Hi ha mirades que maten, i la de la portada de l'ABC d'aquest dilluns podria fer tremolar més d'un. A qui segur que fa tremolar, almenys segons el diari, és a Washington. Si bé el diari madrileny no deixa passar mai l'oportunitat de criticar l'independentisme (i ho fa en l'edició d'aquest dilluns), la mirada més assassina no ve ni de Junts ni d'ERC, ve de la nova presidenta de Mèxic, Claudia Sheinbaum. El rotatiu publica un reportatge sobre la primera presidenta dona del país, la qual estaria fent enfadar Washington: "Indignació a Washington amb la deriva de Sheinbaum: 'convida criminals'". No fa ni dues setmanes que Sheinbaum va prendre possessió del càrrec i ja preocupa els Estats Units, on, segons l'ABC, "està despertant frustració tant al Capitoli com a la Casa Blanca". El problema és que va convidar a la seva presa de possessió líders com el president rus, Vladímir Putin, el veneçolà, Nicolás Maduro, i el cubà, Miguel Díaz-Canel, mentre que en va excloure el cap d'estat d'un país democràtic com Espanya, el rei Felip VI. Compte, que això últim que va excloure el monarca espanyol, que va ser per la negativa d'Espanya de demanar disculpes als pobles indígenes, no concreta si ho han dit els Estats Units o ho afegeix el mateix diari. És a dir, que el malestar de Washington és per convidar alguns líders polítics, no queda clar si als nord-americans els preocupa de la mateixa manera la no invitació de Felip VI.

Com es deia, el diari tampoc no perd l'oportunitat d'irritar l'independentisme i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i carregar-los tots els mals del món: "Junts exigeix que Catalunya cobri el pressupost no executat", assegura l'ABC. El diari recorda que el govern espanyol encara té molta feina per fer si vol aprovar els pressupostos generals de l'estat de l'any vinent, però que no perd l'esperança d'aconseguir negociar amb els de Carles Puigdemont. Sembla, segons ha confirmat el diari, que Junts per Catalunya hauria proposat, a canvi del seu suport, que l'Estat aboni a Catalunya els milions d'euros previstos com a inversions als pressupostos que no arribin a executar-se. Amb aquesta petició, s'evitaria que Sánchez prometi una pluja de milions per a inversions que no s'arriben a materialitzar. Ara bé, per curar-se en salut, i abans que es doni als catalans més del compte, l'ABC ha contactat amb fonts jurídiques expertes que destaquen que no tenen clar que això que demana Junts es pugui arribar a materialitzar.

El Mundo porta una investigació després de tenir accés en exclusiva a l'acord de conformitat que la família de l'ambaixador a Veneçuela durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, Raúl Morodo, va aconseguir amb l'Advocacia de l'Estat, que ostenta la representació de l'Agència Tributària al judici que se celebrarà aquesta setmana a l'Audiència Nacional. L'ambaixador "confessa que va cobrar amb el seu fill Alejo de la petroliera estatal PDVSA mitjançant 'operacions simulades' a canvi d'assessories fictícies milionàries", ha pogut saber el diari. Morodo reconeix així la comissió d'almenys un delicte fiscal, comès durant l'exercici de l'any 2014, accepta una condemna de deu mesos de presó i ha de fer front al costat del seu fill al pagament de multes per import d'1,4 milions d'euros. Segons informen fonts fiscals a El Mundo, Anticorrupció (que sol·licita una condemna de vuit anys i mig de presó per al fill de Raúl Morodo i de tres anys i mig per a ell) està disposada a rebaixar en un grau la pena sol·licitada per a tots dos si durant el judici pare i fill confessen els delictes i reparen el mal. Per cert, si començàvem l'article dient que encara hi ha esperança de negociació entre el PSOE i Junts per Catalunya, El Mundo no ho veu de la mateixa manera: "Puigdemont considera que les reunions bilaterals amb el govern espanyol ja són una via morta: 'No serveixen per a res'", es pot llegir a la portada. Què diuen la resta de portades d'aquest dilluns?

ABC
El Mundo
El País
La Razón
El Periódico
La Vanguardia
Ara
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!