Segon missatge per felicitar el Nadal del rei Felip VI amb el procés independentista català com a qüestió central. I sense novetat. El monarca, encastellat, amb to sever, ha advertit sobre la necessitat de “defensar” la convivència i “respectar” la Constitució, a la qual es refereix com una “realitat viva”, després de la recent commemoració del 40è aniversari.
Si la cimera celebrada al palau de Pedralbes, a Barcelona, entre els presidents espanyol i català, Pedro Sánchez i Quim Torra, semblava que obria una via (incerta) al diàleg polític, el tradicional missatge nadalenc del cap de l’Estat espanyol ha tornat a situar el conflicte on era, en vigílies que al gener comenci al Tribunal Suprem el judici als líders independentistes.
El missatge ha estat enregistrat al saló d’audiències del palau de la Zarzuela, i és el primer que fa Felip VI amb un president del govern espanyol socialista. “És imprescindible que assegurem en tot moment la nostra convivència”, ha remarcat, després d'evocar el procés d'elaboració de la Constitució i de recordar la necessitat que “les regles que són de tots siguin respectades per tots”.
L’única al·lusió al diàleg l’ha feta quan ha recordat la “voluntat” dels ciutadans espanyols i dels líders polítics, econòmics i socials “d’arribar a acords, malgrat que estaven molt distanciats per les seves idees i sentiments”, durant la Transició. El monarca ha recordat el seu discurs amb motiu dels 40 anys de la Constitució, i els valors de "reconciliació i concòrdia, diàleg, entesa, integració i solidaritat".
Segons el Rei, la convivència “es basa en la consideració i el respecte a les persones, les idees i els drets dels altres”, “requereix que cuidem i reforcem els profunds vincles que ens uneixen i sempre ens han d’unir a tots els espanyols” i és “incompatible amb el rancor i el ressentiment”.
“La superació dels grans problemes i les injustícies mai no pot néixer de la divisió, ni molt menys de l’enfrontament, sinó de l’acord i la unió davant els desafiaments i dificultats”, ha afirmat el monarca. Unes paraules que no són difícils de relacionar amb la ruptura de relacions amb la monarquia per part del Govern de la Generalitat presidit per Quim Torra i la reprovació del Rei pel Parlament de Catalunya, així com per nombrosos ajuntaments del país.
Una realitat viva, no inert
“Una convivència, doncs, que exigeix el respecte a la nostra Constitució; que no és una realitat inert, sinó una realitat viva, que empara, protegeix i tutela els nostres drets i llibertats”, ha afirmat.
Felip VI ha ratificat així la vigència i continuïtat del règim constitucional del 78 i, implícitament, la monarquia que encapçala contra tota pretensió de reforma, en uns moments de fort qüestionament de la institució.
“La convivència —que sempre és fràgil, no ho oblidem— és el patrimoni més gran que tenim els espanyols”, ha insistit. “I, per això, hem d’evitar que es deteriori o s'erosioni; l’hem de defensar, cuidar-la, protegir-la, i fer-ho amb responsabilitat i convicció”.
Sense canvis, doncs, en la línia dura que ha seguit Felip VI davant la qüestió catalana després que l’independentisme l’hagi acusat d’haver emparat la repressió i l'“A por ellos” amb el missatge del 3 d'octubre del 2017, després del referèndum de l'1-O, en el qual va cridar a "assegurar l'ordre constitucional" a Catalunya.
Com en el discurs de Nadal de fa un any, el Rei ha desaprofitat l’oportunitat de desescalar el conflicte en uns moments de màxim allunyament entre la monarquia i les institucions i la societat catalanes.
El monarca ha acabat el missatge desitjant bon Nadal en eusquera, català, gallec i castellà.