Catalunya torna a sortir com a perdedora del model de finançament espanyol. El territori va tornar a rebre menys recursos que la mitjana de les comunitats autònomes l’any 2021, tot i ser la tercera comunitat que més recursos aporta al sistema de finançament autonòmic. Les dades de liquidació del model publicades pel Ministeri d’Hisenda mostren que Catalunya només va quedar per sobre de la mitjana el 2009, el primer any d’aplicació de l’actual model, que està pendent de revisió des del 2014. Concretament, el país va ser el tercer territori que més ingressos tributaris per habitant va aportar al sistema, però el desè pel que fa als recursos rebuts. De fet, Catalunya va aportar gairebé un 17,7% més d’ingressos que la mitjana, mentre que la posterior redistribució la va fer quedar un 2,1%% per sota. A més, la seva posició empitjora si es té en compte l’impacte del cost de la vida: aleshores, cau a la catorzena posició i se situa en penúltim lloc, un 12,1% per sota de la mitjana del conjunt de territoris que participen en el règim comú de finançament.

Amb aquestes dades a la mà, la Generalitat ha lamentat que, un any més, es posa de manifest que els mecanismes de redistribució i anivellament que utilitza el model de finançament fan que el repartiment dels recursos entre territoris no sigui equitatiu. Així, mentre que Catalunya està sistemàticament per sota de la seva aportació, altres comunitats amb una capacitat tributària molt inferior a la mitjana reben sempre més recursos per habitant que Catalunya.

L’actual model de finançament es va aprovar l’any 2009 i, d’acord amb la norma de creació, s’hauria d’haver revisat cada cinc anys --és a dir, el 2014 i el 2019--, però a hores d’ara no s’ha fet cap actualització. En tots aquests anys, no només ha augmentat la disparitat en el repartiment de recursos entre comunitats, sinó que també s’ha accentuat el desequilibri entre els ingressos totals percebuts per l’Estat i els que arriben a les administracions territorials. Entre 2012 i 2022 els recursos de l’Estat han crescut un 88,7%, mentre que els de les comunitats només ho han fet un 40,5%.

Natàlia Mas: "Es torna a castigar Catalunya"

La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas, ha reaccionat a la notícia, lamentant que el model de finançament "torna a castigar Catalunya". Mas ha criticat que l'actual model és "injust i caduc" i ha assegurat que els catalans paguen molt per sobre de la mitjana, mentre que reben per sota. La consellera ha recordat que el model s'hauria d'haver revisat dos cops, però que "cap govern espanyol, ni del PP ni del PSOE" ha volgut tocar-lo, lamentant que sigui el cop que el sistema ha estat més anys sense canvis des que es va aprovar la primera llei de finançament autonòmic. Aquest infrafinançament se suma a la "inexecució reiterada d'inversions" de l'Estat a Catalunya, segons Mas, que ha assenyalat com el 2021 l'executiu espanyol només va executar el 36% de les inversions pressupostades al territori.