Confirmació oficial. El govern espanyol ha admès que destina més diners a la Casa Reial dels que marca el pressupost. És a dir, ha reconegut que fins a cinc ministeris assumeixen despeses de suport a la monarquia al marge de la partida destinada expressament a la Zarzuela, que és de 8,4 milions d'euros anuals, segons els pressupostos per 2022. Concretament, les carteres assenyalades són les d'Exteriors, Defensa, Interior, Presidència i Hisenda.

Així ho ha admès l'executiu central en una resposta parlamentària al portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban. El diputat basc havia demanat conèixer aquest pressupost extra de la Casa Reial arran dels elogis del president Pedro Sánchez a Felip VI per realitzar un suposat "exercici de transparència" en el si de la corona. Va sol·licitar la relació i el detall de l'execució de les partides pressupostàries de cadascun dels ministeris que haguessin disposat fons per la Casa Reial, la Família Reial o la família del Rei l'any 2020 o 2021. Esteban també volia saber el nombre de persones, el tipus de contracte i les funcions de personal pertanyent a qualsevol ministeri, entitat o organisme públic que ofereixi serveis a la monarquia.

El personal civil de la Casa Reial

La resposta del govern espanyol, però, ha deixat molt a desitjar. Els qui celebraven el suposat "exercici de transparència" de Felip VI no han estat capaços d'oferir cap d'aquestes xifres. Aleshores, la Moncloa només ha reconegut que la Zarzuela es beneficia de fons de fins a cinc ministeris al marge de la partida anual que rep via pressupostos.

A més dels 8,4 milions que els pressupostos reserven a la Casa Reial, els comptes públics també recullen anualment una partida del Ministeri de Presidència per suport a l'activitat de la monarquia. Aquesta quantitat és de 7,2 milions d'euros l'any 2022, que han de servir per cobrir les despeses del personal civil que treballen a la Casa Reial i les indemnitzacions per raó del servei del mateix personal. Tanmateix, la cosa no acaba aquí.

La Guàrdia Reial i els viatges

Pel que fa al Ministeri de l'Interior, el govern espanyol assenyala que la Casa del Rei compta amb un servei de seguretat propi, integrat per membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i que és el "responsable permanent" de la seguretat immediata de la Família Reial. Així mateix, al Ministeri de Defensa estan vinculats dos estaments que formen part de l'estructura de la Casa del Rei: la representació d'honor dels Exèrcits i l'Armada dins de la Zarzuela, que s'encarreguen de preparar les activitats militars dels membres de la Família Reial i mantenir les relacions militars; i la Guàrdia Reial.

El Ministeri d'Exteriors assumeix les despeses dels viatges oficials i d'Estat del Rei. Finalment, Hisenda s'encarrega de la mobilitat oficial tant del Cap d'Estat com del personal al servei de la Casa de Sa Majestat el Rei.

 

Imatge principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el rei Felip VI / Europa Press