Oriol Mitjà, especialista en malalties infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, ha estat molt crític amb la responsabilitat dels governs i l'administració sobre el paper que han desenvolupat durant la desescalada. Els augments de positius per coronavirus no paren de multiplicar-se, ahir ja van passar dels 1.200 diaris a Catalunya, i l'epidemiòleg, en declaracions a Rac1, sentencia: "En els darrers tres mesos, ja coneixent l’epidèmia, les administracions no s’han preparat prou per fer el seguiment dels contactes".
Consulta les restriccions a l'àrea metropolitana de Barcelona per coronavirus
Una observació que ja han fet alguns alcaldes del Segrià com el d'Alcarràs, Manel Ezquerra. Preguntat en aquest diari sobre les causes dels rebrots i la seva ràpida propagació va lamentar que des dels consistoris portaven mesos demanant una previsió, l'obligació de fer proves de PCR als temporers que vinguessin de fora o exigir més dades i critiquen que no es fes. En aquesta línia, Mitjà afirma: "Que pugés el nombre de casos ja era previsible amb el desconfinament. Però si tenim un pla ben definit de què hem de fer i amb quins recursos, podem informar ciutadania de com podem gestionar. Sense el pla, ens trobem en situació de descontrol".
Precisament ahir, la consellera de Salut Alba Vergés va anunciar la incorporació de 500 persones més del món administratiu per controlar els rastrejos del coronavirus dins el sistema sanitari català. Una decisió que es va anunciar fa poc més de 24 hores però Mitjà reclama haver-ho fet anteriorment: "D’estratègies per evitar els contactes n’hi ha dues. Es poden fer microconfinaments d’edificis, de barris o de petites àrees per aturar que es dissemini. I també reforçar la cerca i l’aïllament de contactes. Aïllant un contacte i tota la seva família, la transmissió es redueix 40%. I si es fa amb tots els seus contactes, baixa un 85%".
Malgrat tot, Mitja veu una esperança relativa: "Estem millor que al març. Aleshores només detectàvem una petita proporció de casos. Hi havia moltes persones lleus que no detectàvem. Però estem pitjor que al juny perquè l’adherència de la ciutadania a les mesures ha anat disminuint". I parlant de futuribles, apel·la a la responsabilitat de les administracions: "Espero que de cara a la tardor, l’administració reaccionarà i posarà els recursos que calen. La clau és entendre que hi ha una problemàtica greu i que el coronavirus no el pararem sense fer res".
Nou Observatori Epidemiològic
Mitjà lidera un nou projecte per controlar el coronavirus. A través d'un sistema informàtic i d'intel·ligència artificial es volen crear models de predicció a través de codis per respondre a preguntes tan importants com on apareixerà l'epidèmia, el nombre de casos que es podrien registrat i d'altres dades que donin un període d'anticipació a la malaltia.
El projecte estarà disponible a finals de l'any 2021, les dades seran privades i seran d'accés públic per a tota la ciutadania. L'equip està integrat per diferents centres, entre d'altres el suport de la Generalitat, l'Hospital Clínic, la Mobile World Capital o la Fundació Lluita contra la Sida. El seu pressupost és de 600.000 euros i l'eina de recerca va destinada al control de dades del govern català.