El rei del Marroc, Mohammed VI, no rebrà a Pedro Sánchez en la seva visita al Marroc que farà entre aquest dimecres i dijous. Sánchez visitarà Rabat, la capital del Marroc, per participar en la cimera bilateral d'alt nivell entre Espanya i el Marroc. Després de la negativa de rebre a Sánchez per part del monarca marroquí, Mohamed ha emplaçat el cap de l'executiu espanyol a una pròxima visita oficial, segons ha informat la Moncloa. Pedro Sánchez ha mantingut una conversa telefònica amb el rei del Marroc just abans de posar rumb a la capital del país africà. En aquesta conversa Mohamed Vi ha convidat Sánchez a fer una visita oficial al Marroc "pròximament", invitació que Sánchez ha acceptat, segons ha explicat el govern espanyol en un comunicat.
La visita de Sánchez al Marroc s'emmarca dins la trobada bilateral que els dos països duran a terme entre aquest dimecres i dijous. Aquesta trobada, anomenada XII Cimera Bilateral d'Alt Nivell, ha de servir per refer les relacions institucionals entre Espanya i el Marroc, després d'una crisi diplomàtica en els darrers anys que havia paralitzat les estratègies de cooperació entre els dos països. En aquesta cimera Pedro Sánchez es reunirà amb el seu homòleg marroquí, el primer ministre Aziz Ajanuch.
La trobada, el primer d'aquest tipus des que Sánchez està en el govern espanyol, serà "històrica", segons afirmen des de la Moncloa, i ha de servir per establir les bases d'una relació sòlida que eviti "crisis constants". La cimera té lloc després del conflicte diplomàtic que es va iniciar amb l'acolliment a Espanya l'abril de 2021 del líder del Front Polisari, Brahim Gali, per rebre tractament mèdic, i que va culminar unes setmanes després amb l'entrada il·legal de prop de 10.000 migrants a Ceuta en poc més de 24 hores i la retirada del Marroc de la seva ambaixadora a Madrid.
Durant gairebé un any, Marroc va estar sense ambaixadora a Espanya i tots dos països no van tenir gairebé cap relació diplomàtica. Finalment, el març de 2022, Espanya va replantejar la seva postura sobre el Sàhara Occidental i va recolzar per primera vegada la via de l'autonomia plantejada pel Marroc. Sánchez va visitar a l'abril a Mohamed VI a Rabat per a formalitzar l'inici d'una nova etapa en les relacions entre tots dos països, i allí van acordar celebrar aquesta reunió d'alt nivell que tindrà lloc aquesta setmana a la capital del Marroc.
11 dels 22 ministres viatgen a Rabat, però cap de Podemos
A la reunió assistiran, a més de Sánchez, 11 dels seus 22 ministres, tots ells de l'ala socialista del govern. Seran la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, i els titulars d'Exteriors, José Manuel Albares; Interior, Fernando Grande-Marlaska; Indústria i Comerç; Transports, Raquel Sánchez; Inclusió Social, José Luis Escrivá; Agricultura, Luis Planas; Educació, Pilar Alegría; Cultura, Miquel Iceta i Ciència, Diana Morant. Tot i la gran representació de l'executiu de Sánchez, no hi assistirà cap dels ministres d'Unides Podem, formació que s'ha mostrat molt crítica amb el canvi de postura de l'executiu espanyol sobre el Sàhara.
"El motiu té a veure amb aquest canvi de posició unilateral del PSOE respecte al Sàhara, que hem dit moltes vegades i de manera contundent que no compartim", ha argumentat la ministra d'igualtat, Irene Montero, al mateix temps que ha reiterat que des d'Unides Podem han de defensar "allò per a què ens han votat" que és, en aquest context, posicionar-se "en contra" del "gir de la política" respecte al poble sahrauí.