No s'ha arribat a debatre aquest dimarts, com estava previst, perquè no hi ha hagut temps al ple del Congrés dels Diputats. No obstant això, aquest no és l'únic mur amb el qual toparà la moció d'Esquerra Republicana. El text, que defensarà Gabriel Rufián finalment aquest dimecres, reclama al govern espanyol la negociació d'un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya. I toparà, en la votació, amb el mur del govern espanyol. El no del PSOE ja era previsible. No tant l'abstenció d'Unidas Podemos, que defensa la consulta però critica el com i el quan escollit pels republicans. El com no hauria de ser una moció al Congrés i el quan no hauria de ser 48 hores després de les eleccions catalanes.
Concretament, el text registrat pels republicans després de la interpel·lació a Iceta insta el govern espanyol a “negociar un referèndum d’autodeterminació amb el Govern de la Generalitat de Catalunya com a solució pactada i democràtica al conflicte polític”. Però, amb justificacions diferents, els dos socis del govern espanyol no han accedit a donar-hi suport. Sí que hi donaran suport --que hagin anunciat fins ara-- la CUP, el PNB, Més País i Compromís.
La portaveu socialista al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, ha donat per descomptat el seu vot en contra. "A ningú no li ha de sorprendre la posició del PSOE en contra d'aquesta moció", ha apuntat en roda de premsa. Lastra ha assegurat que "som el partit del diàleg, com ha quedat referendat pels catalans". Per tant, ha conclòs al respecte, "en aquest camí transitarem a la taula de diàleg quan es formi el Govern de Catalunya". Una taula de diàleg on tampoc no contemplen acceptar el referèndum d'autodeterminació.
Unidas Podemos hi ha introduït alguns matisos. El president del grup parlamentari, Jaume Asens, ha subratllat que el referèndum d'independència forma part del seu programa electoral, per si en quedaven dubtes. No obstant això, ha considerat "poc seriós" que Esquerra Republicana ho plantegi a través d'una moció al Congrés al cap de dos dies de les eleccions catalanes. Per tot això, s'abstindran, perquè el lloc on s'ha d'abordar aquesta consulta no és a la cambra baixa, sinó a la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat.
Calvo insisteix: "No és legal"
Les eleccions al Parlament ja han passat, les urnes ja s’han obert i les paperetes ja s’han recomptat. I dels comicis catalans n’ha sortit una majoria independentista ampliada, tant pel que fa als escons com també pel que fa als vots, que superen la barrera i arriben fins al 51% dels sufragis. Però, per La Moncloa, aquesta és una dada irrellevant, que està disposada a ignorar. Després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, qui ho ha deixat clar ha estat la vicepresidenta Carmen Calvo, que ha reiterat que un referèndum d’autodeterminació no té cabuda a la Constitució espanyola, treguin els vots que treguin les forces independentistes. "No és legal ni constitucional", ha insistit. És justament el que Pere Aragonès vol posar damunt la taula del govern espanyol.