El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, pronostica que el referèndum de l'1 d'octubre "no es farà" perquè és "il·legal" i "el Tribunal Constitucional ordenarà" que s'impedeixi, tal com ha explicat en una entrevista a l'ACN. I si es realitza, "no serà un referèndum amb totes les garanties reals" i no tindrà "reconeixement internacional i institucional que es mereix una consulta popular", sinó que serà "una consulta com el 9-N o similar". Valls veuria "malament" que si guanyés el sí després de la consulta el govern català declarés unilateralment la independència, ja que seria "perjudicial per a l'economia amb tota seguretat" i implicaria "la sortida immediata d'Europa". I Catalunya no es pot permetre "quedar-se ni un segon fora d'Europa", ha advertit. Valls ha assegurat que percep "incertesa" entre l'empresariat sobre aquest tema i ha demanat diàleg als polítics, tant de Catalunya com del govern espanyol.
El problema de la UE
Qui és president de la Cambra de Comerç de Barcelona des del 2002 ha subratllat que tant el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, com el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, "ja han dit" que Catalunya sortiria de la Unió Europea si fos independent. Un escenari que per a Valls seria molt nociu per a l'economia catalana, que actualment "està creixent i està bé perquè és dins de la Unió Europea". "Estem a l'Europa dels Estats i des d'Europa ja s'ha dit que si Catalunya planteja una declaració unilateral d'independència, es veurà fora d'Europa. Això és el que hi ha. El govern català pot fer el que cregui més convenient però la realitat és aquesta", ha assegurat. Per Valls, és "absolutament indiscutible" que "la pertinença a Europa ens ha suposat grans beneficis" a l'economia catalana.
Suport a Baiget
D'altra banda, Valls ha mostrat respecte cap a la decisió del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de fer canvis a l'executiu català. També ha considerat "lògic" que l'exconseller d'Empresa i Coneixement Jordi Baiget "expressés els seus dubtes" sobre el full de ruta del govern català si els tenia.
Contra la incertesa
El president de la Cambra ha negat que hi hagi inquietud entre l'empresariat català per les intencions del Govern, però sí que ha assegurat que percep "incertesa i expectativa per veure què passa". Preguntat sobre si els empresaris s'avindrien a pagar els impostos a la Hisenda catalana en una eventual Catalunya independent, el líder de l'ens cameral ha contestat: "Per pagar impostos, s'ha de crear riquesa. I per crear riquesa s'han de tenir els mercats oberts, entre altres coses". Aquest estat independent generaria riquesa? "No ho sabem, això pertany a les incerteses. El món econòmic el que no vol són incerteses i això en crea", ha lamentat. En referència al referèndum previst pel govern català per l'1 d'octubre, Valls ha manifestat que "l'empresariat no està ocupat en aquest tema". Així, mentre el sector empresarial es fixa en la bona evolució de l'economia, "els polítics estan fent, dient i parlant d'altres coses". "Ells [els polítics] diuen que no, que els efectes seran menors del que es preveu, però la realitat és que una Catalunya independent estaria fora d'Europa", ha reiterat.
Crida al diàleg
Valls ha fet una crida al diàleg tant al govern espanyol com al català: "S'ho han de parlar entre ells, que per això són polítics", ha reblat. Per últim, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona ha reiterat la seva posició sobre el referèndum: "Des del desembre del 2013 hem dit que estàvem d'acord amb un referèndum pactat amb el govern de Madrid, dins la Constitució Espanyola i acceptat per la Constitució Europea". Valls ha recordat que aquesta és la postura que ha expressat l'ens en totes les reunions del Pacte Nacional pel Referèndum.