La guerra interna dins d'ERC continua i cada dia que passa les diferències entre els diferents sectors són més profundes. Aquest dilluns es va lliurar una batalla a plena llum del dia amb Marta Rovira acusant la candidatura d'Oriol Junqueras de filtrar un missatge a la premsa on ella reclamava aprofitar els cartells sobre l'alzheimer dels germans Margall per arrancar vots. Amb el partit dividit i enfonsat dins una crisi que recorda a la del 2008, Carme Forcadell s'ha pronunciat al respecte. Com Rovira, és partidària que els lideratges del 2017 (entre els quals el seu, que llavors presidia el Parlament) es retirin per intentar rellançar un moviment independentista en hores baixes. Això també inclouria Junqueras, que optarà a recuperar la presidència d'ERC en el congrés del 30 de novembre, o també Carles Puigdemont. "Calen nous lideratges, totes les persones que vam estar al capdavant el 2017 hauríem de fer un pas el costat, però jo no soc qui per dir que han de fer ni el president Puigdemont ni Junqueras. Jo personalment crec que cal renovació, però cadascú ha de prendre les seves decisions", ha manifestat en una entrevista al programa Aquí Catalunya de Ser Catalunya.

A mitjan juliol, es va plantejar que Carme Forcadell, figura amb molt pes dins el partit, pogués ser candidata a la presidència per part de la candidatura alternativa a Junqueras (en aquests moments ja són tres: Nova Esquerra Nacional, Foc Nou i Renovem ERC) i alineada amb les tesis de renovació de Rovira. Tot i que avui ha confirmat que se li ha demanat, també ha descartat que pugui optar a tenir un càrrec dins el partit, ja que això xocaria de ple amb la seva defensa de la renovació de lideratges dins d'ERC i en l'independentisme en general: "M'hi descarto i és molt difícil que em puguin convèncer. En política has de ser honesta i coherent. Jo crec que la gent que estava al capdavant durant el referèndum de l'1-O ens hem de retirar perquè no ho hem fet bé". 

Recossir ERC: missió impossible? 

Respecte a l'últim tomb de l'afer dels cartells, Forcadell ha lamentat que la filtració d'aquest missatge de Rovira, en què demana aprofitar l'atac per arrancar vots pel candidat republicà a Barcelona, és amb "intenció de fer mal i no de buscar la veritat" sobre l'escàndol. "Si fossin per buscar la veritat, les haurien lliurat quan s'estava fent la investigació interna. Volen fer mal a un projecte polític i no pensen ni en l'Ernest ni en la seva família", ha lamentat l'expresidenta del Parlament. Respecte a les dures paraules de la seva companya, Dolors Bassa, tant contra Rovira com contra Junqueras, Forcadell ha explicat que aquest dilluns va poder parlar amb ella i que comprèn el seu enuig i el de tota la militància. També s'ha mostrat desesperançada amb la possibilitat de "recosir el partit" abans del congrés del 30 de novembre, lamentant que les posicions són tan allunyades que és pràcticament impossible per la manca de confiança entre uns i altres: "La militància està decebuda i trista, jo també. Dins el partit hi ha molts egos i estic enfadada en general". 

En aquest sentit, ha lamentat que el partit s'està encaminant cap a un congrés com el del 2008, també protagonitzat per la guerra interna i d'on en va sortir un guanyador, però en el qual no es va aconseguir refer ponts i, per tant, el partit es va acabar d'enfonsar: "Tornem al 2008, sembla que no hem après la lliçó del que va passar llavors i espero que ho sapiguem recosir i aprendre dels errors" ha desitjat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!