Les amenaces de mort s’han anat succeint contra dirigents del govern espanyol de coalició. Primer van ser el ministre Fernando Grande-Marlaska, l’exvicepresident i candidat Pablo Iglesias i la directora de la Guàrdia Civil María Gámez, que van rebre cartes amb bales a l’interior. Aquest dilluns va ser la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, qui va rebre també una navalla ensangonada, presumptament enviada per una persona diagnosticada d’esquizofrènia. En aquest context, i superat l’equador de la campanya electoral madrilenya, des de La Moncloa han volgut donar-hi resposta: “Cap amenaça no farà retrocedir la nostra democràcia”. I ha avisat al PP: no pot donar espai al “discurs de l’odi”. Tant és així que ha reclamat un cordó sanitari a Vox.

Qui hi ha posat veu, des de la sala de premsa de la Moncloa, ha estat la ministra portaveu María Jesús Montero, que ha volgut enviar un “missatge ferm i contundent”. Per aquest motiu ha volgut deixar clar que “cap amenaça, cap acte de violència, cap intimidació contra responsables públics no aconseguiran debilitar les profundes conviccions democràtiques que conformen aquest govern”. La dirigent socialista ha subratllat la gravetat dels fets, i en aquest sentit ha reclamat una “condemna unànime” per part de tothom, de tots els actors polítics i socials, “sense cap mena d’excusa ni de matís”. Ha insistit que cal “la condemna de tots els demòcrates”.

Després també dels cartells racistes de Vox contra els menors migrants no acompanyats —que la justícia s’ha negat a retirar—, la portaveu de l’executiu central ha denunciat el “discurs de l’odi” i els “discursos excloents i totalitaris”. I ha afegit en aquesta línia, retraient que alguns partits hi treguin importància: "Els demòcrates hem de defensar les nostres idees amb la paraula, com sempre hem fet, perquè creiem en la tolerància, el respecte, l'opinió i el contrast d'idees. I rebutgem i denunciem que hi hagi qui es vol alimentar de l'odi per enfangar el debat públic i donar carta de naturalesa a discursos excloents i totalitaris que no poden tenir cap cabuda a la nostra societat". Quan “proliferen” aquests discursos, també “proliferen conductes que en altres contextos no s’atreveixen”.

Dit tot això, Montero ha respost a la presidenta i candidata Isabel Díaz Ayuso, que ha qualificat de “circ” l’exhibició de les amenaces. “El govern no s’ho pren en broma”, ha replicat. I ha reclamat als populars un cordó sanitari a l’extrema dreta de Vox. Malgrat tot, ha lamentat que “el PP intenta justificar aquest no cordó perquè compta amb la ultradreta”, perquè “no se’n vol separar per les possibles aliances, que poden tenir conseqüències polítiques”.

Finalment, després de la polèmica portada d’El Mundo sobre l’autor de l’amenaça a Reyes Maroto, la portaveu de La Moncloa ha reclamat “no estigmatitzar en matèries com la salut mental”.

 

Reforç de la seguretat

Les amenaces de mort dels últims dies han tingut conseqüències també al Ministeri de l’Interior. Segons ha revelat eldiario.es, després d’una avaluació de l’amenaça, el departament de Fernando Grande-Marlaska ha posat escorta a Ángel Gabilondo, Mónica García, Rocío Monasterio i Edmundo Bal, que no tenien dispositius de seguretat personal. Per la seva part, Isabel Díaz Ayuso i Pablo Iglesias, que sí que en tenien, els han vist reforçats amb motiu de l’escalada.