“Avui no es perdona, avui es guanya una batalla del conflicte que existeix des de fa segles entre les dues nacions”. Míriam Nogueras reivindica amb contundència la llei d’amnistia, una norma que “no és perdó ni és clemència”, sinó una “victòria democràtica i col·lectiva” que serveix de “reparació d’una part de les injustícies comeses” i de la “persecució a l’independentisme català”. Durant el darrer debat de la llei d’amnistia, la portaveu de Junts al Congrés ha celebrat l’aprovació de la norma i ha volgut dirigir-se directament a la cúpula judicial espanyola: “A partir d’avui, tenen l’oportunitat de situar la justícia espanyola al carril dels estàndards europeus”.
🔴 El Congrés aprova la llei d’amnistia avui, DIRECTE | Última hora del debat
Al final del seu discurs, Míriam Nogueras, visiblement emocionada, ha volgut recosir l’independentisme: “No voldria retirar-me sense que constés al Diari de Sessions el nostre més profund agraïment”. Ha agraït les contribucions de l’advocat Gonzalo Boye, de l’exdiputat Josep Pagès del diputat Josep Maria Cervera en la negociació i redacció de la llei. I ha reconegut el compromís de Jordi Turull, Carme Forcadell, Oriol Junqueras i Dolors Bassa, tots quatre condemnats pel Tribunal Suprem i presents a la tribuna del Congrés per seguir el debat en directe.
A més, Nogueras ha subratllat que mai s’hauria d’haver arribat a “necessitar aquesta llei” i ha repassat tot el reguitzell de circumstàncies que han conduït l’independentisme a exigir l’amnistia. “No hauríem arribat a aquest extrem si l’estat espanyol hagués fet una transició democràtica real, si s’hagués trencat amb «el atado y bien atado», si l’estat espanyol hagués estat coherent amb els tractats internacionals i hagués aplicat les resolucions del grup de treball de Nacions Unides i si el PP i el PSOE no haguessin promogut i participat activament de la repressió”. Míriam Nogueras també ha volgut deixar clar que, després de la votació d’aquest dijous “la lluita continua”.
Quatre mesos després del “aturar la repressió a mitges no és aturar-la”
El discurs d’aquest dijous de Míriam Nogueras és el segon de la portaveu de Junts al Congrés defensant la llei d’amnistia. El precedent és just de fa quatre mesos, el 30 de gener. Aquell dimarts, el ple votava el dictamen que havia aprovat la Comissió de la Justícia i totes les previsions apuntaven que seria el dia que la cambra baixa enviaria la iniciativa al Senat. Però no va ser així a causa de les reticències de Junts a validar un text que, a parer seu, no estava prou blindat davant les maniobres de la justícia espanyola. Nogueras va sostenir que aquell text tenia “forats pels quals la justícia prevaricadora espanyola pot deixar l’amnistia en paper mullat” i deixava l’independentisme “exposat a les arbitrarietats” dels jutges espanyols. Va esgrimir que “aturar la repressió a mitges no és aturar-la” i va lamentar que aquell redactat suposava “una amnistia selectiva i en diferit”, que no és el que van acordar Junts i el PSOE. “Ens està passant la repressió per davant dels nassos i no farem res?”, es va preguntar Nogueras des del faristol. “La cúpula judicial està dient que se’ns tirarà al coll i no farem res?”, va afegir.
Una “finestra d’oportunitat” per negociar un referèndum
Des del primer moment, Junts per Catalunya ha posat en relleu que l’amnistia és el preludi de la següent fase de la resolució del conflicte polític entre l’Estat i Catalunya. “Obre una finestra d’oportunitat per negociar de tu a tu el futur de Catalunya”, exclamava el març Josep Maria Cervera, que advertia al ministre Félix Bolaños que “l’únic full que gira és el de la repressió i el de la injustícia”, donat que “el conflicte polític històric entre la nació catalana i l’espanyola continua existint”. Cervera, que ha sigut el diputat juntaire a la Comissió de Justícia, reivindicava que la negociació de la formació de Carles Puigdemont va permetre aconseguir “la millor llei d’amnistia possible”, “integral, que no deixa cap independentista fora i que és d’aplicació immediata”.