El govern espanyol presentarà en una conferència sectorial amb les comunitats autònomes l’acord assolit amb les Illes Canàries per repartir menors no acompanyats a tot l’Estat. El PP controla ara mateix bona part del territori autonòmic. L’acord amb la resta d’autonomies, segons ha promès aquest dimecres el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, inclouria un “finançament suficient” pels territoris per acollir aquests menors no acompanyats. Ha fet aquest anunci després d’haver-se reunit amb els diversos grups parlamentaris del Congrés dels Diputats. Vox li ha traslladat el seu no rotund al pacte assolit entre la Moncloa i el govern de les Illes Canàries, que és la comunitat autònoma des d’on s’haurien de redistribuir bona part aquests immigrants. Mentre que Junts, segons ha explicat el ministre, encara ha d’entregar per escrit al govern espanyol la modificació que aquesta formació faria de la llei d’estrangeria. Preguntat en roda de premsa sobre aquest grup parlamentari català, Ángel Víctor Torres ha recordat que Junts va acordar amb el PSOE la delegació de les competències en immigració, i ha instat la formació de Míriam Nogueras a aparcar per ara aquesta qüestió, perquè és “urgent” abordar primer el repartiment de menors per tot l’Estat.

 

Fa uns dies, aquest mateix mes de juny, l’executiu de Pedro Sánchez va arribar a un acord amb les Canàries per repartir entre les diverses comunitats autònomes els immigrants que arriben en aquestes illes. La proposta és que una comunitat que té actualment 6.000 menors no acompanyats en passi a tenir un màxim de 2.000 o 3.000. Ara, l’executiu estatal del PSOE ha apostat per arribar a un pacte amb el poder autonòmic del PP, amb l’esperança de segellar posteriorment aquest acord amb els populars al Congrés dels Diputats, en una modificació de la llei d’estrangeria.

En la ronda de contactes amb els partits polítics, el govern espanyol ha apreciat la voluntat del PP de fer alguns “matisos” al text, i el ‘no’ rotund de Vox. Però és un dubte el posicionament de Junts, que manté el silenci sobre aquesta qüestió. “Hi ha una petició de Junts al govern espanyol de tenir transferida la competència integral en immigració, però per això es necessita encara una llei orgànica; i nosaltres hem plantejat a Junts la necessitat de plantejar una solució urgent a una emergència objectiva”, ha manifestat Ángel Víctor Torres en roda de premsa.

Sigui com sigui, el ministre ha assegurat que la voluntat dels governs espanyol i canari és portar al Congrés dels Diputats aquesta modificació legislativa abans que acabi el mes de juliol. “La voluntat dels dos governs és que ho puguem portar abans que acabi el mes de juliol, sigui per decret llei o proposició de llei de lectura única i urgent”, ha assenyalat Ángel Víctor Torres. Junts demana que en aquesta llei hi hagi una disposició addicional on quedi clar que Catalunya queda exempta d'aquesta norma i que s'accelerarà la delegació de competències a Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!