Hi ha diverses teories sobre quin paper tindrà el Tribunal Constitucional en l’aplicació de la llei d’amnistia. Malgrat que juristes com Joaquín Urías hagin manifestat que el tribunal de garanties no té res a fer, el govern espanyol hi situa totes les seves esperances. Ja ho apuntaven fonts de la Moncloa la setmana passada quan el Tribunal Suprem va oposar-se a aplicar la norma a Carles Puigdemont, la resta d’exiliats i líders independentistes condemnats com Oriol Junqueras. I ho ha manifestat aquest dimarts davant dels micròfons Pilar Alegría, portaveu de l’executiu que presideix Pedro Sánchez. Se li ha preguntat sobre la decisió del jutge Joaquín Aguirre de desestimar l’amnistia i elevar a l’Alt Tribunal la causa contra el president de la Generalitat a l’exili per la suposada ‘trama russa’. “S’aplicarà amb normalitat; sempre poden haver diversos criteris; i quan això passa, qui ha de dirimir és el Tribunal Constitucional”, ha assenyalat en la roda de premsa des del palau de la Moncloa.

Durant la seva compareixença, la també ministra d’Educació i Esports ha recordat quina és la voluntat del legislador, que ha d’aplicar-se perquè “la llei és clara”: “L’objectiu és donar carpetada a una dècada complicada a Catalunya, obrir un nou temps i consolidar-hi la convivència”. Així, ha recordat que la norma va aprovar-se al Congrés dels Diputats amb majoria absoluta.

S’aplicarà amb normalitat”, ha dit en repetides ocasions en aquesta roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Ha estat també preguntada per la decisió del jutge García Castellón d’arxivar el cas Tsunami després del revés de l’Audiència Nacional. “La llei d’amnistia s’obre camí”, ha manifestat Alegría, malgrat que la decisió ha tingut a veure amb un defecte de forma, i no per la norma destinada a reparar la persecució judicial a l’independentisme. 

 

Negociacions a Catalunya: “Les converses es produeixen amb fluïdesa”

També hi ha hagut preguntes sobre les negociacions a Catalunya entre Esquerra Republicana i el PSC per investir Salvador Illa president de la Generalitat. En la mateixa línia en la qual s’han pronunciat els republicans, Alegría ha assenyalat que és “positiu” que “les converses es produeixin amb fluïdesa” i que “donin resposta al que van dir els catalans el 12-M”. “Cal un Govern que obri una nova etapa”, ha tornat a insistir la portaveu del govern espanyol.

La Moncloa respon al jutge Peinado que Begoña Gómez no té obligació d’assistir dilluns al jutjat

Per altra banda, Alegría també ha respost al jutge Juan Carlos Peinado que Begoña Gómez no té obligació d’assistir al jutjat el pròxim dilluns. El jutge instructor de la causa contra l’esposa del president del govern espanyol ha amenaçat en detenir-la si no assisteix a la declaració del principal testimoni del cas, Juan Carlos Barrabés. Ha apuntat que la Llei d’Enjudiciament Criminal assenyala que només amb la presència de l’advocat de la investigada ja és suficient. I, a banda, ha recordat que tot el ‘cas Begoña’ es basa en un grapat de ‘denúncies falses’ i boles. De totes maneres, minuts després que acabés aquesta roda de premsa, Peinado ha suspès la declaració preconstituïda de Barrabés perquè el testimoni ja ha rebut l'alta hospitalària, de manera que decau l'amenaça i l'esposa de Pedro Sánchez no haurà d'assistir al jutjat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!