Ja és aquí la 17a edició del Mobile World Congress, un dels congressos més importants del món que Barcelona acull des de fa molts anys. El rei Felip VI va celebrar l'arribada del Mobile World Congress de la "recuperació", malgrat els "temps encara difícils". En un discurs que va combinar en català, castellà i anglès i en el que va recordar la invasió russa a Ucraïna i les víctimes dels terratrèmols a Ucraïna i Síria, el monarca va definir Barcelona com una ciutat "cosmopolita i a l'avantguarda de la innovació" on els propers dies es donaran a conèixer els avenços en telefonia mòbil en l'àmbit mundial. Un any més, el Mobile porta polèmica política i el president Pere Aragonès i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no van assistir al besamans del monarca i l'ANC va protestar en contra de la seva presència. Podríem dir que aquestes manifestacions ja són una tradició. La Vanguardia obre l'edició d'aquest dilluns amb una fotografia del sopar de gala previ al congrés on es veu (de cara) Felip VI i el president espanyol i (d'esquenes) el president Aragonès i l'alcaldessa Colau, que sí que van anar al sopar. De fet, la presidenta de l’entitat, Dolors Feliu, havia demanat al president Pere Aragonès més gestos contra la “presència espanyola” al sopar inaugural del Mobile.
A la premsa catalana, al diari Ara, també destaca el Mobile, però s'oblida de la política que envolta el congrés i se centra en l'economia: "Com es reparteixen els diners que deixa el Mobile?". Si hi ha un sector que es vegi afavorit pel Mobile és l'hoteler, ja que l'arribada de més de 80.000 visitants suposarà una setmana de "plena ocupació" per al sector turístic de Barcelona, segons pronostica el president del patronat de turisme de la ciutat, Eduard Torres. El diari català també posa l'accent en una problemàtica entre els menors en situacions familiars complicades i assegura que "La DGAIA es queda es queda la tutela de 113 nadons cada any". Segons el rotatiu, en la gran majoria de casos és per maltractament i negligència de la família.
"Reinici del Mobile", titula El Punt Avui que celebra que la fira recupera "les dimensions de l'època daurada prepandèmia". Aquest diumenge va arribar el gruix d'assistents al congrés de tecnologia mòbil més gran del món. Ahir al matí, la zona d'arribades de la T1 de l'Aeroport del Prat es va omplir de congressistes, molts d'ells asiàtics, carregats amb maletes. Les principals marques de l'ecosistema tecnològic com Samsung, Xiaomi, Huawei, Telefónica, Orange, Vodafone, Ericsson, Google o Meta tornaran a ser presents a la fira, que comptarà amb 2.000 expositors i que espera rebre 80.000 visitants. També a la portada imatge d'una manifestació en contra del Quart Cinturó (B-40), un dels acords entre el PSC i ERC per pactar els pressupostos.
"El Mobile abraça Ucraïna", titula El Periódico en referència al discurs que va fer el rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va assegurar que el conflicte "prossegueix amb conseqüències terribles", també per a l'economia global. Després de detallar les mesures que l'executiu ha posat en marxa durant l'últim any, Sánchez va afirmar que Espanya "resisteix l'embat de la incertesa amb fortalesa". El monarca també va recordar les víctimes de la guerra i del terratrèmol a Turquia i a Síria. També a la portada imatge per al drama viscut a prop de la costa de la regió italiana de Calàbria, on el naufragi d'una barca amb més d'un centenar d'immigrants ha deixat 60 morts, entre els quals diversos nens.
Imatge a El Mundo dels cossos sense vida d'almenys 60 migrants que han estat localitzats davant la costa del sud d'Itàlia, a la regió de Calàbria, després que naufragués la precària embarcació en què viatjaven un centenar de persones. Entre les víctimes hi ha un nadó i alguns menors. La televisió pública italiana RAI va informar que l'embarcació transportava més de 100 migrants quan, a l'alba, va començar a patir problemes per l'estat agitat del mar. El diari també entrevista el president aragonès, Javier Lambán, el qual subratlla que "Estem donant poder als extrems fins al punt de posar en risc la viabilitat de la nació". Lambán també carrega contra el PSOE i el PP per no ser capaços de posar-se d'acord "per tal que el país es pugui governar des de la centralitat".
Un únic tema ocupa tota la portada de l'ABC, i és que el diari afirma que "quatre milions de trucades" han quedat sense atendre "i les queixes creixen un 42% pel col·lapse a la Seguretat Social". El diari explica que els telèfons de les oficines de la Seguretat Social estan col·lapsats, que les pàgines webs es pengen i que les cites es retarden fins a tres mesos. El diari publica un reportatge que critica que la Seguretat Social es troba en "les seves hores més baixes" i que això ha portat al Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, a fer un toc d'atenció al ministre José Luis Escrivá per tal que "resolgui les demores en la concessió de cites" i "es superin les deficiències apreciades en els serveis d'atenció".
El País afirma que les okupacions han frenat i que les darreres estadístiques "desmunten el discurs alarmista sobre l'okupació d'habitatges". Segons el rotatiu, el número d'okupacions a Espanya el 2022 va ser de 16.726, un 3,2% menys que l'any anterior, quan la xifra havia augmentat fins a 17.274. El diari també comparteix una fotografia de la tragèdia de Calàbria, on han mort 60 immigrants en un naufragi. Aquesta tragèdia s'ha produït tres dies després que el parlament italià hagi aprovat un nou decret migratori, elaborat pel govern de la ultradretana Giorgia Meloni, que modifica les condicions de les operacions d'auxili dels vaixells d'ONG. Entre altres coses, la nova normativa obliga a demanar l'assignació d'un port després del primer rescat d'un grup de migrants i dirigir-se a aquesta localització sense desviar-se per localitzar altres embarcacions en perill.
Finalment, La Razón arrenca la setmana amb una enquesta que assegura que Alberto Núñez Feijóo "consolida la majoria absoluta del centredreta". Segons el sondeig, el PP guanyaria les eleccions amb un avantatge de més de dos milions de vots sobre el PSOE i entre 139 i 141 diputats. La diferència en escons respecte als comicis anteriors es mou entre els 50 i 52 escons, amb el 33,4% dels vots. El diari també es fixa en la inauguració del Mobile World Congress i en la visita del rei Felip VI.