El govern espanyol ha mostrat aquest dimarts el seu “respecte” per la decisió presa per la junta de fiscals del Tribunal Suprem, però ha avisat que “la decisió final” sobre aquesta qüestió estarà en mans de la Fiscalia General, en qui confia que tingui un criteri diferent. Els dotze fiscals de la secció penal han acordat demanar la imputació de Carles Puigdemont per terrorisme, una decisió que no ha sorprès gens ni mica el Consell de Ministres, segons admeten fonts d’altes instàncies del govern espanyol. “La decisió definitiva haurà d’adoptar-se pels òrgans establerts per la normativa; respectarem la decisió final que adopti el ministeri fiscal i per descomptat els tribunals d’aquest país”, ha assenyalat Pilar Alegría, portaveu de l’executiu presidit per Pedro Sánchez, en roda de premsa.
Fonts de la Moncloa insisteixen que la Fiscalia és un organisme jeràrquic. De fet, la decisió de la junta de fiscals no és vinculant per al Tribunal Suprem, que haurà de resoldre si aprova o no la tesi del jutge Manuel García-Castellón, que sosté que hi ha suficients indicis per mantenir la investigació per terrorisme i contra el president a l’exili per les mobilitzacions ciutadanes contra la sentència del Procés del 2019.
A preguntes de la premsa als passadissos del Senat, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha alertat que és el poder legislatiu qui dicta lleis, i que és el poder judicial qui "ha de complir amb la seva feina" i aplicar-les. Ha estat més tou Félix Bolaños, ministre de Justícia i de Presidència, qui ha emmarcat en la "normalitat institucional i democràtica" el pronunciament dels fiscals del Tribunal Suprem.
Aquest dimarts, dotze dels quinze integrants del ministeri fiscal que formen part de la junta de la secció Penal de la Fiscalia del Suprem han acordat rebutjar l’informe del fiscal Álvaro Redondo, que sostenia la falta d’indicis per perseguir Tsunami Democràtic a través del delicte de terrorisme, i rebutjava fer el mateix amb Carles Puigdemont.
La junta de la secció penal de la Fiscalia del Suprem està presidida per Fidel Cadena —un dels fiscals del judici del Procés que va mantenir fins al final l’acusació per rebel·lió— i Joaquín Sáchez-Covisa, nomenat fiscal en cap de la sala penal de la Fiscalia de l’alt tribunal espanyol el maig de 2022. Hi són també els fiscals del Procés Javier Zaragoza i Consuelo Madrigal, que mantenen el seu posicionament més bel·ligerant contra l’independentisme. Els altres fiscals de la junta són: Consuelo Fidalgo, Juan Carlos López Coig, Manuel Martínez, María Ángeles Garrido, José Martínez Jiménez, Salvador Viada, Olga Sánchez, Justino Zapatero, Manuel Dolz, i Álvaro Redondo, que ha defensat l’informe de Tsunami.
Reformar la Llei d’Enjudiciament Criminal
També en aquesta roda de premsa, la portaveu Pilar Alegría ha estat preguntada sobre la nova proposta de Pedro Sánchez: convèncer Junts per Catalunya a través d’una reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal, per tal d’escurçar les fases d’instrucció. “Tots som conscients que les instruccions s’allarguen”, s’ha limitat a dir Pilar Alegría, per tal de no pronunciar-se gaire sobre com avancen les negociacions amb el partit de Carles Puigdemont per aprovar la llei d’amnistia.
El PP demana a la Moncloa que deixi de "pressionar" fiscals
El PP no ha trigat gaire a reaccionar a les paraules de Pilar Alegría, i aquest dimarts ha exigit al govern espanyol que "respecti" la decisió dels fiscals del Tribunal Suprem i que deixi de "pressionar" membres del poder judicial. La secretària general del partit, Cuca Gamarra, ha lamentat que la ministra socialista hagi "advertit" els fiscals que no tenen l'última paraula.