La Diada d'aquest 2020 -que t'expliquem en directe- serà la més atípica de la història. La pandèmia de la Covid-19 ha obligat a repensar i modificar la majoria d'actes tant institucionals com socials. És en aquest context que les principals personalitats polítiques i econòmiques del país han enviat un breu missatge a la ciutadania per mitjà d'ElNacional.cat.
El vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha vaticinat que "serà un any diferent a causa de la pandèmia". "Però amb el compromís de la ciutadania expressarem el desig que tenim d'independència, per exercir l'autodeterminació i reclamarem l'amnistia per a tots els presos polítics, exiliats i represaliats", ha afegit.
El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha assegurat que, tot i que "la Diada d'enguany és genuïnament anòmala, la reivindicació nacional d'aquest 11-S es manté intacta". "No podem rendir-nos davant d'un Estat que vol aniquilar-nos com a poble, com a país i com a nació", ha instat.
El portaveu de la CUP al Parlament, Carles Riera, ha defensat que l'esquerra independentista sortirà a manifestar-se "estàticament" perquè "ens fem responsables de les mesures sanitàries i a la vegada també ens fem responsables de defensar els drets civils i els drets polítics de tothom".
Les entitats sobiranistes
La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha reivindicat el paper de l'entitat perquè la gent es pugui manifestar "amb seguretat i garanties". Paluzie també ha volgut deixar clar que la crisi de la Covid demostra que "les eines dels estats són necessàries, sobretot, en temps de crisi".
El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha qualificat la Diada d'"atípica" i ha demanat que la jornada sigui "un clam per l'amnistia i l'autodeterminació". "Des d'Òmnium seguirem reclamant al govern espanyol que atengui aquesta amnistia imprescindible si és que de debò es vol resoldre aquest conflicte polític", ha afegit.
Expresidents del Parlament
L'expresident del Parlament Ernest Benach ha instat la ciutadania a reivindicar "perquè és 11 de setembre, però fer-ho bé". Benach també ha recordat "el fil històric" que uneix el Parlament del 1932 amb l'actual i ha situat "l'horitzó" en la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.
Un altre expresident del Parlament, Joan Rigol, ha demanat "ser un país de solidaritat amb la gent que ho passa malament" i alhora "ser solidaris per crear riquesa perquè tots puguem tenir un lloc de treball per construir la nostra vida amb la dignitat que es mereix".
El món econòmic
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez-Llibre, ha instat a totes les administracions públiques, als agents socials econòmics i a tota la societat civil en general "a ajudar plegats a construir noves iniciatives i plantejaments que puguin donar com a resultat guanyar contra la pandèmia".
El president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell i Bruguera, ha lamentat que aquesta Diada "no puguem ser al carrer per reivindicar un futur millor" però anima a "mantenir un esperit reivindicatiu perquè el que està en joc és un país millor per totes i tots els catalans".
El secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, ha animat a reivindicar que la "qüestió social i la qüestió nacional són dues cares de la mateixa moneda" i també ha apuntat que el que cal són "solucions polítiques per fer front a la crisi econòmica i que ningú es quedi penjat".
El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha enviat un "càlid record" per a totes aquelles persones que han perdut la vida per la pandèmia i ha instat a convertir la Diada en una "palanca de reivindicació per a la reconstrucció del nostre país".