Ja fa dies que el món mira Catalunya més que mai, i ja fa dies que és portada a molts diaris internacional. El contundent missatge institucional del president Carles Puigdemont en resposta al dur discurs que dimarts va pronunciar el Rei, ha estat, per a molts mitjans d'arreu, encertat en no haver citat directament la declaració unilateral d'independència (DUI) i haver apel·lat al diàleg en un to conciliador.
És el cas del The New York Times, que després de subratllar que Puigdemont es va dirigir directament a Felip VI, no va esmentar en cap moment la DUI com es preveia que fes. Precisament per això, destaquen el "to conciliador" que va fer servir el president quan va sortir durant poc més de vuit minuts al saló Montserrat del palau de la Generalitat.
Aquest to conciliador va permetre a Puigdemont "afirmar que va fer tot el possible per negociar el final de la disputa" i per tornar a demanar diàleg en última instància. El diari nord-americà posa damunt la taula, en aquest sentit, que tot i que el president espanyol, Mariano Rajoy, té competències per aplicar l'article 155 de la Constitució, aquesta no seria una bona idea perquè "podria augmentar els sentiments separatistes entre la ciutadania dividida de Catalunya".
Ara bé. El diari es fa ressò que el Rei no va fer ni una sola referència a la violència policial, però tampoc al referèndum ni al diàleg entre governs. I Puigdemont sí que ho va fer. Justament per tot plegat, posen de relleu que "no està clar fins a quin punt el Sr. Rajoy vol aplicar l'article 155 en un clima de protestes per carrer" i asseguren que "potser el més delicat seria que Madrid desplegaria la policia espanyola per substituir els agents dels Mossos".
Les estranyes paraules del Rei
El Financial Times posa de relleu que "el líder català es burla del Rei espanyol per agafar la línia de Madrid" i avisa que Puigdemont està compromès amb la DUI, al mateix temps que també ressalten que el discurs del Rei no va ser gaire encertat perquè "no va fer gaire per calmar una de les crisis polítiques més severes des que el país va tornar a la democràcia en la dècada del 1970".
El rotatiu britànic considera que les paraules de Felip VI van agafar una línia "inflexible en una rara direcció" i recorden que molts polítics d'arreu ja han criticat el discurs del monarca "per no empènyer cap a una solució de mediació en el seu discurs".
A banda d'això, també posen damunt la taula com s'ha incrementat la crisi a Catalunya en aquests darrers dies i es lamenten que Puigdemont no donés ahir cap tipus d'informació sobre el moment precís en què declararà la independència, tot i que la diputada de la CUP Mireia Boya ja va anunciar que seria dilluns a les 10 hores i des del Parlament.
Catalan leader lashes out at Spanish king for taking Madrid line https://t.co/zhhFuKoWLw
— Financial Times (@FT) 4 d’octubre de 2017
El nou portaveu
Pel britànic The Guardian, el president "acusa el Rei espanyol d'actuar com a portaveu del govern espanyol" i pressiona per anar cap a la independència, però també assenyalen que va apel·lar al diàleg amb Madrid, tot i que per continuar amb la independència.
Després de fer un relat de la situació a Catalunya dels últims dies, el rotatiu britànic defineix el discurs del Rei com a "estrany i enèrgic" i avisa que Puigdemont "no abandonarà la seva recerca de la independència".
Incomprensió enrocada
El Welt avisa que si Catalunya tira endavant, Madrid actuarà utilitzant "tots els mitjans disponibles" per garantir que es compleix la llei. Tanmateix, però, recorden que el monarca "havia criticat només la part catalana i no va fer cap crida al diàleg", mentre es mostrava totalment d'acord amb l'actuació de la policia espanyola i es va oblidar de fer cap al·lusió al diàleg.
El rotatiu alemany també destaca que des del govern espanyol es va reaccionar amb "incomprensió" i recorda que els de Rajoy només parlaran amb Puigdemont si abandona la idea de celebrar un referèndum "legal".
"So nicht!" – Katalanen-Chef attackiert König Felipe https://t.co/dZ4en8caV4 pic.twitter.com/i8koC8M8kA
— WELT (@welt) 5 d’octubre de 2017
Ara bé. També insisteix en què la Comissió Europea té por que si Catalunya marxa serveixi de precedent per a altres països, però assegura que "en principi, seria possible que sol·licités l'adhesió a la UE".
Tensió espanyola
The Wall Street Journal té clar que "la tensió a Espanya creix a mida que Catalunya avança cap a la declaració d'independència" i subratlla que l'avís de Puigdemont que només 48 hores després de la proclamació dels resultats del referèndum està enfrontant més l'Estad espanyol contra Catalunya.
Spain tense as Catalonian separatist leaders warn they could declare independence as soon as this weekend https://t.co/Wa27L08HJs
— Wall Street Journal (@WSJ) 4 d’octubre de 2017
Aquesta tensió, posen de manifest, es va incrementar encara més dimarts amb el discurs del Rei, que no va dedicar ni una sola paraula als ferits de l'1-O.
Diàleg impossible
Le Monde obra la seva portada amb la qüestió catalana i assegura que entre Madrid i Barcelona, "el diàleg és impossible".
#ALaUne Entre Madrid et Barcelone, le dialogue impossible | «Monsanto Papers» Agences sous influence | pic.twitter.com/1pLmdeD84G
— Le Monde (@lemondefr) 5 d’octubre de 2017