El Nobel de la Pau Desmond Tutu, mort aquest diumenge als 90 anys, va ser una persona que va mostrar sensibilitat amb el moviment independentista català. L'any 2014 va rebre de la mà del president Artur Mas el Premi Internacional Catalunya. Quan va rebre el guardó, va defensar que els catalans puguin decidir el seu futur i va demanar diàleg al govern espanyol perquè "les parts haurien de debatre la millor manera d'assolir la independència". Llavors, la seva defunció ha sacsejat el món independentista.
L'arquebisbe sudafricà va mostrar públicament el seu suport al referèndum d'autodeterminació de l'any 2017, tot signant el manifest internacional Let Catalans Vote impulsat per Òmnium Cultural, on deu personalitats internacionals van demanar que es deixi votar els catalans. La llista l'encapçalaven cinc persones reconegudes amb el Nobel de la Pau: Ahmed Galai, Adolfo Pérez Esquivel, Rigoberta Menchú, Jody Williams i el mateix Tutu. Ara, el president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha lamentat la defunció de l'eclesiàstic, a qui ha qualificat de "far de la humanitat". "Per no perdre la Fe dins de tanta dissort", ha expressat a les xarxes socials.
En aquest sentit, la presidenta Laura Borràs ha recordat que Tutu va ser una "icona de la reconciliació i el perdó" i que "l'any 2000 va rebre la Medalla d'Or del Parlament". "En el seu discurs va fer èmfasi en les lluites pacífiques que aconsegueixen drets i llibertats. El recordem i li agraïm tanta feina feta", ha expressat en un fil de piulades.
Borràs ha explicat com l'eclesiàstic, referint-se al palau del Parlament, "va afirmar que hi havia un gran simbolisme en el fet que aquest edifici, que va ser font d’opressió i injustícia per a la nostra gent, pugui avui ser font de democràcia, llavor de la democràcia de la qual les lleis justes poden sorgir". Així mateix, també ha rememorat com "Tutu va parlar de transformar per millorar". Aquestes van ser les paraules del Nobel de la Pau: "Avui, tenim una Sud-àfrica lliure; una Sud-àfrica democràtica; una Sud-àfrica que intenta ser no racial;una Sud-àfrica que intenta ser no sexista,una Sud-àfrica que cerca poder reconèixer els diferents pobles que la conformen".
Finalment, ha recordat com Tutu "va fer referència a les llengües com a riquesa". "Som un país amb onze llengües oficials, de manera que tothom senti que les coses que estima i que van ser oprimides han ressorgit com una part meravellosa del llegat del món. Nosaltres, en el nostre país, cerquem reconèixer que la llengua i la cultura són prop del cor de la gent, són identitat", va dir l'eclesiàstic en el discurs de recepció de la Medalla d'Honor en la categoria d'Or del Parlament.
Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat que "el món perd una veu valenta" i ha assegurat que Tutu va ser un "referent en la lluita contra l'apartheid". "Defensor de la pau, la llibertat i la lliure decisió dels pobles", ha afegit. Llavors, ha expressat que "Catalunya sempre n'agrairà l'amistat, reconeguda amb el Premi Internacional Catalunya i la defensa dels nostres anhels".
El president Carles Puigdemont, que l'any 2015 va llegir amb el Nobel de la Pau Ahmed Galai el manifest Let Catalans Vote signat per Tutu, ha manifestat que "la seva paraula va ser més poderosa que les armes". "I va obrir camins que semblaven impossibles de recórrer. Va donar esperança a milions de persones en moments tenebrosos", ha escrit en una piulada.
El conseller Jordi Turull s'ha referit a l'eclesiàstic com "una grandíssima persona, que des d'una gran empatia i alhora una fermesa granítica, defensà sempre els més oprimits i el dret dels pobles a ser lliures". I, finalment, el conseller Josep Rull ha lamentat que "mor un home bo que va saber estendre els valors de la pau, la reconciliació i el perdó en els contextos més sagnants, construint ponts sense defallir mai". "Un defensor a ultrança dels drets i les llibertats fonamentals. Un apòstol de l'esperança", ha conclòs.