El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, torna a situar-se al centre de la diana, ara pel cas sobre la parella d'Ayuso, Alberto González Amador. García Ortiz va donar a la fiscal superior de Madrid, Almudena Lastra, l'ordre per escrit de difondre una nota de premsa des del seu departament amb dades reservades de l'empresari González Amador. Malgrat que Lastra es va mostrar contrària a difondre les dades confidencials del pacte que la parella de la presidenta madrilenya estava negociant amb la Fiscalia de Delictes Econòmics, va obeir el seu superior. El Mundo ha revelat els missatges de WhatsApp entre García Ortiz i Lastra del passat 14 de març, data en què li va donar l'ordre de publicar les dades, "S'ha de treure la nota, si deixem passar el moment ens guanyaran el relat (...). És imperatiu treure-la", va assegurar. 

Divisió d'opinions a la Fiscalia

A més, el diari afirma que segons la documentació aportada al Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) on s'investiga tant la fiscal cap provincial, Pilar Rodríguez, com el fiscal de Delictes Econòmics, Julián Salto, per un delicte de revelació de secrets, García Ortiz va tenir accés la nit del 13 de març als correus electrònics que s'havien enviat la defensa de González Amador amb la Fiscalia de Madrid. El fiscal general va rebre aquests missatges al seu correu personal. L'actuació de la fiscalia es va produir després que es publiqués als mitjans que la parella d'Ayuso havia negociat amb Hisenda per tancar la investigació. Posteriorment, va haver-hi un xoc entre la directora de comunicació de la Fiscalia General de l'Estat i el cap de premsa de la Fiscalia Superior de Madrid, ja que l'últim es negava a publicar les dades confidencials que constaven a la nota, i fins i tot, va amenaçar de presentar la seva dimissió. El missatge enviat pel fiscal general el 14 de març a les 9:03 hores va ser clar "ja tenim la nota. Consensuada amb Pilar i amb Virna. Que Iñigo la doni com més aviat millor", fent referència al cap de premsa de Madrid, la fiscal provincial de Madrid, Pilar Rodríguez, investigada pel TSJM, i la degana de la Secció de Delictes Econòmics de Madrid, Virna Alonso Fernández. Només 3 minuts més tard va afegir "gràcies". 

Després dels whatsapps, es va produir una conversa telefònica entre Lastra i García Ortiz, on la fiscal superior de Madrid va afirmar que la nota tenia alguns errors. Va acabar la conversa, i a les 9:25 hores el fiscal general va enviar un altre missatge a Lastra, on assegurava "Almudena, la nota està correcta en dates i contingut. Cal treure-la, si triguem s'imposa un relat que no és cert i sembla que els companys no han fet bé la seva feina. És imperatiu treure-la". No va obtenir resposta, i 3 minuts després va tornar a enviar un altre missatge "ens estan deixant com a mentiders". L'últim missatge de García Ortiz és de les 9:37 hores on lamenta "Almudena, no m'agafes el telèfon. Si deixem passar el moment ens guanyaran el relat. L'actuació dels companys i de la fiscalia és impecable i cal defensar-la". 

Informació als mitjans 

Després de l'encreuament de missatges, la fiscal superior de Madrid va enviar un correu electrònic a la Fiscalia General de l'Estat comunicant que complia l'ordre del seu superior. Així doncs, la nota sobre les converses entre González Amador i la Fiscalia de Madrid es va acabar enviant als mitjans de comunicació el 14 de març a les 10:22 hores, tot i que, precedida de la filtració la nit anterior per la Cadena SER d'un mail entre la parella d'Ayuso i la Hisenda. El TSJM també investiga aquests fets, i per això la Fiscalia ha presentat tots els correus electrònics relacionats amb la possible revelació de secrets. Els mails presentats per Lastra a l'instructor Francisco José Goyena Salgado mostren com Pilar Rodríguez va enviar al compte personal de Gmail del fiscal general, almenys, un dels correus que li havia enviat el fiscal Salto. 

El fiscal de Delictes Econòmics va complir les ordres que li va donar la fiscal cap provincial i li va remetre els mails intercanviats amb l'advocat Neira. Rodríguez li va reenviar els missatges a Lastra, però sense eliminar el rastre que indicava que abans havien estat enviats a García Ortiz. El mateix fiscal ha reconegut que va ser l'interessat a enviar aquests missatges i que va ser la fiscal cap de Madrid qui li va aportar. García Ortiz ha qualificat de "faules i informacions falses" les notícies que apuntaven que la parella d'Ayuso intentava arribar a un pacte amb la Fiscalia per evitar l'ingrés a presó. Ara, el TSJM investiga si s'han comès delictes de revelació de secrets, tot i que, de moment, només estan investigats per aquests delictes els fiscals de Madrid. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!