El relat s'està apuntalant: La Moncloa vol parlar més del "dia a dia" que no pas del conflicte polític. Ara totes les mirades estan fixades en la comissió bilateral Estat-Generalitat, que es reunirà el pròxim dilluns 2 d'agost a Madrid. En aquest context, el nou ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha confiat que aquesta reunió permeti "superar l'etapa identitària" per passar a parlar dels "problemes dels catalans". De la mateixa manera, el nou home fort del govern central ha vaticinat que "el procés sobiranista s'està acabant i s'està iniciant el procés de recerca de solucions", a través de la taula de diàleg, que no es reactivarà fins al setembre.
En deu dies es reunirà la comissió bilateral i, segons el govern espanyol, ja tenen "treballats i avançats" acords amb la Generalitat, que van des de Rodalies i infraestructures fins a educació, beques universitàries o l'ús de la llengua en el sector audiovisual. Sobre aquest punt, i davant algunes alarmes que han saltat a Catalunya, fonts de La Moncloa precisen que es crearà un grup de treball per estudiar la presència del català "entès com a vehicle de riquesa cultural" dins d'aquest sector.
En entrevista aquest dimecres al matí a TVE, Félix Bolaños ha defensat que la reunió de la bilateral "és molt important" per abordar les qüestions que preocupen els ciutadans i deixar a una banda "la part identitària", on "clarament no ens posarem d'acord". És el mateix relat dels últims dies i setmanes: toca parlar d'aquells temes sectorials on sí que es poden posar d'acord i arribar a pactes i arraconar i aparcar el conflicte polític, on les posicions estan diametralment oposades.
En aquest context, Bolaños ha reiterat l'aposta pels indults als presos polítics i la taula de diàleg entre governs, que ha generat un nou escenari de distensió, un "context que farà més fàcil" el diàleg i els acords. "A Catalunya s'estan produint moviments interessants", ha defensat el ministre de la Presidència, que ha assegurat que "el procés sobiranista s'està acabant i s'està iniciant el procés de recerca de solucions".
Per si quedava cap dubte, Bolaños també ha reiterat la negativa a un referèndum, que se situaria fora de la Constitució espanyola a parer seu. I ha insistit en el seu missatge: "L'aposta per la via pactada és un pas molt important que hem de fer valdre. Perquè al final del que es tracta és que les dues parts fem moviments, i que anem en la via del diàleg, de la moderació i la sensatesa. Aquest acord ha de ser dins de la Constitució i de la llei". Ha evitat aclarir quina seria la fórmula: "L'essencial és que hi hagi un acord. Si una votació serveix per fracturar més la societat catalana, va per mal camí".