Tocat i (no) enfonsat. Malgrat que la premsa espanyola té clar que l'independentisme és l'únic culpable de la imatge de la monarquia que s'està creant els darrers mesos, i no el cas Nóos ni Corinna ni Letícia ni els embolics del rei emèrit Joan Carles I, la Casa Reial continua endavant i amb el cap ben alt, en part, gràcies als suports públics del constitucionalisme més arrelat, que no qüestiona —ni amb proves a la mà— res d'allò que faci la família reial.
El fet que ahir el president Quim Torra deixés ben clar que el Rei no està convidat als actes del 17-A no ha agradat ni un pèl als diaris de Madrid que, dissimulant una mica la seva obsessió ja diària per Catalunya, no s'estan de comentar la notícia en un to totalment negatiu i atapeït de crítiques.
Crítiques, una altra vegada, no només dedicades al sobiranisme, sinó també al govern del PSOE i fins i tot al PP i Cs, als quals insten a tornar a crear el bloc del 155 i sumar forces per salvar la monarquia i erradicar l'independentisme.
Mitjans violents
"Minar la monarquia. Objectiu dels separatistes i l'esquerra radical". Amb una foto a tota pàgina de Felip VI, l'ABC obre la portada d'avui afirmant que "derrotar el Rei és la via per acabar amb el règim del 78".
Encara que, una vegada més, des de la seva versió digital no es pot consultar l'editorial d'avui, en un article titulat "Els secessionistes i l'esquerra radical fixen l'objectiu en Felip VI", el diari deixa anar que "la crisi oberta pel desafiament independentista català l'octubre de l'any passat, que va obligar el Rei a intervenir en termes contundents per aturar el cop d'estat que es pretenia donar des de la Generalitat, ha estat aprofitada pels secessionistes per desgastar la figura de Felip".
En aquest punt, comencen a carregar fort contra la majoria dels partits polítics dient que "és cridaner que mons aparentment tan distants com el de l'independentisme català més conservador, representat pel PDeCAT, ERC i els grups de l'esquerra més radical, com és la CUP, i els sectors més durs de Podem, s'hagin posat d'acord en l'objectiu d'eliminar el 'règim del 78' i molt especialment la monarquia".
Dit això, entren una altra vegada en el seu discurs incansable de crítiques al govern de Pedro Sánchez perquè "no ha tingut un discurs nítid en defensa de la institució" i això ha comportat que a Catalunya "estan capitalitzant l'enfrontament amb l'Estat, fins i tot amb l'ús de mitjans violents."
I no només això. En comptes de denunciar les constants (presumptes) irregularitats de l'entorn de la Casa Reial, el diari no entén per què l'esquerra ha demanat una comissió d'investigació al Congrés sobre Joan Carles I i adverteix que, encara que és clar que no se celebrarà, "el soroll mediàtic i la polèmica en l'opinió pública sens dubte afavoreix el desgast" perquè "molts veuen ara la monarquia com la baula més feble del sistema".
A part d'això, ataquen el president espanyol perquè consideren que "ja en té prou amb gestionar la seva pròpia debilitat, atès que sap que la seva permanència al capdavant del govern només és possible amb el suport dels secessionistes, nacionalistes i l'extrema esquerra, que l'extorsionen sense dissimulació."
Ara bé, la solució la tenen clara i, tenint en compte que, segons el seu punt de vista, Pablo Casado i Albert Rivera sols pel seu compte no podran fer res, els insten a sumar forces perquè, asseguren, "només l'acció decidida i conjunta d'aquest bloc constitucional podria neutralitzar l'amenaça. Una altra cosa és que hi hagi visió d'Estat, responsabilitat i generositat suficient per a això", conclouen.
Aparença de desafiament
El País, per la seva banda, no esmenta Catalunya ni l'independentisme a la portada d'avui, però sí que dedica l'editorial a la reunió bilateral celebrada dimecres passat al Palau de la Generalitat. Malgrat que l'endemà també el va dedicar a aquesta qüestió i va instar el Govern a tornar a ser present en les reunions del Consell de Política Fiscal, però molt suaus en les crítiques, avui va més fort i, sota el títol "Aparença i realitat", surt a la càrrega contra l'executiu de Quim Torra per "mantenir l'unilateralisme en la seva trobada amb l'Estat".
Subratlla que els resultats de la trobada "no van convèncer ni van defraudar a ningú perquè ningú hi tenia expectatives" i posa especial èmfasi en el fet que el Govern tornés a proposar parlar del referèndum perquè això significa, segons la seva opinió, que "el Govern ha renunciat a reconèixer qualsevol legitimitat democràtica i qualsevol viabilitat política a la il·legalitat perpetrada l'1 d'octubre, quan es van col·locar urnes d'amagat".
Tot això demostra que "una vegada més, el Govern provava de disfressar amb l'aparença del desafiament el que en realitat era una manera sublimada de reconèixer els seus límits" i, per si de cas, deixen clar que "el marc de la reunió que va tenir lloc aquesta setmana va ser autonòmic i no d'Estat a Estat, igual com ho seran totes les reunions que se celebrin, si és que se celebren, els propers mesos".
Per rematar, acaben posant en relleu que "el Govern va dir que lamentava dimecres que el govern espanyol no tingui programa per a Catalunya" i això, per a ells, significa que "també això era aparença, perquè la realitat del que volia dir és que l'independentisme no té ara com ara alternativa política a l'unilateralisme i a les vies de fet".
Nacionalisme corrosiu
La Razón, al seu torn, recupera la qüestió del president Torra i la monarquia i, encara que tampoc no publica res sobre Catalunya a la portada, escriu un article titulat "Torra diu que Felip VI no està convidat als actes del 17-A: 'Catalunya no té Rei'" on es limita a copiar i enganxar el teletip de l'agència Efe.
La resta de diaris no se centren tant en Catalunya, encara que alguna menció a la qüestió catalana sí que deixen anar com, per exemple, El Mundo, que carrega contra el PNB, per insinuar que "la recent història d'Espanya demostra que sotmetre's al xantatge nacionalista té conseqüències pernicioses per a l'estabilitat nacional".