La futura llei de protecció digital busca blindar els menors dels perills d'internet. El Consell de Ministres del govern espanyol té previst aprovar aquest dimarts, a proposta del Ministeri de Joventut i Infància, un avantprojecte de llei ambiciós, que incorpora en un dels seus punts més destacats un requeriment que assenyala directament les empreses digitals. Així, els fabricants tecnològics estaran obligats a incorporar un sistema de control parental gratuït i accessible a tots els seus nous dispositius, com són mòbils, tauletes, ordinadors i televisors intel·ligents. D'aquesta manera, es preveu que aquest sistema apareixi per defecte a tots els dispositius i que es pugui configurar un cop s'encengui, segons informa Europa Press.

Entre altres mesures per protegir el menor de l'accés incontrolat a internet, l'avantprojecte de llei també contempla la consagració dels drets de les persones menors d'edat en els entorns digitals, així com el desenvolupament d'una estratègia nacional per a la protecció de la infància i la joventut en els entorns digitals. En l'estratègia s'inclourà l'etiquetatge dels continguts digitals, amb llenguatge accessible, on s'afegiran advertiments si aquest no és apte per a menors d'edat. A més, en l'àmbit educatiu, es recollirà un pla d'alfabetització digital a tots els centres i en totes les etapes, amb mecanismes concrets que ensenyin als menors eines i autonomia per utilitzar de forma segura els mitjans digitals.

A més, el govern espanyol també preveu reformar el Codi Penal per exercir un nou nivell de protecció enfront dels delictes tecnològics. Així, s'incorporarà la "pena d'allunyament dels entorns virtuals" per prohibir l'accés o la comunicació a través de xarxes socials, fòrums o qualsevol altra plataforma de comunicació que tingui lloc a l'espai virtual per a aquells casos en què el delicte tingui lloc en aquest entorn digital, segons informa El País. I, pel que fa als deepfakes (que són imatges, vídeos o àudios manipulats tecnològicament perquè semblin reals), també es castigaran amb penes d'un o dos anys de presó a aquelles persones que les difonguin sense consentiment, mentre que podrà eliminar-se qualsevol contingut d'aquest tipus d'internet quan vagi en contra de l'interès superior del menor.

Mòbils als 11 anys, 5 hores al dia

Aquesta proposta legislativa va acompanyada d'un diagnòstic sobre l'impacte dels entorns digitals en persones menors d'edat. L'informe ha estat realitzat pel Ministeri de Joventut i Infància, a partir de les primeres aportacions del grup de 50 experts, i preveu reforçar la validesa del contingut de l'avantprojecte. Aquest comitè d'experts presentarà el seu informe el 20 de juny.

Actualment, l'edat mitjana amb què s'obté a Espanya el primer mòbil és d'11 anys, segons un estudi d'Unicef. Segons aquest mateix estudi, el 95% dels adolescents disposa d'un telèfon mòbil amb Internet i nou de cada deu es connecten tots o gairebé tots els dies. Així mateix, gairebé la meitat dels adolescents usa Internet més de 5 hores al dia els caps de setmana i pràcticament un terç fa aquest mateix ús entre setmana. A més, el 98,5% d'adolescents està registrat en alguna xarxa social i fins a un 83,5% ho està en tres o més de tres. D'altra banda, els principals usos que fan els joves de l'entorn digital són per a comunicar-se, buscar informació i obtenir oci digital, segons un estudi de Fad Joventut.