Meritxell Batet ha confirmat que la moció de censura de Vox contra el govern de Pedro Sánchez arrencarà el dimarts 21 de març i la votació definitiva serà el dia següent, el dimecres 22, segons ha certificat aquest dilluns al matí la presidenta del Congrés en una compareixença molt breu. L’inici del debat, que començarà amb el discurs de Santiago Abascal i el candidat Ramón Tamames coincidirà amb la visita a Madrid de la comissió del Parlament Europeu que investiga l’espionatge a líders independentistes amb el programari Pegasus. De fet, la missió desembarca a la capital espanyola el dilluns 20 de març, però com que és festiu regional, el gruix de les reunions es concentrarà el dia següent.
Sigui com sigui Batet ja ha comunicat la data formalment al president Pedro Sánchez, al candidat i al grup proposant, que és Vox. Aquest dimarts traslladarà la decisió a la Mesa i a la Junta de Portaveus del Congrés, a qui anunciarà a quina hora començarà el debat. La presidència de la cambra baixa feia dies que barrinava en quina data ubicar la moció de censura després que Vox la registrés formalment el 27 de febrer i després que la Mesa la qualifiqués la setmana passada tenint en compte que reunia tots els requisits necessaris.
D'aquí al 21, Batet ha d'acabar de polir alguns detalls de la sessió, com per l'exemple l'ubicació a l'hemicicle de Tamames, a qui volen garantir la "màxima comoditat" evitant-li evitar que pugi o baixi escales. L'economista té 89 anys i, segons fonts parlamentàries, se li posaran totes les facilitats perquè ell esculli l'opció més còmoda. Una de les idees és que s'assegui en una taula davant del faristol i mirant cap als diputats del ple.
Els càlculs de Batet sempre havien estat situar el debat durant la segona quinzena de març i abans de la Setmana Santa per evitar que coincidís amb la polseguera que s’aixecarà per la doble cita electoral de les municipals i les autonòmiques. Batet també ha hagut de quadrar la convocatòria amb la intensa agenda internacional de Pedro Sánchez, que està preparant la presidència espanyola de la Unió Europea (UE), que començarà l’1 de juliol. Abans d’aquesta data el president espanyol té previst fer cinc minigires i visitar una quinzena de països i, sense anar més lluny, aquesta setmana celebra una cimera hispano – portuguesa a Lanzarote.
Tot i estar condemnada al fracàs, la moció de censura servirà d’avantsala per a la campanya electoral de les municipals i autonòmiques del maig. Pedro Sánchez, que no està obligat a intervenir-hi, aprofitarà per separar els dos models de gestió que, al seu entendre, hi ha a Espanya. Per un costat, la coalició PSOE i Unides Podem amb el suport de les forces d’esquerres i independentistes i, per l’altre, la suma de la dreta del PP i l’extrema dreta de Vox.
A diferència del que va fer Pablo Casado en l’anterior moció de censura, que va votar en contra, aquesta vegada Alberto Núñez Feijóo – que no intervindrà al debat - s’inclina perquè el PP s’abstingui en la votació. En aquest sentit, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha furgat en aquesta dicotomia aquest dilluns en una entrevista a Ràdio Nacional d’Espanya. Rodríguez ha culpa els populars d’estar "cada vegada més a prop de Vox” i d’abstenir-se davant d’una proposta “del passat, en blanc i negre, de retallada de drets, especialment per a les dones”. El debat també arrencarà amb la coalició de govern ferida greument per les postures enfrontades arran de la reforma de la llei del només sí és sí, que va cristal·litzar en una votació dolorosa la setmana passada al Congrés.
La visita dels eurodiputats per Pegasus
El ball de dates ha fet que l’inici de la moció de censura, el 21 de març, coincideixi amb la visita que faran a Madrid un grup d’eurodiputats per esbrinar què va passar amb l’espionatge fet a través de Pegasus, que va servir per espiar líders independentistes en el marc del Catalangate, però també per la intromissió als mòbils de Pedro Sánchez i d'alguns ministres espanyols. Des de Brussel·les es desplaçaran nou representants del Parlament Europeu, entre els quals hi ha Juan Ignacio Zoido (PP), Iban García (PSOE), Diana Riba (ERC) i Jorge Buxadé (Vox). La missió es dividirà entre el 20 i el 21 encara que el gruix de l’activitat es concentrà el segon dia perquè dilluns és festiu a la Comunitat de Madrid, fet que ha condicionat el calendari i ha obligat els grups parlamentaris a reagendar algunes reunions.
La voluntat – tot és provisional perquè encara s’estan cursant les invitacions - és que els integrants de la missió europea es trobin a Madrid amb representants del govern espanyol, els diputats independentistes espiats, la directora de la Autoritat de Protecció de Dades, del Centre Nacional d’Intel·ligència, l’exdirectora del CNI Paz Esteban, però també el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Espanya serà l’últim destí per als membres de la comissió que ja s’han desplaçat darrerament a Polònia, Grècia, Xipre i Hongria. De la missió n’haurà de resultar un informe que ja està sent esmenat per l’espanyolisme. El PSOE, el PP, Ciutadans i Vox pretenen que es treguin les referències al Catalangate del text que s’està redactant.