Després d'unes jornades de tempesta al Congrés dels diputats pel no de Junts al decret òmnibus del govern de Pedro Sánchez, la presidenta del grup parlamentari, Míriam Nogueras (Dosrius, 1980), adverteix que el PSOE haurà de complir els acords si pretén seguir endavant amb la legislatura i que, si no respecten els pactes, el seu grup passarà a ser "només oposició". Nogueras es queixa que el govern del PSOE va aprovar sense negociar prèviament amb els socis el decret òmnibus, que incloïa entre d'altres qüestions l'increment de les pensions, de les pensions mínimes i del Salari Mínim Interprofessional (SMI), així com els ajuts per al transport públic o per als afectats de la DANA, i adverteix que l'executiu haurà de negociar amb el seu partit quan torni a tramitar-lo, perquè si pretén portar-lo de nou al Congrés sense consensuar abans les mesures, provocarà un "gran problema".
Què hauria d’haver fet el PSOE per evitar que Junts votés en contra del decret òmnibus?
Complir els acords. Fa just un any el govern espanyol va presentar tres reials decrets sense negociar, un dels quals amb força mesures també, com aquest, i vam acabar negociant in extremis, i vam facilitar que prosperés amb una abstenció perquè vam acordar que mai més es tornaria a fer política així. Nosaltres el primer dia vam deixar molt clara la nostra metodologia: fer les coses amb rigor, amb temps. Passar un reial decret 24 o 48 hores abans d’aprovar-lo al Consell de Ministres, sense possibilitat de canviar ni una coma no és negociar, és imposar i, en aquest cas, és també fer xantatge. Portem tota la legislatura patint aquesta pressió i aquest xantatge. Fins ara no hi ha hagut cap partit que s’hagi plantat davant d’aquesta manera de fer política. I ara, sí. El Reial Decret és una llei important i, si tu no tens majoria, només tens una opció, que és negociar.
Amb el vot de Junts en contra del decret s'ha tombat, entre d'altres punts, la pujada de les pensions i els ajuts als transports públics, i Pedro Sánchez els ha acusat de fer una "oposició destructiva" i de provocar "dolor social"...
El PSOE, i a Madrid, tenen molt clar que a Junts ni la pressió ni el xantatge ens genera cap efecte. Nosaltres tenim molt clar el que fem, ens llegim molt el que ens posen a sobre de la taula i ho vam dir fa dies: si aquest reial decret es presenta amb les mesures de consens, pensions i descompte als transports, nosaltres hi votarem a favor. Però, Sánchez sempre demana carta, sempre s’arrisca. En aquest cas entenc que es deurien pensar que potser amb aquest xantatge o aquesta pressió nosaltres acabaríem cedint, com ha passat a la legislatura passada amb els partits que els donaven suport. La gent ha de saber que el govern espanyol l’endemà que es tombessin els reals decrets podria haver convocat el Consell de Ministres i fer un reial decret, que sap que tindrà els vots de Junts i que, per tant, tiraran endavant. Per mi, això, poder-ho fer i no fer-ho, és jugar amb les persones.
El nostre objectiu no és donar estabilitat a un govern espanyol, el nostre objectiu és la independència
De moment, Pedro Sánchez el que ha anunciat és que tornarà a presentar el decret i que tornarà a ser un òmnibus que inclourà tot el paraigua social, sense desglossar els temes.
És responsabilitat del govern espanyol aconseguir les majories per poder tirar endavant les iniciatives. I com que no té majoria, no pot pretendre que s’aprovi el seu programa electoral. A vegades sembla que els hàgim de recordar que nosaltres som un partit independentista, el nostre objectiu no és donar estabilitat a un govern espanyol, el nostre objectiu és la independència. Per tant, nosaltres en allò que sigui beneficiós per Catalunya i els catalans, ens hi trobaran; en allò que no, no ens hi trobaran.
Per tant, si Pedro Sánchez torna a portar el decret òmnibus amb el paraigua social que va presentar dimecres al Congrés, què farà Junts?
Si a nosaltres ens haguessin donat temps, nosaltres els haguéssim dit sí a pujar les pensions, sí a prorrogar el descompte dels transports..., com hem anat fent sempre en els reials decrets, però haguéssim votat no a treure de la pròrroga la rebaixa de l’IVA de l’electricitat. A finals del 2024 estàvem pagant un 10% de l’IVA de l’electricitat i ara, gràcies a què el govern de l’estat espanyol ha decidit treure del reial decret l’IVA de l’electricitat, paguem un 21%. I el mateix, li haguéssim dit de la rebaixa de l’IVA de la farina, dels ous, de la llet, d’aliments que són bàsics, que fins ara tenien l’IVA rebaixat. El govern espanyol no pot pretendre que ens empassem que ell tombi de manera unilateral decisions que s’han pres en el Congrés. I, si ho vol fer, que es busqui els vots a un altre lloc. Si vol negociar, nosaltres farem que deixi d'exprimir la classe mitjana. Aquest Real Decret també inclou una pujada de l’IRPF a les classes mitjanes. No es pot seguir pujant impostos, no es pot seguir munyint sempre els mateixos.
Què vol fer el govern espanyol amb la legislatura? Si és seguir no complint, doncs Junts passa a ser només oposició
Carles Puigdemont va dir la setmana passada que quedaven suspeses les negociacions sectorials amb el PSOE. Però aquests dies han continuat les converses per intentar arribar a una entesa per aquesta votació del decret òmnibus. Com està exactament aquesta comunicació?
El govern espanyol actua com si tingués majoria i no la té. I el que planteja el president Puigdemont i Junts per Catalunya és, noi, si vols seguir per la via de tirar milles sense consensuar i sense negociar, doncs no comptis amb Junts per Catalunya. I com que tenim carpetes obertes i tenim acords que no s’han complert, no podem seguir obrint carpetes si no anem tancant les que tenim pendents. Just ara fa un any que vam tancar l’acord de la delegació de competències en immigració i encara no s’ha substanciat aquest acord. Per tant, es congelen les negociacions sectorials de Junts al Congrés dels Diputats i es proposa fer una reunió d’urgència davant dels mediadors, no per tractar el reial decret sinó per tractar la situació. Nosaltres no som aquí per regalar estabilitat a ningú i menys un govern espanyol. Què és el que vol fer el govern espanyol? Què vol fer amb la legislatura? Quines són les intencions que té? Si és seguir no complint, doncs Junts passa a ser només oposició.
De què ens serveix un president a Catalunya si l’única cosa que fa és defensar el president de l’Estat espanyol?
Si l’amnistia s’hagués aplicat com es va acordar, seria diferent ara la situació al Congrés dels Diputats?
Home, si la cúpula judicial espanyola hagués aplicat l’amnistia judicialment, el president Puigdemont i els consellers serien avui a Catalunya i, per tant, hi hauria una relació política molt més equilibrada. Però també és veritat que no hi ha hagut l’aplicació de l’amnistia a nivell polític. I tant de bo aquestes organitzacions que avui es manifesten perquè ha caigut el reial decret de dimecres, es manifestessin perquè puja l’IVA de la llum, perquè la cúpula judicial espanyola no aplica les lleis que s’aproven al Congrés dels Diputats, perquè a Catalunya no s’executen els pressupostos... El que no pot ser és que donem per vàlid sempre el mateix marc mental. En aquest cas, el marc mental espanyol.
El PSOE ho ha volgut tot, i ho vol tot, i tot no es pot tenir
I si Carles Puigdemont estigués governant la Generalitat tal com va plantejar Junts després de les eleccions tot i no aconseguir guanyar les eleccions, això facilitaria ara les relacions amb el PSOE?
No ho puc saber. El que sí que és una certesa és que el PSOE ho ha volgut tot, i ho vol tot, i tot no es pot tenir. I al final l’Ajuntament de Barcelona el té perquè ha pactat amb els que ells diuen que és el dimoni, que és el Partit Popular. L’únic reial decret que es va aprovar dimecres [reforma de la jubilació] es va aprovar amb els vots del PP, també amb els vots d’Esquerra Republicana, i d’això no se’n parla. Per tant, el que hagués passat, no ho sé. Que tindríem un president que es preocuparia per Catalunya? Això segur. Perquè ara mateix tenim un portaveu del PSOE a Catalunya. No he vist el president Illa sortir a queixar-se perquè no s’estan executant els pressupostos o perquè el govern de l’Estat espanyol té bloquejada la competència en immigració. De què ens serveix un president a Catalunya si l’única cosa que fa és defensar el president de l’Estat espanyol?
Des de Junts es queixen que no es pot negociar amb el PSOE, però en canvi el PNB sí que demostra que té facilitat per fer-ho, com evidencia que en aquest decret òmnibus apareix la cessió d’un edifici que la dictadura franquista va prendre el PNB. Per què el PNB té aquesta facilitat i a Junts li costa?
També el PNB ens diuen que nosaltres negociem més. Si es pot parlar euskera al Congrés no és gràcies al PNB. Històricament hi ha l’intent aquest de fer-nos pensar que uns ho fan millor que els altres. Jo crec que Junts per Catalunya, des que té vots decisius al Congrés dels Diputats, hem aconseguit coses que sempre ens havien dit que eren impossibles.
L’acord d'investidura amb el PSOE reconeix que hi ha un conflicte polític entre Catalunya i Espanya i això és incompatible amb el discurs de la normalitat
Què ha de fer a partir d’ara el PSOE per reconduir les relacions amb Junts?
Complir els acords. I l’acord de Brussel·les és un acord que va molt més enllà dels acords convencionals, de la llisteta de la compra. Un acord que és molt més profund, en què les dues parts, per primer cop reconeixen que hi ha un conflicte polític històric entre les dues nacions, catalana i l’espanyola, i això és incompatible amb el discurs que fan, per exemple, Salvador Illa o el mateix Sánchez, de la normalitat, i que hemos vuelto a la normalidad. Si no hi ha conflicte, si tot el que va passar l’1 d’Octubre no existeix i no ha passat, llavors per què necessitem seure en una taula amb mediació internacional per resoldre un conflicte. Sánchez, si vol tenir els suports o els vots de Junts per Catalunya i negociar, ha de complir l’acord que ells mateixos van signar.
A partir del moment en què Junts no deixa passar el decret hi ha hagut algun contacte?
No.
Puigdemont és a l’exili i el partit que va presentar la llei d’amnistia, el PSOE, és el primer que no aplica aquesta amnistia política
I, més enllà d’aquest reconeixement del conflicte, quines mesures hauria d’acceptar el PSOE perquè es pogués tornar a normalitzar la situació?
D’entrada la situació no és normal, comptant que el president del nostre partit és a l’exili i que el partit que va presentar la llei d’amnistia, que és el PSOE, és el primer que no aplica aquesta amnistia política amb la gent amb qui està negociant. No es tracta de fer el llistat del supermercat, insisteixo, va molt més allà. El PSOE el que ha de fer amb nosaltres és molt senzill, és complir els acords. Igual que t’has esforçat moltíssim perquè la teva ministra acabi sent vicepresidenta a la Comissió Europea i has hagut de parlar amb tots els països, si per tu és important mantenir els set vots de Junts per Catalunya, fes el mateix esforç per l'oficialitat de la llengua catalana a Europa.
Una reunió Sánchez-Puigdemont ara no canviaria res
Una reunió de Sánchez amb Carles Puigdemont serviria com un gest per desencallar?
No, això ara no canviaria res. Després de l’aprovació de la llei d’amnistia, hauria tingut tot el sentit, perquè segurament hagués demostrat que realment es creia aquesta amnistia i que l’amnistia política s’aplicava. Amb el temps que ha passat i després d’haver-nos plantat, això ja no em sembla que sigui cap gest que serveixi per res.
I les competències d’immigració? Aquesta és una de les exigències que està plantejant amb més contundència Junts tot i que el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, ja ha deixat clar que no tenen intenció de cedir-ne el control a les fronteres...
Jo insisteixo que el PSOE sempre ens diu que no. Ens va dir no al català al Congrés, no al català a Europa, no a la Comissió d’Investigació del 17A, no a la desclassificació dels documents sobre els atemptats... És a dir, nosaltres sabem qui tenim al davant i tenim gent que juguen les seves cartes i d’entrada és no... La delegació de les competències en immigració és un dels acords que encara no s’han complert. I no hi haurà acord si no hi ha delegació integral. Integral és integral, no és quasi integral. Integral és ports, aeroports, fronteres terrestres... Per tant, si no hi ha fronteres no hi haurà acord.
No hi haurà acord en immigració sense una delegació integral. Integral és ports, aeroports, fronteres terrestres... Si no hi ha fronteres no hi haurà acord.
Però Marlaska...
Marlaska és el ministre d’Interior i si el PSOE convé que és Marlaska qui decideix el futur d’aquest govern, doncs perfecte serà així i no hi haurà acord.
Per què tant d’interès ara en el tema de la immigració? Els preocupa Aliança Catalana?
No és un tema d’ara, no és un caprici d’uns. No té cap sentit que els fluxos migratoris a Catalunya es controlin a 600 km. Per tant, igual que ara presentem aquest tema, hem registrat altres com les ocupacions i el tema del català i anirem fent tant com puguem amb els 7 vots que tenim a Madrid.
En el moment que aquesta gent rebutja ni tan sols debatre sobre la confiança, és que no té arguments per defensar una possible confiança
La qüestió de confiança continua sent una condició imprescindible per recuperar relacions amb el PSOE?
Una moció de confiança com la que es va fer al president Puigdemont, va acabar sent una eina molt positiva i va reforçar-lo al govern de Catalunya. Jo crec que si el govern de l’estat espanyol realment es creu que té la capacitat de negociar amb els partits i té un projecte de país engrescador, això el reforçaria. En el moment que aquesta gent rebutja ni tan sols debatre sobre la confiança, és que no té arguments per defensar una possible confiança. Ells decidiran. La proposició segueix aparcada. La mesa del Congrés haurà de posicionar-se en algun moment políticament.
Quan Carles Puigdemont va reclamar a Sánchez la qüestió de confiança, va ser com un ultimàtum per continuar parlant. Segueix aquest ultimàtum damunt la taula?
Més que ultimàtum, és que sí això no funciona, no hi ha més recorregut. Com anem ara ja no seguirem, en aquesta dinàmica de no complir els acords, de dilatar, de presentar propostes iniciatives de govern donant per comptats els vots de Junts, així no seguirem nosaltres. Això ho hem deixat claríssim.
Per tant, podria ser que es trobés un acord sense necessitat que Sánchez se sotmeti a la qüestió de confiança?
El debat de la confiança és important que es faci, que s’expliqui i que tots ens puguem explicar.
Si el govern espanyol ens vingués amb els pressupostos, la resposta nostra seria: no heu entès absolutament res!
I veient com estan les relacions, hi ha alguna possibilitat que Junts pugui fer costat a uns pressupostos del govern de Pedro Sánchez per aquest any?
Ara em planteja el tema dels pressupostos i a mi em sona a... Si el govern espanyol ens vingués amb els pressupostos, la resposta nostra seria que no heu entès absolutament res! O es tanquen les carpetes que tenim pendents o cap altre tema que es posi a sobre la taula el podem tractar.
Però el govern ja està governat amb els pressupostos del 2023 prorrogats, que de fet es van aprovar el 2022. Pot el govern continuar governant l’any 2025 amb els pressupostos que es van elaborar el 2022?
Aquest govern no ha executat els anteriors pressupostos a Catalunya, ni els anteriors, ni els anteriors. És a dir, com pot ser que es faci pressió a Junts perquè fan falta pressupostos si quan els tenen no els paguen a Catalunya? A Madrid sempre. A Madrid sempre del 100% cap amunt i a Catalunya del 50% cap avall. Amb aquest panorama, a mi m’agradaria saber de debò, algú espera que nosaltres seguim empassant-nos tot això? En algun moment algú haurà de dir prou. I crec que si una contribució que pot fer Junts per Catalunya en tot això és aquesta, parar aquesta dinàmica d’empobrir Catalunya i els catalans.
Però els pressupostos acostumen a ser com la prova del cotó per constatar la capacitat d’un govern per tirar endavant una legislatura. Si Pedro Sánchez ha de tornar a prorrogar els pressupostos que va prorrogar l’any passat, quin futur li veu a la legislatura?
Això haurà de dir-ho el senyor Sánchez.
Vostè preveu un avançament electoral?
Nosaltres no som aquí per donar estabilitat al govern espanyol.
Si el senyor Sánchez té ganes de seguir la legislatura, haurà de complir els acords amb Junts per Catalunya
Però veu possibilitat que resisteixi la legislatura o creu que s'obrirà pas un avançament electoral?
Això depèn 100% del govern espanyol i en particular del senyor Sánchez. Si el senyor Sánchez té ganes de seguir la legislatura, haurà de complir els acords amb Junts per Catalunya.
I vostè veu Pedro Sánchez resistint a la legislatura malgrat no tenir el suport d’una majoria suficient per tirar endavant els seus projectes?
No en tinc ni idea.
De moment, els únics que han fet acords amb PP es diuen PSOE
El PP ha temptejat la possibilitat d’una moció de censura. Junts ha dit que no hi faria costat. Hi hauria alguna fórmula que fes possible que Junts se sumés a una moció de censura?
De moment, els únics que han fet acords amb el PP es diuen PSOE. Jo entenc que s’insisteixi en el tema, però la realitat és la que és. I avui els que pacten amb el PP es diuen Partit Socialista Obrer Espanyol. Ho han fet al Congrés dels Diputats, ho han fet amb la cúpula judicial del Consejo General del Poder Judicial, ho han fet a l’Ajuntament de Barcelona.
No vaig mencionar ni Rufián ni ERC. Sí denuncio que no et pots estar queixant tot el dia del govern i acabar sempre empassant-t'ho tot
Senyora Nogueras, què passa amb Esquerra i amb Gabriel Rufián?
No, almenys jo, no hi vull entrar. Jo mai m’he dirigit a ell directament. Crec que és un error fer les coses tan petitones. Jo em quedo amb la foto del president Puigdemont i el vicepresident Junqueras. Crec que ningú sol farà res i és importantíssim que siguem capaços d’anar plegats. I nosaltres hem estat molt clars: volem la independència de Catalunya i necessitem generar o recuperar la confiança de la gent, que jo entenc que l’hagi perdut o que la gent estigui desencantada. I amb aquestes disputes petitones podem fer moltes coses, però arreglar-ho no ho arreglem.
Ara tindrem reials decrets només amb les mesures de consens
Precisament, quan hi va celebrar el debat del decret òmnibus feia just una setmana que s’havia reunit Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a Waterloo, però vostè en la seva intervenció va fer una referència als partits que donen el seu suport al govern del PSOE sense obtenir res a canvi i va provocar una resposta molt enutjada de Gabriel Rufián...
En cap moment vaig mencionar ni a ell ni al seu partit. Jo el que sí que denuncio és que tu no et pots estar queixant tot el dia de la persona, o en aquest cas del govern, a qui estàs donant els teus vots, si quan no estàs d’acord amb una cosa et posa la pressió i acabes sempre empassant-t'ho tot. El que apel·lem des de Junts és que si volem que ells deixin de fer xantatge només els podem parar nosaltres. Tenim la força, ho hem fet. Els únics que ens hem plantat som nosaltres. I s’ha demostrat que les coses es poden fer diferents, perquè ara tindrem reials decrets només amb les mesures de consens. Si hagués estat pels partits que sempre li donen suport, no podríem ni plantejar-nos parlar de recuperar la rebaixa de l’IVA de l’electricitat, de recuperar la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics i ens hauríem de menjar el programa electoral del PSOE, quan el PSOE no ha guanyat les eleccions i governa en minoria. Tots públicament han dit que això no es pot fer i aquest xantatge no és acceptable. Però tenint l’eina per aturar-ho, els únics que hem utilitzat l’eina hem estat nosaltres. El mateix senyor Sánchez, el 2018, acusava Rajoy de xantatgista per fer el mateix que està fent ell avui. I per què si ho fa el Rajoy és dolent però si ho fa el senyor Sánchez, no?
Diu que ara es tramitaran reials decrets només amb les mesures de consens. Està convençuda que serà només les mesures de consens les que ara tornarà a tramitar el govern?
Home, després que un reial decret amb mesures que no són de consens ha acabat com ha acabat, si el govern de Sánchez torna a presentar un reial decret amb mesures que no són de consens, potser algú sí que li haurà d’explicar a aquest senyor com funciona la pel·lícula, perquè aleshores sí que crec que tindrem tots un gran problema.
Veient tot el que ha passat aquests mesos i el que ha passat aquesta última setmana, ¿creu que Junts es va equivocar quan va votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez?
No. Vam dir durant la campanya electoral que no votaríem a Sánchez, però un cop tothom es va adonar que els vots de Junts eren determinants, el PSOE ens va posar sobre la taula tot allò que ens havia dit que mai faria. El senyor Sánchez en campanya ens deia que portaria el president Puigdemont i que seria jutjat, i el que ha fet ha estat una llei d’amnistia. Avui el català es parla al Congrés. Està on es mereix, i ho estarà encara més quan sigui oficial a Europa. I totes aquestes coses valen la pena, perquè si no ho haguéssim fet no tindríem aquest reconeixement del català, no estarien investigant uns atemptats terroristes terribles, no hi hauria una amnistia, no s’estarien batallant unes competències en immigració i no estaríem cada dia depenent menys de l’estat espanyol que segurament és el que podem fer des de Madrid, dependre cada dia menys d’Espanya i poder enfortir cada dia més una mica Catalunya.