La nostra intenció, tasca i responsabilitat és presentar uns pressupostos en temps i forma i treballarem per fer-ho possible”. El govern espanyol es compromet a elaborar uns nous pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2025 i apel·la directament a la “responsabilitat” de tots els partits polítics perquè permetin que s’aprovin. La portaveu Pilar Alegría ha volgut deixar clar que el govern espanyol és “conscient de les seves responsabilitats i les seves tasques” i “treballarà parell presentar uns nous pressupostos conformes amb la conjuntura econòmica”. D’aquesta manera, s’allunya la possibilitat que Pedro Sánchez renunciï a uns nous comptes, com ja va pasar en dues ocasions amb les del 2024: primer pel context electoral de l’any 2023 i després per l’avançament electoral a Catalunya.

🔎 Pedro Sánchez arrenca un curs polític marcat pel finançament català, la migració i la corrupció

 

 

A més, Pilar Alegría ha apel·lat directament als partits polítics que hauran d’avalar els comptes per a l’any 2025. “Quan aquest govern compleixi la seva tasca, entra també la responsabilitat dels diferents grups polítics, els correspondrà dir el que considerin sobre aquests nous comptes”, ha assenyalat la portaveu. Com en totes les votacions d’aquesta legislatura al Congrés, Pedro Sánchez necessitarà el vot favorable dels seus socis parlamentaris habituals i haurà d’aconseguir l’aval d’ERC, Junts, Bildu, el PNB i Podemos. Si algun dels cinc cau de l’equació, es quedarà sense comptes per al pròxim any. “La tasca del govern espanyol és tirar endavant els pressupostos, som encara en temps i en forma”, ha reblat Pilar Alegría.

Un matís. Des de la Moncloa no descarten taxativament l’escenari d’una pròrroga pressupostària. “Treballem amb la possibilitat que hi hagi comptes, és el nostre objectiu, però si calgués prorrogar, es prorrogaria un pressupost nostre”, reconeixen fonts del govern espanyol. Pedro Sánchez ja va renunciar als pressupostos de 2024 fa uns mesos a conseqüència de la convocatòria anticipada d’eleccions a Catalunya que va fer Pere Aragonès quan els comuns van tombar els comptes catalans.

“No donem per perdut el vot de Junts”

Des de la sala de màquines de la Moncloa, fonts del Govern també deixen clar que l’executiu no dona per perdut el vot de Junts. Les mateixes veus reiteren que el govern espanyol mantindrà la “mateixa actitud que fins ara”, sent “conscient” que tenen “minoria parlamentària”. “Continuem negociant amb les forces polítiques, amb Junts també, només faltaria”, assenyalen. Això sí, des de la Moncloa reconeixen les dificultats que implicarà el fet que tant Junts com ERC estiguin enmig dels seus processos congressuals durant les negociacions. Junts celebrarà el Congrés Nacional del 25 al 27 d’octubre a Calella (al Maresme), en una cita en la qual el partit no descarta la presència de Carles Puigdemont. Per la seva banda, el Congrés Nacional d’ERC està previst per al 30 de novembre, tot i que el sector d’Oriol Junqueras ha aconseguit més de 100 firmes de consellers nacionals per forçar el canvi de data, cosa que ha obert una nova picabaralla interna

El govern espanyol començarà el setembre els contactes amb els partits

Just la setmana passada, la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va explicar que el seu equip té “molt avançat l’esquelet” dels nous comptes i va anunciar que quan comenci el mes de setembre, iniciaran “els contactes amb els grups polítics que manifesten disposició a poder negociar els pressupostos” amb “ estesa i diàleg permanent”. El pas previ que haurà de fer l’executiu serà aconseguir la llum verda del Congrés a la senda de dèficit, després que el vot en contra de Junts, el PP i Vox ho impedís al juliol.

Pilar Alegría continua negant el concert econòmic: “Els convido a llegir la literalitat de l’acord amb ERC”

En un altre sentit, la portaveu Pilar Alegría també ha insistit avui que el pacte entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa contempla un “finançament singular” per a Catalunya i no inclou en cap cas un concert econòmic. “El que està pactat amb ERC està reflectit en un acord que es complirà i la literalitat és clara: es parla de finançament singular i de solidaritat interterritorial, aquests són els termes que es recullen en l’acord”, ha sostingut. “Els convido que llegeixin la literalitat de l’acord”, ha reiterat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!