El Parlament de Catalunya ha ratificat la seva ferma voluntat d’assolir i culminar democràticament la independència de Catalunya, i per tant, la cambra ha reiterat els objectius continguts de la declaració rupturista del 9-N, suspesa pel Tribunal Constitucional. La moció, original de la CUP i després transaccionada amb JxSí, ha estat aprovada amb el vot favorable dels 71 diputats independentistes, mentre que tots els grups de l’oposició hi han votat en contra, excepte CSQP, que no ha participat de la votació.

No obstant això, JxSí ha evitat l’aprovació de dos punts de la moció. En concret, són els punts 3 i 4 del redactat: Per una banda, s’ha abstingut a l’hora d’encoratjar els càrrecs electes a desatendre les peticions de les institucions “no democràtiques de l’Estat espanyol”, i per l’altra, ha votat en contra d’instar el govern a desatendre els requeriments de l’Audiència Nacional i que els Mossos d’Esquadra no els executin.

El diputat de la CUP Joan Garriga ha defensat davant les crítiques, que l’objectiu de la moció no és gesticular ni burxar en les diferències internes de JxSí, entre CDC i ERC. “No hem vingut a fer gesticulacions polítiques, anem de cara”, ha avisat el cupaire. En aquest sentit, ha avisat que “reiterarem les vegades que faci falta el contingut del 9-N”.

Mentrestant, el diputat de JxSí, Lluís Llach ha defensat que el govern “ja està en la dinàmica dels fets”. Per aquest motiu, ha aprofitat per fer un repàs de totes les passes que s’han fet per avançar cap a la República catalana, com ara les ponències que han de redactar les tres lleis de la desconnexió. Llach també ha proclamat en el ple, el suport a tots els ajuntaments investigats i que han estat “criminalitzats” per donar suport a la resolució del 9-N. Precisament, aquest és un dels punts de la moció aprovada.

Pla de treball

Amb la moció aprovada, el Parlament insta al govern a que elabori i presenti a la cambra en un màxim de 60 dies l'estat i el pla d'execució de totes i cadascuna de les mesures de l'annex social de la declaració del 9N, malgrat la seva suspensió. 

En el mateix període de temps, es demana que l'executiu elabori un pla d'actuació per fomentar la participació ciutadana en l'inici del procés constituent. En aquest sentit, els pressupostos, segons la moció, hauran d'incloure un partida pressupostària per finançar aquest pla d'actuació.

Oposició

"Jocs florals per empassar-se els pressupostos". Així ha qualificat la moció rupturista el diputat ecosocialista Joan Coscubiela, que ha afegit que "la resolució del 9-N va néixer morta i ho confirmen cada dia que passa". Els ecosocialistes no han participat de la votació. 

D'altra banda, el diputat de C's, Carlos Carrizosa, ha assegurat que "avui és un dia trist per l'autogovern" de Catalunya. De fet, considera que la CUP "ha pres el timó de la política catalana", ja que s'ha tramitat un moció que "busca el conflicte innecessari amb el Tribunal Constitucional. 

De fet, el diputat del PSC Ferran Pedret ha criticat avui que "per molt que siguin legitimes aspiracions de la CUP, hem d'interpretar la moció com un doble exercici: per una banda un examen a la determinació de desobeir de Junts Pel Sí, i forçar un xoc de legitimitats".

I el líder del PP de Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha remarcat que la moció rupturista de la CUP demostra que "els independentistes viuen en el món de Matrix" i "és un autogol a la seva pròpia parròquia". "Els estan mantenint contents i enganyats", ha reblat. Sobre la validesa de la moció, Albiol ha dit que "no serveix per res", remarcant que "quan sortim d'aquest ple, Catalunya seguirà sent Espanya".