La posició de l'executiu de Pedro Sánchez a la taula de diàleg és ben clara. La ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha assegurat que "Catalunya seguirà sent Espanya" l'any 2030, en resposta a l'anunci del president Pere Aragonès sobre la data límit per la celebració d'un referèndum.
Així ho ha dit la ministra en una entrevista a Onda Cero aquest dimecres, en la qual ha parlat dels Jocs Olímpics d'hivern i la candidatura catalana. Aragonès va parlar el dilluns sobre aquesta candidatura i va dir que esperava haver celebrat un referèndum d'autodeterminació abans de l'inici de les Olimpíades l'any 2030. D'aquesta manera, Catalunya tindria els seus primers Jocs Olímpics amb la bandera catalana.
Una candidatura olímpica conjunta
En aquest context, Alegría ha insistit en el fet que vol que "sigui una candidatura conjunta (entre l'Aragó i Catalunya)". "És el desitjable, i això li correspon treballar-ho a Miquel Iceta amb els territoris", ha afegit.
La taula de diàleg està prevista d’aquí a uns quinze dies, durant la setmana del 13 de setembre, tot i que la data exacta encara no està confirmada. Ni la data ni la composició de la taula, ja que no s'han donat a conèixer els noms de cap de les dues delegacions. De moment, sí que és segur que el president Aragonès encapçalarà la delegació catalana.
Incògnites del diàleg
Però encara no sabem res sobre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja que ningú ha estat capaç de confirmar encara la seva presència. El líder del PSC, Salvador Illa, no va voler dir res al respecte aquest dilluns. La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, va dir que l'assistència del cap de l'executiu espanyol a la reunió amb Catalunya no és "tan important".
Aquesta actitud no agrada gens al Govern, que ja ha exigit que Sánchez encapçali la delegació espanyola a la taula. Primer va ser el president Aragonès, que alhora que va expressar la seva voluntat d'haver celebrat un referèndum abans de l'any 2030 també va reclamar la presència del seu homòleg espanyol a les negociacions: "No concebo una reunió sense Pedro Sánchez". La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, també va comunicar ahir que la Generalitat "no contempla" la seva absència.
Tampoc coneixem el contingut d'aquesta taula, ja que el govern espanyol té molt clar que no es parlarà ni d'amnistia ni d'autodeterminació. La seva delegada a Catalunya, Teresa Cunillera, ja va advertir la setmana passada quins serà el marc de les negociacions: "Dins de la llei, tot; fora de la llei, res". En rebutjar el referèndum d'autodeterminació per l'any 2030, la ministra Alegría també s'ha expressat indirectament en aquesta línia.
Però els partits del Govern tenen clar que el consens gira al voltant del dret a l'autodeterminació i l'amnistia per a tots els represaliats, segons la portaveu de Junts, Elsa Artadi. "Necessitem que hi hagi unitat de l'independentisme, refermar-nos en els temes que nosaltres portarem a la negociació", va reclamar dilluns. Unitat també és el que demana ERC: "La taula és imprescindible. Aquells que la menystenen, demanem que hi siguin perquè siguem el màxim de forts i tinguem la màxima cohesió", ha sol·licitat la portaveu republicana, Marta Vilalta. "No l'hi posem tan fàcil al govern espanyol. Es tracta de desafiar l'adversari, no de menystenir i desacreditar l'instrument per fer-ho", ha afegit.