavant del Ministeri de Cultura i Esports. "Entre els meus desitjos i el meu horitzó no és ser candidat a l'alcaldia de Barcelona. El PSC té un magnífic candidat que és Jaume Collboni". Segons Iceta, el PSC està "molt ben enfocat" per intentar guanyar l'alcaldia i el partit no es pot distreure "especulant amb altres candidatures que no s'han plantejat". "Vull acabar la feina de la legislatura i estar a disposició del president per ajudar des d'on calgui", ha conclòs.