"Portem massa anys resistint, com a moviment independentista portem massa anys de resiliència i a la defensiva, hem de tornar a l'ofensiva". Aquest és el missatge i l'estratègia que ha enviat al moviment independentista el conseller a l'exili Toni Comín, que des d'avui ha estat proclamat vicepresident del nou govern del Consell per la República. En una atenció als mitjans des de Ribesaltes al costat del president Carles Puigdemont i de la resta de membres del nou govern, ha explicat que no deixaran de posar sobre la taula propostes útils per culminar el procés cap a la independència.
"El Consell té l'obligació de posar sobre la taula de l'independentisme idees útils. El nostre deure és mantenir la vigència del mandat de l'1-O i acumular forces perquè el mandat es faci efectiu, liderar el procés de culminació de l'1-O", ha sostingut Comín, que ha dit que no és una tasca única del Consell però sí que tenen una posició preeminent en aquesta qüestió. Preguntat per la possibilitat que el CxRep es presenti mai a unes eleccions, ha assegurat que segur que no, perquè "les institucions per definició no es converteixen en partits polítics".
Comín ha defensat el diàleg, però no la taula de diàleg entre l'estat espanyol i el Govern català. Ha assegurat que el CxRep des d'un inici ha reivindicat la via del diàleg amb tots els actors necessaris per culminar el procés d'independència, com els actors internacionals, però no pas l'estat espanyol. Per Comín el Govern català no pot tenir una negociació real amb La Moncloa mentre l'estat segueix amb tota la seva deriva repressiva, i mentre no s'abordi el dret a l'autodeterminació: "No té sentit un diàleg on no es pot parlar d'autodeterminació perquè una part decideix 'això no', i no té sentit que mentre es fa el diàleg una de les parts segueixi reprimint l'altra. Això ens ho fa mirar amb escepticisme", ha sostingut.
Nou govern
Tot plegat ho ha dit després de presentar-se el nou govern del Consell per la República, que aquest cap de setmana es reuneix per treballar i elaborar una primera declaració per fixar unes primeres posicions que marcaran els dos anys de mandat. A banda de Puigdemont i Comín, a l'àrea de Relacions amb l'Assemblea de Representants i Relacions Institucionals hi ha Antoni Castellà, que és el portaveu de Demòcrates. La secretària segona de la Mesa al Parlament i diputada de Junts Aurora Madaula s'encarregarà de l'Acció Política Interior. S'incorpora al Consell l'advocada Teresa Vallverdú, que se centrarà en el Desplegament Reglamentari. També és una nova incorporació Montserrat Corrons, que serà la responsable de Suport als Consells Locals.
Pel que fa a l'àmbit de Coordinació de les Delegacions dels Països Catalans, l'assumirà l'exregidora d'ICV Carme Garcia, mentre que l'Acció Internacional la desenvoluparà Neus Torbisco, vinculada a Òmnium Cultural. El portaveu de Poble Lliure Guillem Fuster serà el responsable d'Acció Econòmica i Secretari de Govern. L'exconseller de Cultura Lluís Puig assumeix la cartera d'Acció Cultural, i el cantant Lluís Llach serà conseller polític.
Durant la presentació també ha pres la paraula Puigdemont, que ha reivindicat el nou govern del Consell com l'espai més transversal perquè està format per la pluralitat d'accents de les persones que en formen part, que provenen de diferents formacions sobiranistes. Ara bé, el president ha deixat molt clar que aquestes persones no formen part de l'executiu per l'espai d'on provenen, sinó per la seva vàlua personal i pel seu compromís amb el Consell i amb el país: "Malgrat no tenir una representació assignada de cap partit, sí que representen la gran transversalitat del moviment independentista, la pluralitat d'accents que hi ha a la família independentista".