Que passarà amb Inés Arrimadas? Aquesta és una de les grans preguntes de la política espanyola mentre el seu partit, Ciutadans, es prepara per un congrés que ha de suposar la refundació que els taronges esperen que sigui un abans i un després pel partit de cara a les eleccions municipals i autonòmiques del maig del 2023. Tot i que les tres regions on Ciutadans tenia un paper destacat al seu govern (Madrid, Castella i Lleó i Andalusia) van avançar les eleccions perquè el Partit Popular es pogués desempallegar d'ells i governar en solitari, amb l'excepció de Castella i Lleó on es va intercanviar el paper amb Vox, el partit encara és present a molts ajuntaments i parlaments. Aquesta situació podria canviar radicalment en els pròxims mesos, ja que la majoria d'enquestes auguren la seva desaparició en cambres autonòmiques i consistoris, però Arrimadas es mostra encara convençuda que el seu partit pot donar la sorpresa, quelcom que sembla més unes paraules d'autoconvenciment que la seva percepció de la realitat. Amb tot, durant els últims mesos Arrimadas ha estat molt criticada, amb bona part dels militants que en demanen la dimissió, i ella ha anat llançant uns missatges críptics que deixen entreveure el seu adeu al partit que va dirigir primer a Catalunya i després arreu de l'Estat.
Aquesta assemblea general, que ja estava prevista, però es va precipitar després dels resultats desastrosos a les eleccions a Andalusia, està prevista pels dies 13, 14 i 15 de gener, uns dies que esdevindran claus pel futur del parit. Abans, però, ja haurà quedat definida la direcció del partit, que es preveu que quedi totalment renovada amb unes primàries internes, celebrades pocs dies abans, el 9 i 10 de gener, si no hi ha res de nou i el Consell General de Cs ho avala. Ara mateix, el que genera més expectació respecte a aquesta assemblea és si Inés Arrimadas es presentarà o no a la reelecció com a presidenta del partit: cal tenir en compte que no s'ha enfrontat a cap eleccions generals, però sí que des que va arribar al capdavant del partit ha ensopegat tres cops a les autonomies. Si finalment la catalana fa un pas al costat, també sorgeix el dubte de qui la podria substituir, amb les mirades posades sobre Begoña Villacis, vicealcaldessa de Madrid, tot i que ella sempre ho ha rebutjat. A més, també està sent temptada pel Partit Popular per intentar captar els seus vots per l'Ajuntament de Madrid: ella en públic ho nega, però en privat, explica eldiario.es, no veuria amb mals ulls una coalició a Madrid entre els dos partits.
Canvi de presidenta i de nom del partit?
Mentrestant, la incògnita d'Arrimadas persisteix. El que es dona per fet és que tant si es presenta ella com si ho fa la que fins ara ha estat una bona amiga seva, seguirà sent presidenta del grup parlamentari de Ciutadans al Congrés dels Diputados fins que acabi aquesta legislatura, que si Pedro Sánchez esgota s'allargarà fins a finals del 2023. L'altra pregunta sobre l'Assemblea és si també es canviarà el nom del partit, que es pressuposa que es convertirà en el Partit Liberal o Liberales. Amb tot, els més crítics amb la gestió d'Arrimadas, que són molts, creuen que canviar el nom del partit no té sentit, que és suficient amb canviar de direcció i de rumb.
Amb la incògnita de si Arrimadas es presentarà o no, ella mai no ho ha aclarit. Les seves declaracions se centren a defensar el partit davant totes les adversitats, assegurant que les enquestes s'equivocaran i que es podran mantenir als parlaments autonòmics, i a criticar tots els càrrecs del partit que han abandonat el vaixell per marxar el PP, quelcom que ella sempre ha tingut sobre la taula, però s'hi ha negat. Amb tot, entre aquestes paraules de convicció i d'orgull del seu partit, la realitat és que algunes paraules també poden sonar a un acomiadament de la formació, també quan calla: en les últimes ocasions, quan se li ha preguntat pel seu futur ha optat pel silenci, fet que ha incrementat l'especulació al seu voltant.