Segueix en directe l'última hora de la moció de censura de Vox encapçalada per l'economista i exdiputat del partit comunista Ramón Tamames comença aquest dimarts al Congrés. El debat arrenca aquest dimarts al matí i, previsiblement, la votació es produirà demà dimecres. La setmana passada es va filtrar el discurs de Tamames, un text de 31 pàgines on aborda des de la sanitat pública, passant per crítiques contra els partits independentistes i, fins i tot, tracta la política exterior. En el document, l'economista assenyala que la situació actual de l'Estat espanyol "s'assembla més a una moderna autocràcia absorbent" i critica que dins l'Executiu "preval amb freqüència la demagògia i el populisme". Per la seva banda, des del PSOE asseguren que afronten "amb seriositat i rigor el debat" al mateix temps que carreguen contra el líder de Vox, Santiago Abascal, per no presentar-se ell com a candidat.
- Sánchez pretén convertir la moció de censura en un bumerang contra el PP i un pont amb Podemos
- Filtren el discurs de Tamames en la moció de censura contra Pedro Sánchez
- Vox lliga curt Ramón Tamames per aclarir diferències a les portes de la moció de censura
- La moció de censura de Vox coincidirà amb la missió europea sobre Pegasus a Madrid
Fins aquí el directe d'ElNacional.cat sobre l'última hora de la moció de censura de Voz a Pedro Sánchez, amb Ramón Tamames com a candidat. Aquest dimecres es reprendrà la sessió plenària, que conclourà amb la votació — que previsiblement perdran els ultradretans.
Finalment, ERC ha respost als atacs del candidat de la moció de censura contra l'autodeterminació i el català — alhora que ha fet referència a la violència exercida l'1-O.
La moció de censura ha servit d'excusa per suspendre la reunió del comitè Pegasus amb la comissió de Defensa, de manera que Junts l'ha titllat de "cortina de fum".
Els independentistes catalans també han participat en el debat sobre la moció de censura. La CUP ha acusat el candidat de ser al costat tant del franquisme com del cop d'estat del 23-F.
En la seva resposta, el president del govern espanyol ha fet servir el candidat de la moció de censura per denunciar el perill que suposa el tàndem PP-Vox.
La jornada d'aquest dimarts amb la moció de censura de Vox ha estat parcialment marcada pel discurs del candidat Ramón Tamames contra l'autodeterminació i el català.
🔴 La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, anuncia que se suspèn la sessió fins demà, dimecres, a les 9.00 hores.
Iván Espinosa de los Monteros (Vox) va acabant el seu discurs, farcit de crítiques al govern espanyol — sense cap mena de rigor.
Iván Espinosa de los Monteros (Vox) tergiversa el discurs de Ramón Tamames, quan assegura que ha proposat avançar eleccions. El candidat de la moció de censura no ha fet referència a aquesta proposta.
Iván Espinosa de los Monteros es dirigeix ara al PP: "Ens van dir que no podien votar algú de Vox. Ara els portem algú independent. El professor Tamames ha demostrat molt de patriotisme".
"Aquesta moció de censura no és de Vox. És de milions d'espanyols que comparteixen la urgència de frenar el pitjor govern possible i de convocar eleccions", diu Iván Espinosa de los Monteros, que no comptarà amb el suport d'aquests "milions d'espanyols" en el Congrés dels Diputats quan aquest dimecres es voti la moció i Vox perdi.
Iván Espinosa de los Monteros diu que els diputats de Vox són els que tenen més educació del Congrés, després d'haver interromput cada intervenció anterior. Assegura que representen una "Espanya viva, però enterrada".
Té la paraula l'ultradretà Iván Espinosa de los Monteros (Vox), que comença atacant EH Bildu i ERC. De fet, amenaça a Gabriel Rufián: "Alerta amb els ratolins, que algun dia es poden aixecar i donar-li un bon ensurt".
José Bueno Pinto demana a Ramón Tamames que expliqui què sap del 23-F, però el candidat de la moció de censura de Vox es nega. "Li ho dic perquè m'ha sobrat temps i això és el que hem vingut avui a fer aquí: perdre el temps", conclou el diputat d'Unidas Podemos.
"Només queda Vox fent el ridícul. Aquesta moció ens demostra que davant del govern de coalició, només hi ha renou. El millor per a aquest país i la seva gent és que seguim treballant fins que complim fins a l'última coma de l'acord de govern", diu José Bueno Pinto (Unidas Podemos).
"Avui Vox ve aquí a perdre la segona moció de censura. Però els hi és igual", critica José Bueno Pinto. "No hem de subestimar el perill d'aquests 52 extremistes. Tenen aquí una tribuna per difondre el discurs d'odi. Espero que no arribi el dia que ens penedim de no haver actuat contra aquests feixistes", afegeix.
Intervé ara José Bueno Pinto (Unidas Podemos), que parla de "xou", "deliri", "circ"... "Esperpent en el més pur sentit de Valle Inclán. No té suports i no va enlloc. No té alternativa. Ha peregrinat en cerca de candidat fins a trobar el senyor Tamames", diu.
"Molta gent avui se sentirà lluny de la política. Però la política no és això i de vegades és fins i tot bonica. La política és signar per primer cop un contracte indefinit", diu Aina Vidal, que comença a enumerar tot un seguit de victòries de l'esquerra. "La política és útil", conclou.
"S'aixequen perquè els hem demostrat que no ens resignarem a les seves polítiques. La lliga dels senyorets reaccionaris s'aixeca perquè no entenen un món on ells no siguin els amos. Ni Vox ni l'absent Feijóo són l'ordre. No enganyen a ningú", diu Aina Vidal.
És el torn d'Aina Vidal (comuns), que assegura que Vox fa la moció perquè estan "nerviosos" i perquè no els pinten bé les enquestes. "Quin paper del PP, que tenien l'oportunitat d'oposar-se a aquest teatre", afegeix.
"A Vox no se li combat amb discursos, sinó aprovant lleis valentes. La millor política contra la reacció és ser valents. No es pot frenar als ultres pactant amb el PP", finalitza Lucía Muñoz (Unidas Podemos).
"El millor que podem fer és aprovar la llei d'habitatge. No podem esperar més, perquè aquesta reacció (de la ultradreta) només s'atura amb valentia", diu la diputada d'Unidas Podemos Lucía Muñoz, que enumera tot un seguit de demandes al PSOE i al govern espanyol.
"Són tan lluny de la realitat, de les necessitats de la gent, que no saben el que fan. Ens presenten una Espanya inventada. A la gent no li preocupa que li entrin a casa, li preocupa el preu de l'habitatge. Els hi preocupa haver de pagar molt per la compra, no que Amancio Ortega pugui guanyar menys", diu Lucía Muñoz.
Intervé Lucía Muñoz (Unidas Podemos), que parla tots els problemes que té ara l'estat espanyol i de les consegüents necessitats. Per exemple, la necessitat d'una llei d'habitatge. "Però estem debatent una moció de censura que neix morta", lamenta.
Un diputat de Vox respon a Gabriel Rufián per les acusacions que ha fet, que assegura que no va ser condemnat per cremar una foto del rei ni per cremar una seu d'UCD a Barcelona. "No me'n penedeixo d'aquests fets i reconec que per Espanya ho tornaria a fer i, de fet, ho he tornat a fer", diu l'ultradretà. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, li treu la paraula.
Per acabar, Gabriel Rufián ataca ara al govern espanyol i diu que el que fa sí que és "censurable". Centra la crítica en la qüestió de la inflació i demana que els ministres comencin a pensar en la gent a la qual estan decebent. "No els faran fora una moció de censura, serà la inflació", acaba.
Gabriel Rufián continua: "Tot és un cop d'estat menys el que és un cop d'estat. El que va passar el 36 va ser una baralla d'avis, diu Feijóo". També li retreu la manca de rigor en el seu discurs, amb errades pel que fa a les dades. "Si el sistema ideal és ideal, per què els jutges europeus no han extradit Carles Puigdemont o Marta Rovira? Perquè no tindrien un judici just. Això és una vergonya per a la democràcia d'aquest país", afegeix.
Gabriel Rufián també es refereix a la qüestió del català i de la suposada persecució del castellà a Catalunya: "Creuen que em costa parlar en castellà?". Algun diputat de Vox diu que sí i el diputat republicà se sorprèn.
"En què ajuda a la convivència nacional enviar a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a pegar a la gent en un col·legi electoral a Catalunya l'octubre del 2017? Va servir de res? Hi ha hagut algú a Catalunya que hagi deixat de ser independentista?", diu Gabriel Rufián.
El diputat d'ERC Gabriel Rufián recorda a Ramón Tamames qui ha signat la moció de censura: diputats que demanaven un cop d'estat. "Què té això d'antifranquista?", diu. Els diputats de Vox l'escridassen, però Rufián continua cantant noms franquistes que han signat la moció.
Gabriel Rufián critica a Ramón Tamames per parlar tant del passat: "Fa quaranta anys, el rei Joan Carles era campechano. El papa Joan Pau II era molt estimat, en una Església sense casos de pederàstia. No, no és cert que abans estiguéssim millor: hi havia més mentides i privilegis". "Vostè ha parlat d'un temps que no va ser, que no va existir. I ho ha fet de la mà de qui el van encarcerar. Això no és reconciliació, és rendició", afegeix.
"Vox només diu: España, España, España, España". Un diputat de Vox aplaudeix i Gabriel Rufián respon: "Aplaudeix perquè no s'adona de la pel·lícula". "Senyor Tamames, bona tarda. Se li està fent llarg això, no? Ha vingut a vendre'ns el seu llibre, literalment", afegeix.
"Però, què és una pàtria? Ho pot ser tot. Per Vox, una bandera. Per a molta gent, la seva gent. Què ha fet Vox, els campions del patriotisme, per aquesta gent?", diu Gabriel Rufián, que comença a donar xifres econòmiques. Un diputat de drets li diu alguna cosa i el diputat republicà respon: "Anar a col·legi privat no t'ha fet més educat". Dit això, recorda: "Vox va votar en contra de totes les mesures que van salvar la vida a milions de persones".
"Coneixen algú que estigui més enfadat pel que cobro jo que perquè un rei s'hagi fugat? Jo sí", diu Gabriel Rufián. "Per què? Per què hi ha tants ratolins votant gats? Perquè hi ha molta gent disposada a votar en contra dels seus interessos per votar a favor dels seus principis. La pàtria. Qui no vol formar part d'una pàtria? D'un col·lectiu?".
Intervé Gabriel Rufián (ERC): "Què veuran tots aquells que tornen de treballar de tot això? La veritat? 52 ultres aplaudint-ho tot? Un líder que no pot aguantar més de tres rèpliques seguides? Sí, molta gent veurà això. Però també molta altra gent veurà una altra cosa, veurà un senyor venerable molt preocupat per la deriva autòcrata d'un govern que governa i pacta amb els enemics d'Espanya".
Míriam Nogueras acusa el govern espanyol de posar els independentistes al mateix nivell que els terroristes. "Aquest és el nivell de la gravetat", diu. A més, assegura que l'interès d'avui no estava a l'hemicicle: estava a la reunió amb la comissió Pegasus. Acaba el seu discurs atacant ERC, per donar suport a aquells qui "espien" els independentistes.
La diputada de Junts Míriam Nogueras continua parlant de la comissió Pegasus que s'ha reunit avui a Madrid: "No ens serveix de reis un govern espanyol així". Ara sí, es dirigeix a Ramón Tamames i assegura que no entrarà en les "barbaritats" que ha dit avui. "L'estat espanyol ens ha lligat ben curta la corda, perquè sap que mai seràs un Estat si no tens coneixement en matèria d'intel·ligència", diu sobre la llei del CNI.
Així, Míriam Nogueras assegura que és igual qui governi a Espanya: "Catalunya sempre hi perd". "El xou d'avui l'ha patrocinat el PSOE. Avui a vostès els hi tocava donar la cara davant les institucions europees. A l'últim ple del Parlament Europeu, Puigdemont ja va advertir que això podia passar", afegeix.
Té la paraula Míriam Nogueras (Junts), que inicia el discurs criticant a Pedro Sánchez per no ser a l'hemicicle i per haver plantat la comissió Pegasus. "La vergonya que ens han fet sentir no té nom", diu.
És el torn de Ferran Bel (PDeCAT): "Mai més diré que en aquest Congrés ho he vist tot". "Em vull quedar amb el record del professor Tamames de fa quaranta anys, no amb el record del que he vist avui en aquesta tribuna. (...) No vull contribuir a l'estratègia de Vox de desprestigi a les institucions", diu.
Íñigo Errejón (Más País) es dirigeix a Santiago Abascal, que ja no és a l'hemicicle: "Se li ha fet llarga la seva pròpia moció de censura". També l'acusa de ser un "degenerat", després que el líder de Vox digués al matí que la llei trans era cosa de "degenerats".
Intervé Íñigo Errejón (Más País), que assegura que la moció de censura és una "catàstrofe" i acusa Santiago Abascal de refugiar-se darrere de Ramón Tamames. "Li ha valgut la pena? El recordaran per això. S'ha prestat a fer de portaveu de l'extrema dreta", assenyala.
Joan Baldoví (Compromís) es disposava a citar Joan Fuster, quan algun diputat de la dreta espanyolista crida alguna cosa que no se sent pels micròfons. "No li arriba ni a la sola de la sabata! Indigent!", diu el diputat valencià. Acaba el discurs i la dreta espanyolista li crida "ultra, ultra".
El diputat de Compromís Joan Baldoví també té unes paraules per al PP: "De veritat que pactaran amb això (Vox)? Ho faran". A més, acusa Ramón Tamames de voler marginar els vots de l'esquerra i que només comptin els vots de Vox, PP i Ciutadans. "Aquesta majoria Frankenstein ha aconseguit que la seva pensió pugi", li indica.
Té la paraula Joan Baldoví (Compromís), que titlla de "papelón", "decebedor" i "incongruent" el discurs de Ramón Tamames. També es dirigeix a Santiago Abascal, a qui acusa de fer servir el Congrés amb finalitats indignes i de presentar com a candidat a València un home condemnat per violència masclista.
La dreta espanyolista es revolta contra Néstor Rego (BNG), qui assegura que a Galícia hi haurà una presidenta sobiranista d'aquí a uns anys que farà front al seu "supremacisme".
Néstor Rego (BNG) critica que l'espanyolisme menysprea el gallec a Galícia, on està prohibit ensenyar matèries com matemàtiques en la llengua pròpia del país. "No són pas l'alternativa (al govern espanyol)", assegura el diputat nacionalista.
És el torn de Néstor Rego (BNG), qui recorda que aquesta moció de censura respon només als interessos de l'extrema dreta. "Seguirem combatent les seves idees d'odi. A Galícia el seu discurs no genera suports, amb zero representacions", diu. També deixa clar que el BNG té crítiques al govern espanyol, qui ha continuat decebent els nacionalistes gallecs.
Arrimadas tanca la seva intervenció, on ha aprofitat per atacar durament a Sánchez i tot el que ha fet des que va arribar a la Moncloa, afirmant que el dia d'avui era "una oportunitat" per fer que els espanyols veiessin la seva vida "una mica més fàcil" i diu que s'ha perdut l'oportunitat.
Arrimadas afirma que "entén" que l'objectiu de molta gent sigui "treure a Sánchez del govern com sigui", una frase que diu haver escoltat "constantment". "Nosaltres hem de prendre mesures pels nostres fills, que viuran d'aquí 80 anys, no només hem de fer política per ara mateix". diu Arrimadas
"Vostès han fragmentat la societat i han creat problemes on no n'hi havia", diu Arrimadas, que retreu a Sánchez que faci "barbaritats" mentre els espanyols "no poden pagar la compra". Després Arrimadas enumera una llista de mesures que considera "barbaritats" preses durant el govern de Sánchez.
"Sánchez ha instal·lat una corrosió moral a la política espanyola amb la finalitat de mantenir-se al poder. També hem vist com ha tractat als seus, si fa això als seus, què no serà capaç de fer als espanyols?", ha afirmat Arrimadas, que aprofita la seva intervenció per carregar amb duresa contra el president de l'executiu espanyol.
Comença el discurs de la líder de Cs, Inés Arrimadas, que dona la benvinguda a Tamames a "casa seva", el Congrés. La líder de Cs afirma que li sap greu les crítiques que ha rebut Tamames com a candidat, però li recorda que "no necessitava la moció per tenir un espai en la història recent d'Espanya". Arrimadas demana a plantejar-se si la moció de censura pot ser realment útil.
"Vostè pensa que avui és la vedette, però no és més que la corista de Vox. Vox fa servir el reglament per fomentar el joc de l'antipolítica i vostè s'hi ha prestat. Això té un risc personal. Potser creu que vostè fa servir Vox pel seu narcisisme, però són ells qui l'han fet servir", diu Aitor Esteban (PNB).
El diputat del PNB Aitor Esteban critica Ramón Tamames per haver dit que "a la Guerra Civil no hi va haver un bàndol bo i un dolent". "Ha passat del roig al negre, i així acabarà. Li he dit que li parlaria amb sinceritat, s'ho mereix", indica.
"Tamames i Vox diuen que la solució per a Espanya és eliminar els partits nacionalistes. No consideren els bascos, catalans o gallecs ciutadans. Demostren un tarannà antidemocràtic", indica Aitor Esteban (PNB), que recorda que és al Congrés perquè té el suport de la gent.
El diputat del PNB Aitor Esteban critica a Ramón Tamames per ni tan sols ell creure que és candidat a la presidència del govern espanyol. "Què ofereix en realitat? Convocar eleccions? En mig any en tindrem. Està segur que el que diu avui ho seguirà pensant demà al matí? Fa sis anys estimava la nació catalana i ara ja no", diu.
Té la paraula Aitor Esteban (PNB), que assegura que la moció de censura de Vox no té sentit ni explicació. "Serà legal, però és il·legítima. Les idees del candidat no compten amb el suport del partit que la presenta", retreu.
"Estem en temps de descompte, però queden compromisos per abordar. No complir les promeses pot tenir com a conseqüència la desmobilització i el desencantament, el pitjor per a l'esquerra i el millor per a la dreta", adverteix la diputada d'EH Bildu Mertxe Aizpurua, que també fa un al·legat a favor de les nacions sense Estat (com el País Basc) i del dret a decidir.
"Que sàpiga la dreta que si de nosaltres depèn, mai tornaran a governar. Serem els independentistes d'esquerres qui els frenarem. És el compromís antifeixista que mostrem avui. Quan acabem amb aquest xou, amb aquesta pèrdua de temps, la majoria progressista i plurinacional haurem de continuar treballant per la ciutadania", continua Mertxe Aizpurua (EH Bildu).
La diputada d'EH Bildu Mertxe Aizpurua mostra el seu respecte per la trajectòria política de Ramón Tamames, tot i que lamenta que "hagi acabat així". "No entrarem a debatre amb vostè", apunta.
Mertxe Aizpurua (EH Bildu) continua amb la seva crítica al feixisme i l'extrema dreta, a qui cal fer front amb "responsabilitat i altura de mires". "Si alguna cosa no ens perdonarà mai la ciutadania és no haver fet més per frenar a qui ens vol fer tornar enrere", assegura. També explica que el País Basc està lliure d'extrema dreta perquè hi ha un compromís real antifeixista.
Ara parla Mertxe Aizpurua (EH Bildu), que ataca la moció de censura perquè és un altaveu de l'extrema dreta. "La ciutadania espera que treballem i aportem solucions. Aquí el que es veu és la col·lecció electoral entre Vox i el PP. Una cosa que no es veu a Europa, on la dreta no s'alia amb la ultradreta. Per què passa aquí? Perquè aquí mai no hi va haver ni un trencament amb el franquisme ni una Transició democràtica", afegeix.
Mireia Vehí també carrega contra el govern espanyol, per ser recentralitzador i hereu de la Transició. "La protecció d'una monarquia corrupta, corrupció judicial, impedir que va passar amb l'espionatge Pegasus, l'Operació Catalunya, la llei d'amnistia del 77 o el particular sentit de la pàtria", enumera. La diputada de la CUP avisa que l'extrema dreta avisa arreu d'Europa i que escudar-se en el règim del 78 no servirà de res, serà "renunciar a la democràcia i la justícia". "L'alternativa és proposar nous consensos per a noves majories", afegeix.
Ramón Tamames nega a Mireia Vehí tot el que diu, però la diputada de la CUP continua amb el seu discurs i assegura que qui proposa la moció de censura són els mateixos que van instigar el cop d'estat del 23-F i els qui es van aixecar contra la República. "Tamames ja ho sabia l'any 1978", diu.
Intervé ara Mireia Vehí (CUP): "Aquesta moció pot ser llegida com a una conquesta dels qui van guanyar el 1939". "Queda el dubte de si Ramón Tamames va tenir res a veure amb el cop d'estat", afegeix.
És el torn d'Ana Oramas (Coalició Canària), que critica que Santiago Abascal li ha regalat a Pedro Sánchez un bon tros de la campanya de les pròximes eleccions municipals i autonòmiques del pròxim mes de maig. Tot i això, agraeix a Ramón Tamames la tasca feta durant la Transició. Totes les crítiques de la diputada canària són per a Vox: "Aquí no estem escollint el nou president del govern espanyol, estem fent campanya electoral. La moció no serveix de res. Quan acabi, no haurem canviat la vida de ningú".
Carlos García Adanero (Navarra Suma) assegura que Pedro Sánchez ha destruït la feina feta pels jutges a Catalunya, per pagar als "nacionalistes" els vots favorables als pressupostos. També retreu que, suposadament, els metges no atenguin gent que no parla català. "A Catalunya no es compleix la Constitució", diu.
Té la paraula Carlos García Adanero (Navarra Suma), que retreu a l'esquerra les crítiques a la suposada legalitat de la moció de censura de Vox. També agraeix a Ramón Tamames el seu discurs, tot i que lamenta que no existeixin els vots suficients en el Congrés per guanyar al sanchisme. "Per què no s'avancen les eleccions?", es pregunta.
Intervé Ángel Mazón Ramos (Partit Regionalista de Cantàbria), que demana que la moció de censura es converteixi en una "moció de mesura": "Revilla sempre ha evitat la batussa i la crispació, això els ciutadans ho agraeixen". Així, anuncia el seu no a Ramón Tamames — a qui sí que elogia per tot el que ha fet amb la seva edat avançada.
És el torn d'Isidro Manuel Martínez Oblanca (Fòrum Astúries), que explica a Ramon Tamames que ell i la seva formació estan de part del PP — de manera que votarà en contra de la moció de censura. A més, aprofita per carregar contra Pedro Sánchez i els seus pactes amb "extremistes" i "separatistes".
Té la paraula Tomás Guitarte Gimeno (Teruel Existe), que carrega contra Ramón Tamames i Vox. Una de les crítiques és la defensa del transvassament de l'Ebre, que seria una "catàstrofe" que fomentaria el "desequilibri" i la "desigualtat". "Només això ja bastaria per votar en contra de la moció de censura", afegeix.
La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, dona per represa la sessió. Comencen els torns d'intervenció dels grups parlamentaris.
Els diputats ja tornen als seus escons, per reprendre la moció de censura de Vox — amb Ramón Tamames de candidat. Aviat es reprendrà la sessió plenària.
Aviat es reprendrà la sessió plenària de la moció de censura de Vox, amb Ramón Tamames de candidat. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja no participarà més en el debat d'aquest dimarts.
🆚 Sánchez utilitza Tamames per denunciar els mals d’una possible coalició de PP i Vox | Per Abel Degà
La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, en un moment del seu discurs de resposta a Ramón Tamames.

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ajorna la sessió fins a les 16.00 hores — durant uns 40 minuts.
Recupera la paraula Ramón Tamames, des de l'hemicicle, que retreu la durada del discurs de Yolanda Díaz i l'acusa de fer servir el temps per fer una presentació del programa de Sumar — el nou projecte polític de la vicepresidenta.
L'esquerra aplaudeix Yolanda Díaz, que continua amb la reivindicació de la gestió de la crisi de la covid que ha fet el govern espanyol: "No hem fet retallades". I després, un al·legat a favor del futur: "No és seu ni meu. És el que aquest govern de coalició ha impulsat amb la voluntat d'avançar cap a un país millor. Només és el principi, queda govern de coalició per molt temps. Senyors i senyores del PP, els hi dic que ens veuran sempre caminant, sense farses, ni teatrets, ni actes de fe, amb més drets i més igualtat, sense odi. Un país endavant, amb alegria". Així acaba la intervenció de la vicepresidenta del govern espanyol, mentre l'esquerra aplaudeix.
Yolanda Díaz acusa Ramón Tamames de no fer esment ni a l'ecologisme ni a la cultura en el seu discurs. "Volem un país que reclami la felicitat com a dret, el dret a ser feliços davant l'obscuritat i l'odi que enganxi amb la tradició constitucional del nostre país", diu la vicepresidenta abans de ser interrompuda pels crits de la dreta.
"No volem tuteles ni interessats que dia a dia pregonen la nostra desfeta sense cap argument més que la por. Volem cuidar el pacte i dotar-lo de plenitud i de lleis i acordant tot el que ara podem fer de manera conjunta, per l'ocupació, per l'habitatge, pel medi ambient, per la sobirania, per tots els drets que ens assisteixen. Espanya pot i ha de liderar el pacte verd europeu", assenyala Yolanda Díaz.
Yolanda Díaz es dirigeix al PP i els diu que normalitzar l'odi és contrari a la democràcia. També acusa els populars d'haver causat patiment sempre que han governat, amb un "filtre sèpia". "Davant seu hi ha una Espanya digna, que no assenyala ni exclou, que no permet una ciutadania ni de primera, ni de segona, ni de tercera, que es reconeix en la seva diversitat lingüística, territorial i sexual", continua.
"Aquesta cambra encarna la sobirania nacional i no pot ser tutelada ni menyspreada. Ningú ha de rebaixar la grandesa dels seus principis. El que se'ns ha encomanat com a representants públics és cuidar la democràcia i honorar la democràcia, fer complir la Constitució amb llum i taquígrafes. Perquè són taquígrafes les qui avui aixequen el testimoni escrit d'aquesta sessió", diu Yolanda Díaz.
Yolanda Díaz adverteix el PP per seguir el camí retrògrad de Vox, a qui també avisa per centrar-se en la nostàlgia i el passat. Així mateix, alerta al PP i a Ramón Tamames dels perills d'aliar-se amb l'extrema dreta. El candidat de la moció de censura mira a la vicepresidenta amb cara de desconcert.
Díaz critica que Tamames hagi posat deures a les dones i només les hagi citat per retreure la baixa natalitat a Espanya: "Les que tenim menys de dos fills, no podem o no volem tenir fills estem fora de la seva realitat? Som inservibles pel nostre país?"
Enmig de la crisi amb Podemos, Yolanda Díaz ha destacat la feina d'Irene Montero com a ministra d'Igualtat.
"Aquesta moció de censura passarà, vostè abandonarà l'Hemicicle sense ni tan sols haver presentat un full de ruta, i el govern espanyol seguirà treballant per aconseguir més drets per a més persones", insisteix Díaz.
Yolanda Díaz lamenta que Tamames hagi qüestionat les beques: "Si no hagués estat per les beques, no hauria arribat a la universitat pública. Que les qüestioni em sembla molt greu".
"Avui tenim xifres rècord d'ocupació amb 20,4 milions d'ocupats al nostre país. Tenim 9,5 milions de dones afiliades a la seguretat social al nostre país. Això sí que són polítiques feministes. 17,4 d'assalariats, suposo que això serà una finestra positiva del govern espanyol que s'ha de posar en valor".
"Tot el que diu són actes de fe, creences. És com creure en Déu: molt respectable, però no és ciència", insisteix Díaz sobre la part econòmica del discurs de Tamames i l'anima a sumar-se a la defensa del salari mínim.
"Si hi ha una norma igualitària i feminista és el salari mínim, perquè ha permès que el nostre país es redueixi la bretxa retributiva en 3,7 punts, a pesar de la crisi, la guerra d'Ucraïna i el volcà de la Palma".
"El salari mínim que teníem a Espanya de 700 euros era una vergonya. L'hem incrementat un 47% més. Vostè, sent una referència de l'Economia com és, faria bé de posar-ho en valor", diu Díaz a Tamames.
Els diputats del PP riuen quan Yolanda Díaz assegura que la reforma laboral s'estudia arreu del món. Meritxell Batet demana silenci.
Yolanda Diaz convida a Ramón Tamames a recapacitar sobre el seu discurs.
"El PP va emprar el deute públic per rescatar a la banca, incomplint la seva promesa. El govern espanyol ha salvat els espanyols i les espanyoles, les famílies, els treballadors... Sí, la concepció és diferent".
"Em preocupa el que diu vostè sobre el creixement econòmic del nostre país. Recordem quan va caure un 11%, va ser dramàtic, però és cert que vostè és catedràtic i sap bé les explicacions que hi ha al seu darrere. Així i tot, Calviño l'encerta amb el seu rigor quan fa les previsions de creixement pel nostre país", diu Yolanda Díaz.
Yolanda Díaz treu pit de la reforma laboral del seu ministeri, que el govern espanyol va aprovar gràcies a un error d'un diputat del PP.
"Vostè representa a aquesta cambra, tal vegada per unes velles enyorances als que empren la Constitució com una arma, però es neguen a complir-la".
Yolanda Díaz utilitza un to més agressiu que Pedro Sánchez per dirigir-se al candidat de Vox. No llegeix cap paper i fa referència a les paraules que ha utilitzat el mateix Tamames, a diferència del president del govern espanyol.
"Vostè té un problema. El programa del partit pel qual vostè és candidat reclama la privatització de les pensions en el seu programa", diu Díaz, en referència a Vox. "El que diu el mandat constitucional és que el sistema públic de pensions és solidari i de mandat".
Yolanda Díaz es refereix a les pensions: "Li donaré una dada, senyor Tamames", diu la ministra de Treball, tal com acostuma a fer amb la resta de diputats.
"Vostè ha parlat d'impostos. Avui el TC no ha suspès el tribut a les grans empreses al nostre país. Un petit negoci tributa el 17,5%, les empreses que cotitzen en borsa, el 3,5%. El mandat constitucional ens diu que hem de propiciar la justícia fiscal al nostre país i la progressivitat. També ens assenyala que el que més té, més té per aportar a les arques públiques", insisteix la vicepresidenta del govern espanyol.
Yolanda Díaz. "També hem arribat fins aquí gràcies a la lluita del Partit Comunista d'Espanya, del qual vostè en formava part. És confús escoltar-lo intervenir, tenint en compte la seva procedència. Tothom recorda qui van ser els pares de la constitució, però està orfe de mares, tot i que van ser moltes les dones que van lluitar per aquest text que avui defensem".
"Sembla que estigui deteriorant la democràcia, convertint la moció en una moció destructiva no contra el govern espanyol sinó contra el Partit Popular. Fer ús d'un institut constitucional sense programa alternatiu, no és correcte", recorda Díaz.
"Gràcies per la seva intervenció, l'he escoltat amb molta atenció. Em detindré en una de les seves parts del seu discurs que mereix tenir una visió diferent", comença Díaz, que recorda que les mocions de censura són constructives i retreu a Tamames que hauria d'haver presentat un programa de govern.
Després de Tamames, intervé la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz.
Ramón Tamames acaba la seva intervenció i assegura que, en principi, no tornarà a prendre més la paraula. Ha agraït a Sánchez el to del seu discurs.
"Parla de Catalunya. Avui no toca parlar de Catalunya, que deia aquell. Podria parlar-ne, però és que he de parlar de tot", assegura Tamames, que recorda que té un llibre sobre el conflicte català. A més, torna a recriminar a Pedro Sánchez la durada del seu discurs.
Ara, Tamames cita a Lula i pregunta a Pedro Sánchez pel Sàhara: "El compromís era el referèndum. Per què ha pres aquesta decisió el president?"
"Ningú vol estudiar per quin motiu tots els que venen d'Hispanoamèrica troben feina l'endemà, els que venen del Marroc, també. En canvi, els espanyols no troben feina. Home, que passa? Que estem maleïts?"
Sobre l'escalfament global, Tamames ha assegurat que un 80% dels militants de Vox creuen que sí que existeix, "una estadística que no tenien ni ells i que l'he trobada jo".
Tamames: "Hem de seleccionar els temes, perquè si no ens morirem en tres dies de discursos que fem en aquest Hemicicle tan important per nosaltres".
"Vostè surt al carrer i pregunta qui és Blas Piñar i no sap qui és ni un 0,001%. En canvi, Largo Caballero, tot el món sap que l'anomenaven el Lenin espanyol", diu Tamames, fent referència al discurs de Pedro Sánchez.
"Vox no ha aixecat el delicte de sedició per beneficar alguns amics de la cambra. Això sí que hauria d'haver provocat una moció de dissolució de corts perquè això no s'ha fet a Polònia ni a Hongria".
Tamames insisteix a queixar-se sobre la durada del discurs de Sánchez: "Heu de modificar el reglament de la cambra i posar temps". Els diputats de Vox aplaudeixen el seu candidat.
Tamames retreu a Pedro Sánchez que no hagi parlat de temes importants als quals ell ha referit en el seu discurs, com ara l'estat de la llengua espanyola.
Torna a prendre la paraula Ramón Tamames després de la seva intervenció: "Ha sigut una hora i quaranta minuts d'intervenció. Això significa que tenim tot el temps del món per davant", bromeja Tamames sobre la durada del discurs del president: "Perquè hem de parlar tant, em pregunto jo".
Tots els membres del govern espanyol, també els ministres d'Unidas Podemos s'aixequen i aplaudeixen Pedro Sánchez després de la seva intervenció. També ho fan els diputats de la coalició.
Després d'hora i mitja de resposta, Pedro Sánchez finalitza la seva intervenció.

Foto: Efe
"No ha parlat quasi de Catalunya i jo m'alegro, perquè veig que no forma part de les seves preocupacions. Crec que podem estar context que amb la nostra agenda del retrobament d'haver aportat estabilitat", assegura Sánchez, tot i que en el seu discurs, Tamames ha fet referència a Catalunya i al moviment independentista diverses vegades.
El president espanyol retreu a Tamames: "Fa la sensació que quan parla de repúbliques llatinoamericanes ho fa com si fossin colònies de l'imperi hispànic. I pontifica sobre Gibraltar".
Pedro Sánchez: "Quan vam arribar al govern, Espanya havia perdut tota rellevància política i prestigi a Europa. Rajoy tenia un problema de llengua".
El president espanyol retreu els posicionaments neoliberals de Tamames: "Vostè proposa que drets fonamentals com l'educació o la sanitat es converteixin en mercaderia".
Sánchez apunta que Tamames no ha fet servir el concepte canvi climàtic."Convé recordar que fa poc, un govern del PP es va passar set anys negant el canvi climàtic", retreu el president espanyol.
Tamames interromp a Sánchez i se li recorda que no pot intervenir quan el president té l'ús de la paraula.
El president espanyol retreu a Tamames ser poc propositiu en el seu discurs: "Què hauria fet vostè diferent? No posaria en marxa els ERTO que van protegir els treballadors? No hauria augmentat la despesa en sanitat? Quina era l'alternativa?".
Sánchez afirma: "Tot i el soroll i la complexa situació internacional, el nostre país manté unes bones taxes de creixement econòmic. Les millors en dècades".
"Què ens reuneix avui aquí, senyor Tamames? Quina és l'autèntica raó? Amb un candidat que no vol ser president", afirma Sánchez, qui retreu que alguns dels postulats de Tamames no són compartits per Vox.

Foto: Efe
"Aquesta no és una moció contra mi, ni contra el govern, sinó contra les polítiques progressistes que posa en marxa aquest govern", sosté el president espanyol.
Sánchez defensa l'acció del seu govern, que no hagués estat possible si s'haguessin complert els demandes de Vox i PP de convocar eleccions anticipades.
"Els que impulsen a la seva moció de censura són els hereus de Blas Piñar", retreu Sánchez a Tamames. El president recorda que tant Vox com PP fa mesos que demanen eleccions anticipades.
Comença la intervenció del president de l'Estat espanyol, Pedro Sánchez, qui agraeix a Tamames no haver mantingut un to agressiu en el seu discurs. "Lamento que amb la seva candidatura contribueixi a blanquejar un partit que rebutja la igualtat entre homes dones, que nega el canvi climàtic i criminalitza immigrats. No crec que aquesta hagi estat la millor idea que ha tingut a la seva vida"
Finalitza el discurs de Ramón Tamames, candidat de Vox a la moció de censura.
Tamames anuncia el final del seu discurs recapitulant els temes que ha tractat. Entre els aspectes que remarca és una modificació de la llei electoral que eviti "una sobre representació" dels partits independentistes.
Tamames reivindica Gibraltar, sobre el que afirma: "L'única colònia europea que queda, és intolerable, que es blanquegen capitals, es fan contrabans il·legals".

Foto: Efe
"El Sàhara Occidental té un gran problema i vostre, senyor Sánchez, va fer un canvi de política exterior sense passar per aquesta Cambra. Sabrem mai el motiu per què es va cedir de la nit al dia?", es qüestiona Tamames.
El candidat de Vox afirma que s'ha d'acabar "amb el problema de la immigració il·legal" i subratlla que hi ha "mandra administrativa" en aquesta tema.
"Dedico un espai especial al tema de la demografia", comença Tamames, qui lamenta la baixa de la fecunditat. "És el suïcidi demogràfic. Som com deia Josep Vandellós: un poble decadent"
"Hi ha descontrol generalitzat de la despesa pública per electoralisme", sentencia el candidat de Vox en aquesta moció de censura.
Tamames retreu la gestió ecològica del govern de Pedro Sánchez, centrant-se en la mala gestió de la sequera i dels boscos.
Tamames retreu la gestió ecològica del govern de Pedro Sánchez, centrant-se en la mala gestió de la sequera i dels boscos.
Ramon Tamames sosté que en el govern espanyol no hi ha separació de poders. "El seu govern, senyor Sánchez, no respecta la divisió de poders. Montesquieu és un visitant molest perquè estan fent moltes coses en contra d'aquesta divisió de poders fent-se amb el control de la justícia", remarca en referència a la modificació del CGPJ.
El candidat de Vox també carrega contra la pujada del salari mínim interprofessional: "S'apugen els salaris mínims sense comptar amb els empresaris".
Tamames retreu la rebaixes de penes posteriors a l'aprovació de la llei només sí és sí: "Quan va voler modificar el Codi Penal és quan s'hauria d'haver fet la moció de censura"
"No només el seu govern, els anteriors, han estat dominats per la sobre representació del separatisme", lamenta el candidat de Vox i sentencia: "L'autodeterminació no existeix!"

Foto: Efe
"La memòria històrica ens està creant molts problemes i ens els crearà. En la nostra guerra civil es van cometre atrocitats als dos bàndols, quan la Segona República no va ser una situació tan angelical", afirma Tamames.
El candidat de Vox afirma que la Generalitat es "nega" a garantir l'ús del castellà amb "el beneplàcit" del govern de Pedro Sánchez. "És inacceptable que hi hagi d'haver tants suports per fer possible que el 25% de les hores d'ensenyament es facilitin a la llengua comuna de tots", retreu.
Tamames defensa la seva contribució a la transició i la democràcia espanyols i defensa la Constitució.
Tamames comença el seu discurs afirmant que en aquest moment recorda l'any 1956, concretament amb el seu temps a la presó durant el franquisme. "Des d'aleshores va, quedar marcats per treballar per la llibertat i la democràcia", afirma.
🔴 Es reprèn la sessió al Congrés. El primer a intervenir és Ramón Tamames, candidat de la moció de censura de Vox.
Santiago Abascal ha aprofitat les seves intervencions durant la moció de censura per carregar contra Pedro Sánchez i Alberto Núnez Feijoó. De Sánchez ha assegurat que està "caducat" i al líder popular ha retret la seva absència en aquesta moció.
Durant una de les seves intervencions, el president de l'Estat espanyol, Pedro Sánchez, ha exigit a Santiago Abascal, líder de Vox, que demani disculpes les ministres d'Igualtat i Drets Socials, Irene Montero i Ione Belarra, respectivament, per anomenar-les "boges".
🔴 S'anuncia l'inici d'un recés de 10 minuts.
Respon Pedro Sánchez, qui afirma que a l'Estat espanyol continuarà havent-hi un govern progressista durant els pròxims anys.
Abascal sosté que Sánchez forma part de "les elits poderoses". Finalitza la intervenció del líder de Vox.
Acaba la intervenció de Pedro Sánchez i torna a tenir torn de rèplica Santiago Abascal.
"El candidat que promou Vox és perquè Abascal es pugui amagar darrere seu", indica el president espanyol, que retreu al líder de Vox que no hagi mencionat la Unió Europea durant el seu discurs.
El president del govern espanyol carrega contra la idea de Vox de derogar la llei de la eutanàsia si arriba al govern espanyol i, en to sarcàstic, diu: "Amb Vox tot seria més fàcil no?".
Pedro Sánchez demana a Abascal "respecte" per la gent jove i pels treballadors de la sanitat i l'educació davant el missatge de Vox "a favor de la privatització dels serveis públics".

Sánchez es pregunta com Vox pot votar contra lleis "beneficioses per la ciència i l'economia" i afegeix que el seu govern està molt orgullós d'anar a fòrums internacionals com el de Davos a defensar les empreses espanyoles. Sánchez està convençut que els empresaris estarien més intranquils amb un govern de Vox.
Acaba la intervenció de Santiago Abascal, que un cop més no aplaudeix Ramón Tamames, i torna a tenir torn de rèplica el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
El president de Vox pregunta a Pedro Sánchez perquè no ha fet servir l'eina de la consulta per preguntar als espanyols sobre assumptes que afecten a les seves vides. Abascal creu que és perquè els votants del PSOE opinarien el mateix que els representants de Vox.
Abascal critica que Sánchez hagi dit que "odio les dones" i acusa les ministres del govern espanyol de fer que les dones ja no puguin ser dones per culpa de lleis com "la llei trans".
El dirigent d'extrema dreta carrega contra Sánchez per acusar-lo d'estar "a prop de la corrupció" i acusa Sánchez d'estar "a dos metres de la corrupció" amb casos com el dels "ERE". "De quin partit és vostè Pedro Sánchez", pregunta Abascal.
El líder de Vox assegura que el seu partit "ha condemnat la invasió criminal d'Ucraïna". Abascal respon així a Pedro Sánchez que l'ha acusat de no mencionar el conflicte durant el seu discurs.

Té la paraula Santiago Abascal, que replicarà el discurs de Pedro Sánchez.
"Senyores i senyors del PP, aneu en compte, l'extrema dreta podria ser que us vingués a fer exigències més endavant", indica Sánchez al mateix temps que els demana que, quan arribi el moment, recordin aquest debat. Acaba el discurs de Pedro Sánchez.

El secretari general del PSOE assegura que "Espanya té un govern legítim, de coalició. Un govern que pot tenir posicions diferents però que no deixa de treballar per garantir els drets socials i l'estabilitat d'Espanya". Sánchez, que està responent al discurs de presentació de la moció d'Abascal, afirma que Vox "tira la pedra i amaga la mà, perquè s'escuda darrere un altre candidat".
Pedro Sánchez recorda que Vox és l'únic partit que no ha signat el pacte d'estat contra la violència de gènere i que anhela "una educació segregada entre nens i nenes" i un país que prohibeixi les llengües que no són el castellà.

Pedro Sánchez subratlla que el projecte de país de Vox "és el res més absolut" i qualifica la seva moció de "destructiva" ja que, assegura, Vox només vol votar "en contra de tot" i "oposar-se a beneficis com l'augment del salari mínim".

"Estem reconstruint el pacte de Toledo i el sistema públic de pensions", explica Sánchez a l'hemicicle al mateix temps que demana "el suport de la dreta per a aquesta reforma" tot i lamentar que sap que no ho faran. Pedro Sánchez segueix enumerant les millores que s'han vist a Espanya des de l'arribada del PSOE a La Moncloa.
El dirigent socialista assegura que no es pot imaginar què hauria passat si "Vox hagués governat amb el PP quan va esclatar la guerra a UcraÏna". Pedro Sánchez li pregunta si hauria "esborrat els tuits que lloaven Vladimir Putin".
Sánchez es pregunta "com estaria ara Espanya si hagués tirat endavant la moció de censura que Vox va presentar durant la pandèmia". El president espanyol assegura, entre d'altres, que no s'haurien millorat les pensions ni el salari mínim.
Pedro Sánchez retreu a Abascal no haver mencionat la reforma laboral durant el seu discurs. El president espanyol també li recrimina no haver parlat del salari mínim.
Tamames, primer candidat independent d'una moció de censura, ha seguit des de l'escó d'Abascal la intervenció del líder de Vox, que s'ha prolongat durant gairebé 50 minuts. A estones a repassat els folis que porta en una carpeta i en ocasions ha mirat el rellotge. Però el veterà professor ha preferit no afegir-se a la dotzena d'aplaudiments amb què els diputats de Vox han acompanyat el discurs del seu líder.

L'economista Ramón Tamames, candidat de la moció de censura promoguda per Vox, no ha aplaudit el discurs amb què el president d'aquesta formació, Santiago Abascal, ha obert el debat que té lloc al Congrés.
Pedro Sánchez: "El que motiva Vox a registrar la moció és frenar, sigui com sigui, les polítiques d'aquest govern progressista".

El president del govern espanyol acusa Vox de voler engreixar el conflicte amb Catalunya per al seu propi benefici. Sánchez assegura que la Constitució es compleix a tot Espanya i que només l'incompleix el PP amb el bloqueig de la renovació del poder judicial.
El president del govern espanyol creu que el PP "està només a un pas de votar que sí" i, de broma, li diu que no es prengui aquestes paraules com "una motivació per presentar una tercera moció de censura".
Pedro Sánchez, irònicament, acusa Vox de ser "el glutamat de la dreta, un simple potenciador de l'extrem radical".
Pedro Sánchez recorda que Vox va presentar una moció de censura durant la pandèmia i creu que ho va fer pre "muntar un numeret i dinamitar els diners dels espanyols". "Aquella primera moció de censura ja demostrava que Vox és un partit que es dedica a improvisar", retreu Sánchez a la ultra dreta.
Pedro Sánchez qualifica la moció "d'estrambotica" però assegura que "dona l'oportunitat d'observar d'aprop els seus promotors i d'analitzar per què serveix realment Vox".
El president del govern espanyol dona la benvinguda a Abascal i recorda que el seu grup ja ha presentat dues mocions de censura i l'acusa "d'amagar-se darrera Tamames" ja que aquest cop ell no és el candidat.
El discurs de Santiago Abascal ha durat gairebé una hora. Torn per a Pedro Sánchez.
Abascal demana a Pedro Sánchez que escolti a Ramón Tamames, el qual creu que "cal convocar els espanyols a les urnes de manera immediata". Abascal assegura que segurament tenen discrepàncies amb Tamames però que escoltaran amb atenció i que tenen més semblances que diferències.

El president de Vox subratlla que "Pedro Sánchez té una mania en profanar tombes i remenar ossos". Abascal es refereix a les exhumacions de franquistes. Segons Abascal això és motiu per presentar una moció de censura.
El candidat a la moció de censura promoguda per Vox, Ramón Tamames, ha assegurat aquest dimarts que afronta aquest debat "amb tota l'alegria del món" i ha admès haver fet "alguns canvis" en el seu discurs després de la filtració de la qual va ser objecte la setmana passada.

Abascal recorda a Pedro Sánchez que el seu partit també respecta les dones i afegeix que "eliminaran les lleis que neguen a les dones la seva pròpia naturalesa". "Heu acabat amb la igualtat real per la qual hauria de vetllar un estat", el dirigent de Vox creu que el govern espanyol està encenent una "guerra de gèneres".

Santiago Abascal acusa els socialistes i Podemos d'"odiar la família, els homes i la testosterona". A més, es dirigeix a una diputada que, assegura, va dir "que un terç dels homes espanyols eren violadors". Abascal diu que això ho deia en una piulada que ja està esborrada.

Ramón Tamames intervendrà des de l'escó de Santiago Abascal i no des del faristol. El president de Vox li ha cedit la cadira al seu candidat a la presidència.

Foto: Europa Press
Abascal assegura que sota el govern de Pedro Sánchez "han crescut les violacions un 53%" i ho atribueix a l'obertura de les fronteres. En la mateixa línia carrega contra Podemos i la llei del 'només sí és sí". El dirigent de Vox carrega contra Irene Montero i el seu ministeri de "frívoles".

Quan ha entrat a l'hemicicle, Ramón Tamames ha saludat al ministre Alberto Garzón i al ministre Joan Subirats, els dos únics membres del govern espanyol que ja estaven al seu escó.

"Hem posat en marxa aquesta moció perquè els aliats que us donen suport estan podrits", diu Abascal al PSOE. Des del faristol, el dirigent de Vox afirma que les polítiques socialistes són molt perjudicials per als espanyols.

Segons Abascal, que el PP no voti a favor del candidat de Vox, "diu molt d'ells". Abascal assegura que Vox ha ofert al PP que presentessin el seu candidat i que l'extrema dreta els hi donaria suport.
Vox demana al PP "votar junts per deixar en evidència el pitjor govern en dècades". Abascal es presenta com "una alternativa sòlida".
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, participarà aquest dimarts en una reunió a porta tancada amb ambaixadors de la Unió Europea en l'Ambaixada de Suècia a Madrid i no assistirà al debat de la moció de censura.
"Vox no és l'enemic que cal derrotar", diu Abascal als diputats del PP al mateix temps que assegura està sorprès de no tenir el seu suport.
El diputat de Vox defensa la candidatura de Tamames: "Si aquesta moció és un circ, com es diu el que feu vosaltres", pregunta Abascal als diputats socialistes. El dirigent de Vox es dirigeix a Feijóo (que no és a l'hemicicle) i li retreu que no hagi anat a la sessió.

Santiago Abascal carrega contra els diputats que han "desmerescut" l'eina de la moció de censura i els retreu que no hagin demanat perdó per les seves paraules i pels seus qualificatius.
Aquest ha estat el moment en que Pedro Sánchez ha arribat al Congrés:

Santiago Abascal descriu a Tamames "com una persona de prestigi i independent" per "posar punt i final a aquesta legislatura suïcida". El dirigent d'extrema dreta, en to irònic, demana disculpes i assegura que el seu partit "no pot degradar més la legislatura" del que ja ho han fet els socialistes.
El dirigent de Vox assegura que "tot el que es dirà demà als mitjans de comunicació ja està escrit" i els retreu que faci temps "que prediuen la mort de Vox". Abascal considera que s'han equivocat i els recorda que el seu partit és qui presenta la moció.
Abascal arrenca el seu discurs; "Un disparat, un circ, una mala broma, una comèdia, un teatre, una tertúlia televisada en directe". Abascal acusa el PSOE de fer servir aquestes paraules per referir-se a la moció de censura. Abascal els pregunta que com pot ser "que no es prenguin seriosament la moció".
La presidenta Meritxell Batet dona la paraula a Santiago Abascal, que es dirigeix al faristol per presentar la moció de censura.
Pedro Sánchez també ocupa ja el seu escó i, per tant, la sessió és a punt de començar.
Els diputats de Vox aplaudeixen Tamames que ocupa l'escó de Santiago Abascal
Ramón Tamames entra a l'hemicicle acompanyat dels diputats de Vox. Tamames arriba amb l'ajuda d'un treballador del Congrés per recolzar-se i caminar millor.
Ja hi ha moviment a l'hemicicle del Congrés, els primers diputats van arribant i ocupant els seus escons.
La quarta moció de censura va ser l'única que ha prosperat, la que va permetre a Sánchez accedir a La Moncloa el juny de 2018 en reunir 180 vots a favor (PSOE, Unidas Podemos, ERC, PDeCAT, PNB, Compromís, Bildu i Nueva Canarias) 169 en contra (PP, Ciutadans, UPN i Foro Asturias) i una abstenció, la de Coalició Canària.
Aquesta vegada el PP aposta per abstenir-se en la votació, a diferència del que va passar en l’anterior moció de censura. Llavors, Pablo Casado va entrar al xoc contra Santiago Abascal. Aquella disputa va propiciar una ruptura entre els dos grans partits de l’espectre conservador. La van haver de rectificar pocs mesos després per la conveniència de pactar arran de les eleccions a Castella i Lleó.
La tercera moció de censura va ser 20 anys més tard de la segona i la va presentar Pablo Iglesias (Podem) contra Mariano Rajoy, celebrada el juny de 2017, també va ser rebutjada per 170 vots en contra (PP, Ciutadans, UPN, Foro Asturias i Coalició Canària), 82 a favor (Units Podemos, ERC, Compromís i EH Bildu) i 97 abstencions (PSOE, PDeCAT, PNB i Nueva Canarias).
La segona moció de censura va arribar set anys després, el 1987, quan Aliança Popular va fer el mateix contra Felipe González. Llavors el candidat va ser Antonio Hernández Mancha, que no era diputat com ara passa amb Tamames, i va aconseguir el vot favorable de 66 diputats (Aliança Popular i Unió Valenciana), mentre que 195 van votar en contra (PSOE, Esquerra Unida i nacionalistes bascos) i 71 es van abstenir (representants de CD i CiU, entre d'altres)
Tot i no buscar el cos a cos amb Vox, Núñez Feijóo fa setmanes que desacredita la iniciativa de l’extrema dreta, que va qualificar de “xou” que només servirà per “donar una alegria” al president espanyol. “No li oferirem una victòria parlamentària”, va exclamar el líder del PP aquest dilluns després de la reunió del Comitè Executiu Nacional. Al gallec tampoc li interessa polemitzar amb Santiago Abascal perquè, d’aquí poc més de dos mesos, hi haurà les eleccions municipals i autonòmiques i, en aquests comicis, el PP pot necessitar la ultradreta per aconseguir sumar majories per governar.
La primera moció de censura de la democràcia va tenir lloc el 1980, quan el PSOE en va presentar una contra Adolfo Suárez encapçalada pel seu líder de llavors, Felipe González, que va aconseguir el suport de 152 diputats (socialistes, comunistes, andalusistes i tres representants del Grup Mixt), davant el rebuig de 166 i l'abstenció d'altres 21 --en la sessió es van registrar 11 absències-. És a dir, el PSOE es va quedar a 24 vots d'aconseguir l'aprovació de la moció de censura.
El debat d’aquest dimarts també servirà per calibrar en quin punt es troba la relació entre el Partit Popular (PP) i Vox. Alberto Núñez Feijóo —que no pot intervenir-hi perquè no és diputat— s’ha inclinat per no assistir al Congrés encara que hi podria anar com a senador. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, té l’encàrrec de fer la rèplica que aprofitarà, no tant per confrontar amb Tamames, sinó per buscar el combat dialèctic amb el govern de coalició i, en concret, amb Pedro Sánchez. La idea de Gènova és treure a la palestra l’enrenou del cas Mediador, el desgavell de la reforma del només sí és sí o la seqüela de la llei trans. Traurà tota la munició per carregar contra “el desgovern” i la “indignitat” de Sánchez.
De les cinc mocions de censura debatudes fins ara, totes van fracassar menys l'encapçalada per l'ara president del govern espanyol Pedro Sánchez, i la de Tamames apunta també a la derrota
D’altra banda, la moció de censura servirà per teixir ponts entre els dos socis del govern de coalició. Des de Podemos consideren que la moció de censura es convertirà, a efectes pràctics, en un debat “entre Vox i el PP”, i la formació aprofitarà el debat parlamentari per demanar al president espanyol més polítiques d’esquerres. Cal tenir en compte, per exemple, que la llei d’habitatge està desada en un calaix, però amb força expectativa dels grups parlamentaris aliats al govern perquè tiri endavant. La portaveu del govern espanyol ja va reiterar, en aquest sentit, que la moció servirà per “reafirmar el model” que defensen PSOE i Podemos. La ministra socialista va afegir, a més, que la dreta de PP i Vox representen “l’Espanya del passat de blanc i negre”.
Aquell dimarts a la tarda s'interromprà la sessió i la resta de portaveus pendents intervindrà l'endemà. En tot cas, la participació dels quatre grans grups (Unides Podem, Vox, el PP i el PSOE) es calcula per a dimecres, 22 de març.
A més, ja fa dies que la moció de censura ha silenciat un dels temes que més es comentava a Congrés: el cas de corrupció del ‘Tito Berni’. La trama ‘Mediador’ ha castigat el PSOE, i a La Moncloa lamenten que el PP vulgui embolicar un cas que esquitxa un diputat socialista amb la imatge del president Pedro Sánchez. Els dies previs a la moció, doncs, han servit per haver enterrat parcialment les polèmiques relacionades amb aquest cas de corrupció amb pinzellades similars als escàndols de Luis Roldán.
El PSOE ja ha començat a esmolar els ganivets i fa dies que carrega de valent contra el PP per la seva decisió d’abstenir-se en aquesta moció de censura. La portaveu del govern espanyol, la socialista Isabel Rodríguez, va lamentar que a Feijóo "li costi tant donar un ‘no’ a la moció de censura mentre no té problemes en dir 'no' als pensionistes". De fet, la també ministra de Política Territorial va afirmar des de la sala de premsa on es fan les rodes posteriors al Consell de Ministres que els populars s’assemblen "cada cop més a l’extrema dreta".
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apuntat que la moció de censura de Vox contra el president espanyol, Pedro Sánchez, està "destinada al fracàs". En una atenció als mitjans des de Santiago de Xile, en l'última parada del viatge a Llatinoamèrica, Aragonès ha afegit que Catalunya ha estat "sempre" un "baluard" contra l'extrema dreta.
Fonts de La Moncloa insisteixen que la moció de censura beneficia Pedro Sánchez. "Permet contrastar models", justifiquen. És una manera d’entendre la moció que dona petites pistes sobre com afrontarà el president del govern espanyol aquest debat parlamentari. Servirà, sens dubte, per posar el PP al mateix sac que Vox, sobretot perquè ja fa setmanes que els populars asseguren que optaran per l’abstenció en aquesta moció de censura; i no pel vot en contra. De totes maneres, tant en les declaracions als mitjans de comunicació com en les converses privades amb periodistes, des de La Moncloa insisteixen a mantenir en secret l’estratègia parlamentària que seguirà el govern espanyol. Ara bé, les mateixes fonts deixen clar, però, que Pedro Sánchez no té previst utilitzar la moció de censura per fer cap tipus d’anunci.
Aquest dimarts fa només dues setmanes que el PSOE tenia, al seu davant, el PP votant a favor de la presa en consideració de la reforma de la llei del només sí és sí. El malson es materialitzava i els populars posaven la primera pedra per tirar endavant la reforma d’una llei feminista impulsada pels socialistes. Ara, Pedro Sánchez té l’oportunitat de convertir aquell moment en una imatge del passat i utilitzar la moció de censura de Vox i Ramón Tamames en una arma per castigar el partit d’Alberto Núñez Feijóo i reforçar la coalició amb Podemos.
🟡 Sánchez pretén convertir la moció de censura en un bumerang contra el PP i un pont amb Podemos | Per Abel Degà i Jaume Vich
Bon dia. Seguim en directe a ElNacional.cat l'última hora de la moció de censura de Vox encapçalada per Ramón Tamames, que comença aquest dimarts al Congrés dels Diputats. El debat arrenca aquest matí i, previsiblement, la votació es produirà demà dimecres.