En èpoques de crisi els discursos populistes i extremistes corren com la pólvora. I ara, amb els efectes devastadors del coronavirus, no és difícil tenir difusió tot apel·lant a les emocions i tocant la fibra. És el cas de l'últim vídeo que s'ha fet viral a les xarxes que critica obertament els polítics que han gestionat la pandèmia, suposadament sense cap ideologia darrere, com diu expressament al final.
L'autora del vídeo és Tatiana Ballesteros, una criminòloga, escriptora i també excol·laboradora de l'emissora espanyolista Radio Ya, en el programa La noche de autos. "Ens mou la defensa de la vida, de la família, la defensa de les nostres arrels cristianes, la defensa d'Espanya i la seva indestructible unitat", fa bandera l'editorial, amb clars reflexos de la ideologia franquista.
"Espanya necessita un capità"
El vídeo de Ballesteros, titulat "Hola 2021", assenyala punt per punt alguns dels aspectes més crítics d'aquest any de pandèmia que han portat moltes persones al límit, tant psicològic com econòmic. "Ens vau demanar com a empresaris que enviéssim milers de persones a ERTO i ho vam fer perquè sabíem que era el millor per a nosaltres", diu el vídeo, lligant de manera descontextualitzada i simplista el malestar que han aixecat les mesures menys populars per reduir els contagis. "Us demanem respecte, dignitat i honor. Espanya està molt per sobre de vosaltres. I ara ens demaneu que votem? Està clar que Espanya necessita un capità per a un vaixell que va a la deriva, però no està entre vosaltres", assegura Ballesteros.
L'afirmació al final on es pot llegir "Res del que es diu en aquest vídeo atén a cap ideologia política. Tan sols a la raó i ètica humana. Per un món millor", ha fet aixecar les sospites a les xarxes que darrere hi hagi alguna formació feixista, sobretot pels vincles de Ballesteros amb Radio Ya. Però l'autora del vídeo ha volgut justificar-se. "Quan vaig entrar no sabia què era Radio Ya", s'ha defensat de les crítiques a través d'uns stories d'Instagram. Ballesteros ha dit que el missatge no és d'ultradreta i que "el capità és una metàfora d'un vaixell a la deriva".
Segons explica, quan va acabar la carrera de Criminologia li van oferir col·laborar en un programa de crims de l'emissora fundada per Rafael López-Diéguez, secretari del partit d'extrema dreta Alternativa Española i gendre de Blas Piñar, el fundador de Fuerza Nueva i els Guerrilleros de Cristo Rey. De fet, la tipografia i el nom de l'emissora fa referència directa al diari franquista Ya.
Radio Ya y el digital Ya ni siquiera disimulan. Heredan incluso la tipografía del viejo diario Ya, uno de los pilares de la propaganda franquista. Entre sus emisiones destacan auténticas homilías falangistas como "Seamos francos". O Francos. pic.twitter.com/qHakizLIwz
— Víctor Egío (@EgioVictor) March 1, 2021
El 2017, Ballesteros va ser coautora d'un llibre amb altres col·laboradors del programa, també titulat La noche de autos de l'Editorial EAS, on també han publicat autors controvertits com Jorge Verstrynge, exsecretari d'Alianza Popular i simpatizant de Marine Le Pen. Aquell mateix any el programa es va deixar d'emetre, i Ballesteros assegura que va marxar de l'emissora perquè "hi havia algunes coses que no estaven bé ni eren lògiques".