Quan una persona cerca a Google informació sobre qualsevol tema que li interessi es troba que, tot i que tingui el buscador i el telèfon configurat en català, les primeres notícies que li apareixen estan escrites en castellà. Això suposa una discriminació per la llengua i els seus parlants que Carles Puigdemont no ha dubtat a denunciar a través de les xarxes socials amb un missatge dirigit a aquesta plataforma, escrit en anglès, en què reclama millores perquè les primeres entrades siguin sempre en català. "Estimat Google, la meva llengua és el català. Estic decebut perquè recentment he notat que a les meves cerques m'apareixen pàgines escrites en castellà per damunt de la mateixa informació en català. Ho podeu revisar? Gràcies", ha escrit el president Puigdemont. Davant aquestes paraules del polític, són molts els seus seguidors a les xarxes que l'han volgut imitar i han omplert les respostes de les piulades del mateix missatge dirigit a Google per reclamar més presència de la llengua catalana i que aquesta no quedi amagada per darrere del castellà, com succeïx actualment.
A banda del president Puigdemont i altres usuaris anònims de la xarxa, també han volgut fer la mateixa denúncia altres polítics catalans, la gran majoria de Junts. Per exemple, els exconsellers Josep Rull, Violant Cervera i Ramon Tremosa (un dels primers a fer aquesta crida) han publicat exactament les mateixes paraules. Tot i que la majoria de comentaris que han rebut han estat positius, també hi ha anònims de la plataforma que han criticat els polítics catalans simplement per voler rebre informació en la seva llengua. "Que poc originals que sou, en lloc de copiar i enganxar, penca una mica més. Així ens va amb les vostres parides", ha escrit un usuari.
Altres campanyes a les xarxes per reclamar el català a Google
Les queixes del president Puigdemont i altres polítics catalans per la discriminació lingüística que fa Google no són noves. Durant el mes de desembre ja es van anar succeint, motiu pel qual la mateixa plataforma va sol·licitar als usuaris exemples d'aquests casos al cercador. A través de Twitter, el perfil d'estadístiques sobre les cerques a Google (@searchliaison) va fer la crida següent: "Si algú se sent còmode compartint alguns exemples on els resultats no estan en el vostre idioma de consulta, això ens ajudarà a analitzar-ho més". "A veure si hi ha millores que podem fer", ha afegit el compte de Twitter.
Aquesta no és la primera acció que es fa a les xarxes per reclamar més presència de la llengua catalana a Google. L'estiu passat, una vintena de perfils destacats en la promoció del català a Internet, tant personals com d'entitats, es van coordinar per crear consciència amb l'etiqueta #Googleencatalà, per demanar que es mantingués la promoció del català en les noves tecnologies de Google. Els impulsors de la campanya lamentaven llavors que tot i que la companyia va aterrar físicament a Barcelona amb l'obertura d'unes noves oficines, això ha topat amb un desplegament lingüístic pràcticament inexistent del gegant digital amb català en els darrers anys.