A La Moncloa són conscients que les noves revelacions sobre els negocis de Joan Carles I, ara exiliat fora d'Espanya, són un míssil a la pròpia institució de la monarquia. Per això tracten de separar l’actual monarca, Felip VI, dels escàndols del seu pare. El mateix Pedro Sánchez ho ha admès aquest dimecres, assegurant que es tracta d’informacions “inquietants i pertorbadores”, també per a la seva persona. I ha construit un dic de contenció al voltant de l’actual cap d’Estat, que segons ha defensat està “marcant distàncies” amb tot això.
En roda de premsa des de La Moncloa, acompanyat del primer ministre italià Giuseppe Conte, el president espanyol ha admès que “estem sent testimonis d’informacions inquietants”, i que aquestes notícies “ens pertorben a tots, a mi també”. Dit això, ha subratllat, per una banda, que “els mitjans no miren cap a una altra banda” i que “la justícia està actuant”. Per l’altra, que “la mateixa Casa Reial està marcant distàncies davant d’aquestes informacions inquietants i pertorbadores”.
Instants abans, qui s'ha pronunciat sobre aquest assumpte candent ha estat la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, que ha insistit a separar pare i fill. En declaracions als mitjans de comunicació, la dirigent socialista ha subratllat que Joan Carles I es troba “totalment al marge del que representa el cap de l’Estat”. A més a més, ha assenyalat que es tracta d'una “causa que està en la justícia d’un Estat diferent de l’espanyol”. En aquest sentit, ha insistit que “parlem d’una situació que es refereix al passat”, i que “no estem parlant del rei Felip VI ni del cap de l’Estat, que funciona en el seu paper constitucional de manera absolutament correcta, com estem veient aquests últims dies”.
Noves revelacions
El rei emèrit, Joan Carles I, segueix acaparant titulars i cada dia es coneix nova informació sobre la seva fortuna. Aquest dimarts, El Español explicava que el rei emèrit no va declarar a hisenda els fons de la Fundació Lucum. El mitjà feia aquesta afirmació després d'haver tingut accés a la declaració del gestor Arturo Fasana, el gestor del rei Joan Carles I. El fiscal de Ginebra va ser directe i va preguntar a Fasana si Joan Carles I "ha declarat els fons de la Fundació Lucum a les autoritats fiscals espanyoles". La resposta de Fasana va ser igualment clara: "Que jo sàpiga, no. L'hi hauria de preguntar a ell".
Pinya a Europa
El president espanyol ha comparegut amb el primer ministre italià Giuseppe Conte, amb qui manté una reunió de treball abans del Consell Europeu del 17 i 18 de juliol. Tots dos han fet pinya per la negociació del fons europeu de reconstrucció. “Europa ha de donar una resposta. En termes històrics, seria una fita equiparable als mateixos tractats fundacionals”, ha defensat Sánchez. “Per aquesta resposta serem jutjats per la història”, ha advertit Conte. Demà hi haurà la primera prova per al govern espanyol: l’elecció del president de l’Eurogrup. Itàlia donarà suport a la candidatura de Nadia Calviño.
"Revisar els aforaments"
Posteriorment, en una entrevista conjunta d'InfoLibre i eldiario.es, Sánchez ha recordat que el seu govern ha plantejat "una reforma de la Constitució per revisar els aforaments dels càrrecs públics perquè estiguin circumscrits a la seva activitat parlamentària i no a una altra". "Per tant, crec que si això ho defenso per a qualsevol càrrec públic, lògicament també per al cap de l'Estat", ha afegit.
És a dir, amb aquestes paraules, Sánchez està dient que està a favor d'eliminar aquesta inviolabilitat de l'Emèrit per a les accions que hagi comés després de la seva abdicació com a Rei, no abans.