La jutgessa de Catarroja centra la seva investigació sobre la DANA al País Valencià del passat 29 d'octubre en el fet que "els danys materials no es podien evitar, però les morts sí". La instructora considera que l'alerta massiva que es va enviar als mòbils dels ciutadans de les zones afectades el dia de la catàstrofe va ser "notablement tardana" —a les 20:11— quan molts municipis ja estaven inundats, i que el seu missatge era "erroni en el contingut". Una de les claus de la magistrada és esbrinar per què el missatge a través d'ES-Alert es va enviar 3 hores més tard que el Cecopi (Centre de coordinació operativa integrat) es reunís d'urgència. El protocol assenyala que el contingut del missatge és competència de la Generalitat Valenciana, i en aquest cas, el text només aconsellava que s'evitessin els desplaçaments, malgrat que "moltes de les víctimes van morir sense sortir de la planta baixa del seu domicili, en baixar al garatge, o simplement per estar a la via pública", segons apunta la jutgessa en una interlocutòria. 

Absència de missatge d'alerta

La magistrada assenyala que les investigacions se centren en "la palmària absència d'avisos a la població, que no va poder prendre cap mesura per a protegir-se". La jutgessa afirma que aquesta és una de les principals denúncies dels familiars de les víctimes i insisteix que l'Estatut d'Autonomia "estableix com a competència exclusiva de la Generalitat la protecció civil". La jutgessa indica que la seva investigació sobre la DANA, que va deixar 227 morts i 3 desapareguts, se centra "exclusivament" en els presumptes homicidis i lesions imprudents dels qui són, de moment, les víctimes en els partits judicials de Catarroja (76 morts) i Torrent (80). Tanmateix, la magistrada fa referència a futures investigacions en altres jutjats pels mateixos fets. 

En relació amb la petició de diligència de Podemos per recaptar informació sobre la mobilització dels Bombers Forestals per part de la Generalitat o del Cos de Bombers de València el 29 d'octubre, la jutgessa al·lega la "impossibilitat absoluta dels cossos de bombers d'evitar o simplement reduir l'altíssim nombre de defuncions o lesions que van tenir lloc el 29 d'octubre, fins i tot en el supòsit d'una correcta i adequada organització i desplegament d'aquests cossos". La magistrada assenyala que "el torrent d'aigua i fang dels carrers, l'altura a la qual va arribar l'aigua, feia inviable que els vehicles de bombers s'introduïssin pels carrers a fi de salvar la població que estava ofegada".

Es va esperar a Mazón per enviar l'alerta

L'absència del president de la Generalitat, Carlos Mazón, a la reunió del Cecopi fins a les 19:30 hores és una de les grans incògnites del dia de la DANA. L'exconsellera d'Interior, Salomé Pradas, que estava present a la reunió, va ser la primera destituïda del govern de Mazón un mes després de la DANA pel mateix president després que aquesta protagonitzés una gran polèmica quan va reconèixer que desconeixia l'existència del sistema d'alerta massiva via mòbils fins 10 minuts abans d'enviar-lo.

La tardança en l'enviament de l'alerta als ciutadans de les zones afectades també és una de les preguntes que es fa tothom. Les versions del govern valencià han anat canviant en els últims tres mesos, el darrer argument va ser fa només uns dies, quan els de Mazón van responsabilitzar Pradas d'haver enviat tard l'avís. Ara, segons relata La Vanguardia, l'exconsellera es va esperar a tenir una reunió a soles amb Carlos Mazón abans de prendre la decisió de llançar l'alerta a la ciutadania. Dos membres del Cecopi han relatat que, entre les 18:00 i fins més tard de les 19:00, Pradas no es va atrevir a adoptar cap decisió malgrat que diversos membres de l'organisme d'Emergències li van demanar que alertés la població de la greu situació que es vivia el País Valencià i que tot apuntava que es podia complicar. Pradas va tenir diverses converses telefòniques sense informar els presents a la reunió amb qui parlava. Mazón, que va estar desaparegut durant hores perquè estava dinant amb una periodista fins a les 18:00 hores, va arribar al Cecopi cap a les 19:30 hores i va mantenir una petita reunió amb Pradas, que segons els testimonis va tenir una durada d'entre 10 i 15 minuts. Després va ser la mateixa exconsellera qui va ordenar llançar l'alerta, que per raons tècniques, va tardar més de mitja hora en preparar-se i enviar als telèfons mòbils.