El nou conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha respost a les crítiques de Junts per haver estripat el carnet del partit independentista i uns mesos després haver-se unit a l'executiu socialista de Salvador Illa. Ho ha fet comparant la seva vida política amb una relació sentimental. "Ningú qüestiona que quan algú no està enamorat de la seva parella es pugui divorciar i se l'ha de deixar marxar en pau. I que al cap d'un temps aquesta persona tingui probablement una altra parella. Doncs això és ni més ni menys que el que ha passat", ha dit. Sàmper, que va ser conseller d'Interior sota el govern de Quim Torra, ha subratllat que el motiu de la seva sortida del partit juntaire va ser "un distanciament ideològic", que ha assegurat que es va anar fent progressivament més gran. Amb tot, ha obert la porta a la reconciliació i ha afirmat que vol "establir ponts" amb els qui l'han criticat i "treballar per Catalunya". El secretari general de Junts, Jordi Turull, el va acusar aquest diumenge de moure's a partir d'interessos personals i no a partir d'unes "conviccions i principis polítics profunds".

Sàmper: "Jo sempre agafo conselleries vertiginoses"

Sàmper, que ha rebut aquest dilluns la cartera d'Empresa i Treball de mans de Roger Torrent, també ha situat "la unió de l'empresa i els treballadors" com la clau de l'èxit. "Generar riquesa i saber-la redistribuir és un repte", ha apuntat, i en aquest sentit ha assegurat que assumeix el "repte" amb "molta il·lusió". Fins i tot s'ha permès fer una mica de broma i ha dit: "Jo sempre agafo conselleries vertiginoses". Preguntat per qüestions concretes de la seva conselleria, Sàmper ha deixat la porta oberta al salari mínim català. "Jo no seré qui posi traves a totes aquestes competències que ens puguin arribar", ha indicat.

Miquel samper roger torrent / ACN
Roger Torrent fa entrega del Pacte Nacional per a la Indústria a Miquel Sàmper. Foto: ACN

Elena desitja "sorts i encerts" a Parlon

El conseller d’Interior sortint, Joan Ignasi Elena, ha fet efectiu aquest dilluns al matí el traspàs formal de la seva carpeta a la nova consellera d’Interior, Núria Parlon, que ja ha informat de la seva renúncia a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet. Elena ha desitjat “sort i encerts” a la nova consellera, a qui ha recordat que la seguretat i les emergències són molt importants i "delicades" per al país.

Joan Ignasi Elena Nuria Parlon traspas interior / Europa Press
Joan Ignasi Elena fa entrega de la carpeta d'Interior a Núria Parlon. Foto: Europa Press

Duch agafa el relleu de Serret a Exteriors

La consellera sortint Meritxell Serret ha fet aquest dilluns el traspàs de la cartera d'Unió Europea i Acció Exterior al nou conseller Jaume Duch, que ha assegurat que estar "content i satisfet" de la confiança atorgada i ha confiat a posar al servei la seva "experiència" com a portaveu del Parlament Europeu. "Es poden fer moltes coses molt ben fetes. Govern nou, prioritats i endavant", ha remarcat en unes breus declaracions. Per la seva banda, Serret s'ha mostrat "orgullosa del llegat" que deixa i ha "esperat que continuïn les polítiques i l'aposta clara per ser un soci fiable a les institucions europees i per continuar l'aposta per una veu clara i pròpia de Catalunya al món".

Jaume Duch Meritxell Serret / Europa Press
Meritxell Serret fa entrega a Jaume Duch de la cartera d'Exteriors / Foto: Europa Press

Dobles traspassos i absència de Mascort

L'executiu d'Illa inclou conselleries de nova creació, com ara la d'Esports o la de Política Lingüística, i és per aquest motiu que alguns dels traspassos han estat dobles. Així, la consellera sortint de Presidència, Laura Vilagrà, ha fet entrega d'aquesta cartera a Albert Dalmau, que serà la mà dreta d'Illa al govern, i també a Berni Álvarez, que ha pres possessió de la conselleria esportiva.

Així mateix, Óscar Ordeig i Sílvia Paneque s'han desplaçat tots dos a la seu del Departament d'Agricultura, on han rebut les carteres d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la part d'Acció Climàtica —que Paneque dirigirà sota el nom de Transició Ecològica— respectivament. Ho han fet en absència del conseller sortint, David Mascort, que ha estat el gran absent per trobar-se "fora, de viatge", segons les fonts consultades de la conselleria.

Silvia Paneque oscar ordeig traspas conselleria / ACN
Sívlia Paneque i Óscar Ordeig a la seu del Department d'Agricultura. Foto: ACN

Finalment, la consellera sortint de Cultura, Natàlia Garriga, s'ha reunit amb la seva successora, Sònia Hernández, i amb Francesc Xavier Vila, que encapçalarà el nou departament dedicat a la llengua catalana. El representant polític ha recordat que un dels objectius d'aquesta pròxima legislatura serà concloure el Pacte Nacional per la Llengua, ja que es tracta d'una "eina bàsica" per aconseguir els objectius que tenen per la llengua catalana. Per això, ha subratllat que cal impulsar el català perquè hi hagi més persones que el sàpiguen i el facin servir. "Volem que sigui un punt d'unió", ha conclòs. Hernández, per la seva banda, s'ha compromès a donar continuïtat a la feina feta per la conselleria, amb el repte d'arribar al 2% del pressupost dedicat a Cultura de cara l'any vinent.

Natalia garriga Sonia Hernandez Francesc Xavier Vila traspas conselleria cultura politica linguistica/ ACN
Natalia Garriga traspassa Cultura i Política Lingüística a Sonia Hernández i Francesc Xavier Vila. Foto: ACN

Balcells traspassa Salut a Pané, que vol "ajustar" el sistema als canvis

La nova consellera de Salut, Olga Pané, ha elogiat la sanitat catalana en el traspàs de cartera amb el seu antecessor, Manel Balcells. “Els que han vingut abans han fet, tots, el que han pogut; ens han deixat un magnífic sistema de salut. Però un sistema de salut, per magnífic que sigui, sempre necessita anar-se ajustant als canvis i en tenim de molt rellevants”, ha afirmat en unes breus declaracions. 

Olga Pane Manel Balcells conselleria salut traspas / ACN
Olga Pané rep el traspàs de Salut de mans de Manel Balcells. Foto: ACN

Niubó es compromet a buscar "la complicitat" de la comunitat educativa

La nova consellera d'Educació i Formació Professional, Esther Niubó, que ha rebut la cartera de mans de la seva predecessora, Anna Simó, ha assegurat que assumeix el càrrec "conscient dels reptes" que hi ha per davant i ha dit que ho farà buscant "la complicitat" de la comunitat educativa i amb la voluntat "d'escoltar a tothom". També ha destacat el canvi de nom de la conselleria, que ara inclou una menció explícita a l'FP, amb l'objectiu d'atorgar-li "reconeixement i prestigi".

Anna Simo Esther niubo traspas conselleria educacio/ ACN
Anna Simó i Esther Niubó durant el traspàs de la conselleria d'Educació. Foto: ACN

Eva Menor adverteix que farà "petits canvis" al capdavant d'Igualtat

La nova consellera d'Igualtat i Feminisme, Eva Menor, ha dit que agafa el testimoni "d'una feina ben feta" de Tània Verge al capdavant del fins ara Departament d'Igualtat i Feminismes —en plural— i ha advertit que farà "petits canvis". Verge ha expressat que ha estat "tot un orgull" estar dirigint el departament creat en aquesta legislatura, però ha lamentat que el nou "perdi migracions i antiracisme", ja que, segons ha subratllat, "són polítiques de drets humans".

Eva Menor Tania Verge traspas conselleria feminisme / ACN
Tània Verge i Eva Menor en el traspàs de la conselleria d'Igualtat. Foto: ACN

"Et deixo una feina immensa" adverteix Capella a Paneque

Tot i que Sílvia Paneque ha assistit al traspàs d'Agricultura, la seva principal cartera és la que li ha llegat la fins ara consellera de Territori, Ester Capella, que li ha advertit que li deixa "una feina immensa". Paneque, que també serà portaveu del Govern, tindrà una macroconselleria, que inclourà territori, habitatge —"la joia de la corona", segons Capella—, i transició ecològica. Com a símbol d'aquesta feina, Capella li ha regalat dos mapes de Catalunya, una clau i un bus en miniatura. 

Silvia Paneque Ester Capella traspas conselleria / ACN
Ester Capella cedeix el relleu de Territori a Sílvia Paneque. Foto: ACN