No hi ha idees sòlides al govern espanyol sobre què se li pot oferir exactament a Esquerra Republicana en matèria de finançament. Així s’expressen fonts de la màxima capitania de l’executiu, que assenyalen que són encara embrionàries les converses entre socialistes i republicans per aconseguir l’entrada de Salvador Illa al Palau de la Generalitat. “Esperem que ERC faci propostes viables”, responen membres d’alta jerarquia del Consell de Ministres quan se’ls pregunta si el PSOE estaria disposat a entregar als catalans un concert econòmic igual que el basc, després que es comprometessin amb Esquerra a negociar un millor sistema de finançament per Catalunya en l’acord d’investidura de Pedro Sánchez. Però les mateixes fonts expliquen que encara no s’ha fet cap pluja d’idees exhaustiva sobre què es pot oferir; a això es deuen els cops de volant dels socialistes en les darreres hores. La Moncloa, a més, avisa: “qualsevol reforma del model” ha de passar pel Congrés i pel Senat. És a dir, que el PSOE alerta que un acord amb ERC haurà de rebre també la llum verda de Junts, així com Compromís (integrat dins de Sumar), que aquest dimarts ja ha avisat que no veu amb bons ulls un sistema singular per Catalunya.

El PSOE no pot comprometre el poder legislatiu”, insisteixen. Es refereixen a una reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA), que necessitaria comptar amb l’aval d’una majoria absoluta al Congrés. El cas, segons apunten aquestes mateixes fonts socialistes, és que l’acord entre socialistes i republicans hauria de passar pel Consell de Política Fiscal i Financer, on hi seuen els presidents autonòmics, actualment amb majoria de presidents del PP. Allà el govern espanyol pot imposar el seu projecte; hi té majoria i, per tant, no li cal arribar a un acord amb el PP, per molt que sí que és el que volen els socialistes. Un cop el Consell de Política Fiscal i Financer arriba a un acord, imposat o no, aquest passa pel Congrés. I, si rep l’aval, s’acaba modificant la LOFCA.

Aquest dimarts, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha exigit la convocatòria urgent del Consell de Política Fiscal i Financer, i ha anunciat l'oposició del partit a “l’atropellament” que implicaria l’atorgament a Catalunya d’un sistema de finançament singular. Ara bé, les mateixes fonts del govern espanyol alerten: l’executiu no té cap intenció de convocar aquest ens fins que els populars no moguin fitxa, es posin d’acord entre ells i facin una proposta definitiva per arribar a un acord amb la Moncloa. Les mateixes fonts acusen el partit d’Alberto Núñez Feijóo de fer “soroll”.

Els límits del govern espanyol

Així doncs, el govern espanyol es nega a hores d’ara a entregar a la Generalitat ‘la clau de la caixa’ dels diners que es recapten a Catalunya. Per arribar a un acord entre socialistes i republicans, des de la Moncloa recorden que l’Estatut —de l’any 2005— estableix que cal crear un consorci tributari entre les administracions espanyola i catalana per recaptar tots els impostos dels catalans. Es tracta, precisament, de la proposta que posa sobre la taula Salvador Illa. Des del PSOE, però, admeten que crear aquest consorci seria “llarg”, però ho apunten com a possible via.

Per altra banda, altres fonts de la sala de màquines de la Moncloa, així com de les files directives de Ferraz, recorden que Catalunya té transferides les competències policials i d’institucions penitenciàries. “Cal equitat en la prestació de serveis”, apunten les mateixes fonts, que insisteixen que “es pot tocar el finançament català sense tocar el règim comú”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!