Miquel Iceta, el líder del PSC, ha acusat l'independentisme de "manipular el català" fins i tot en l'àmbit escolar. Ho ha fet quan ha estat preguntat sobre la seva posició respecte la immersió lingüística en una llarga entrevista al programa "Via Lliure" de RAC1. De seguida, ha matisat la seva resposta i ha dit que el nacionalisme pot sentir la tendència de manipular la llengua, "com el ministre Wert quan va dir que calia espanyolitzar els nens catalans".
En qualsevol cas, Iceta s'ha compromés a no acabar amb la immersió i ha assegurat que aquest projecte "no està caducat". És més, ha presumit que la immersió ha estat històricament, a Catalunya, un projecte de l'esquerra. De fet, s'ha mostrat crític amb la immersió lingüística tot argumentant que no s'acompleix la llei, i ha apuntat que a algunes zones de l'àrea metropolitana hi calen més classes en català, perquè el programa lingüístic no s'acompleix. També ha apuntat que a determinats punts de la Catalunya interior els alumnes no assoleixen un bon nivell de castellà i ho ha argumentat recuperant unes velles declaracions d'Ernest Maragall, quan era conseller d'Educació. Malgrat tot, ha afirmat que el problema més greu, ara per ara, és el de l'anglès, perquè "cap nen català aprén avui en dia l'anglès a l'escola".
Després de parlar sobre la immersió, Iceta s'ha pronunciat sobre un possible pacte PSOE-ERC per facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Iceta s'ha manifestat optimista, perquè assegura que "és optimista per naturalesa" tot i que ha assegurat ser conscient de les dificultats del tema. Per exemple, l'exigència d'ERC d'incloure l'autodeterminació a les negociacions: “A les negociacions es pot parlar de tot. Es pot parlar d’autodeterminació. Però això serà molt breu. Jo li diré que no i passarem als postres”. Ha afirmat que per als independentistes seria "temerari" no permetre la investidura de Sánchez davant els que aposten per la il·legalització dels partits independentistes i parlen de l'estat de setge. Però també afirma que la lluita pel lideratge independentista en unes possibles eleccions catalanes el 2020 pot perjudicar la negociació.
Quan ha estat preguntat sobre la virulència antiindependentista de Pedro Sànchez a la campanya per a les eleccions del 10-N, ha argumentat que “És normal que després del ‘Ho tornarem a fer’ de Torra, Sánchez parlés del 155”. Iceta reconeix que la investidura no resoldrà el problema català, i assegura que per tancar la crisi catalana, "cal una reforma" "per enfortir el finançament i l'autogovern", que passaria, també, per una reforma constitucional "que garantís un autogovern de més qualitat a Catalunya". De fet, Iceta ha criticat que l'autogovern català sigui contínuament erosionat des del poder judicial.
A desgrat de tot, Iceta no pensa dedicar-se en el futur proper a la política espanyola, i ha apuntat que ja no pensa en la presidència del Senat, que va perdre, justament, per l'oposició d'ERC. Fins i tot ha assegurat que rebutjaria un post de ministre. Afirma que si li feia il·lusió ser president del Senat, "me'n fa molta més ser president de la Generalitat". I ha afegit que, ara per ara, el seu compromís és amb la gent del PSC per participar a les eleccions catalanes i guanyar-les. Malgrat tot, reconeix que ERC ha fet una bona feina i que, ara per ara, "marca la pauta política".