L’acord més important ahir entre l’Estat i la Generalitat no es va segellar a la comissió bilateral, sinó en una reunió prèvia i secreta. La que van mantenir el vicepresident Jordi Puigneró i la ministra Raquel Sánchez per a tancar una inversió de 1.700 milions d’euros per a l’ampliació de l’aeroport del Prat. Davant algunes crítiques, per les repercussions mediambientals que podria tenir, Puigneró ha garantit que serà “l’aeroport més verd d’Europa”. En uns termes similars s’han expressat des del govern espanyol, que ha subratllat que l’ampliació complirà amb totes les obligacions europees en aquest sentit. La ministra Raquel Sánchez ja ha expressat la seva intenció que sigui una realitat el 2030.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, l’últim abans de les vacances d’estiu, la vicepresidenta tercera de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha remarcat el “compromís” de la Generalitat amb les “obligacions mediambientals”, el mateix missatge que envien des del govern central. Ribera ha subratllat que treballen amb el Govern per a donar resposta a la Comissió Europea sobre l’expedient ja obert i que “la nostra obligació és vetllar perquè sigui així”. Per tot això ha “celebrat l’èmfasi” que hi ha posat el vicepresident Puigneró. Ha remarcat que encara és tot molt prematur i ha tancat el debat: “Si hi hagués qualsevol impediment, es posaria de manifest”.
En uns altres termes, responent les crítiques de la dreta espanyola, la portaveu de l’executiu, Isabel Rodríguez, ha subratllat que aquest acord és una “notícia molt positiva per a Espanya”, que tindrà “dos grans aeroports internacionals”. Ha lamentat que, en lloc “d’alegrar-se com qualsevol espanyol”, Pablo Casado està “despistat” i continua “en la confrontació”. Ha instat el Partit Popular a “sumar-se a la recuperació econòmica”, que “encara són a temps”.
Pel que fa a la reunió de la comissió bilateral, i malgrat certa decepció de la Generalitat per resultats “insuficients”, Isabel Rodríguez ha insistit en la mateixa idea: va ser una trobada “profitosa”. Ha demanat mirar-ho amb perspectiva i ha assegurat que el govern espanyol se situa en un punt intermedi, entre uns partits independentistes que la veuen “insuficient” i la dreta espanyola que “diu que ens hem venut”. L’executiu central, ha conclòs, “estar en l’interès general del nostre país”, responent al dia a dia dels catalans. Des de La Moncloa han volgut desvincular la bilateral de la negociació dels pressupostos de l’Estat, tot i que circularan en carrils paral·lels la pròxima tardor.
Evita polemitzar amb la monarquia
El govern espanyol tanca el curs polític aquest dimarts. El mateix dia que fa un any que el rei emèrit Joan Carles I va fugir d’Espanya als Emirats Àrabs perseguit pels escàndols de presumpta corrupció. Després del Consell de Ministres, com és habitual, el president Pedro Sánchez s’ha desplaçat fins al Palau de Marivent, a Palma, per al despatx amb el rei Felip VI. I des de La Moncloa, malgrat les discrepàncies internes a l’executiu, han tancat files amb l’actual cap de l’Estat.
Així, Isabel Rodríguez ha evitat polemitzar amb la ministra Ione Belarra, secretària general de Podemos, que ha denunciat la fuga de l’antic monarca mentre es coneixen “escàndol rere escàndol de corrupció i impunitat”. La portaveu de l’executiu ha remarcat l’esforç que s’està fent “en matèria de transparència i exemplaritat” per part de l’actual rei, Felip VI, tot i que no ha pogut donar cap novetat sobre les promeses de “modernització” de la institució.
A partir d’avui, dues setmanes de vacances si l’actualitat ho permet, almenys sense Consell de Ministres.