Miquel Iceta ja ha revelat els noms del govern espanyol per a la taula de diàleg, programada per a la setmana vinent a Madrid. En declaracions als mitjans després d'un acte en una botiga de discos a Barcelona, el ministre socialista ha afirmat aquest divendres que l'executiu estatal mantindrà "la composició de l'última reunió" amb la Generalitat. "Tenim el compromís que es reuneixi abans no acabi el mes", ha assenyalat, tot i que ha reconegut que encara no hi ha una data concreta per a la seva celebració.
Si fem cas al fet que serà la mateixa "composició de l'última reunió", quins són els membres que rebran la delegació catalana? En l'última trobada, celebrada el setembre del 2021, per part de l'executiu estatal van participar quatre ministres: la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz; el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños; la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez; i el ministre de Cultura i Esports, el mateix Miquel Iceta. És a dir, una representant d'Unidas Podemos i tres del PSOE.
La incògnita d'ERC i Junts
Cal recordar que la llista original de ministres espanyols per a la reunió de la taula de diàleg era més grossa, però es va escurçar perquè el president Pere Aragonès no va acceptar els noms proposats per Junts i la delegació catalana va quedar empetitida. Originalment, estava previst que per part de l'executiu estatal també hi hagués la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la catalana Raquel Sánchez (PSOE); i el ministre d'Universitats, el també català Manuel Castells (Unidas Podemos). Castells va dimitir el passat 17 de desembre i va ser substituït per Joan Subirats, qui fou regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona.
I per la banda catalana? Davant del veto d'Aragonès als seus socis de Govern, tan sols dos consellers d'ERC van participar en l'última reunió de la taula de diàleg: la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. Per part de Junts, els noms suggerits (i vetats) van ser els del vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; el vicepresident de Junts en aquell moment, Jordi Turull; el secretari general del partit en aquell moment, Jordi Sànchez; i la portaveu de la formació al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras. El president de la Generalitat va rebutjar aquesta llista de noms perquè només volia membres del Govern, requisit que únicament complia Puigneró. És per això que Junts va quedar fora de la taula de diàleg, mentre que ara una part dels esforços d'ERC se centra a aconseguir que els seus socis canviïn de parer. De moment, seguim sense notícies sobre qui formarà la delegació catalana a la pròxima trobada amb el govern espanyol.