A mi no em consta que al Congrés dels Diputats hi hagi majories alternatives que siguin atractives per a Esquerra Republicana”. Així es pronuncia un ministre de confiança de Pedro Sánchez quan se li pregunta aquest dissabte pel futur d’ERC, ara que la militància republicana ha decidit ajornar per a una segona volta l’elecció del nou líder del partit. Oriol Junqueras ha guanyat però no ha arribat al 50% dels vots i s’haurà de disputar amb Xavier Godàs la capitania de la formació el 14 de desembre. Però, davant la incertesa, el govern espanyol insisteix que no tem un “cop de volant” per part dels republicans. Consideren que continuen havent-hi, doncs, les mateixes possibilitats d’aprovar uns pressupostos que facin redreçar la legislatura de Pedro Sánchez.

El resultat de la primera volta del congrés d’Esquerra Republicana ha arribat a les acaballes de la segona jornada del congrés federal del PSOE que se celebra aquest cap de setmana a Sevilla. Pedro Sánchez, doncs, tancarà aquest diumenge el conclave socialista sense poder saber de forma segura amb qui hauran de seure els seus negociadors a partir d’ara quan toqui arribar a acords amb els republicans. Però un altre ministre de l’òrbita més propera al president del govern espanyol també recepta calma: “No he vist cap candidatura dels republicans que qüestioni els pactes que ha mantingut el partit amb el PSOE”.

El pacte PSOE-ERC sobre finançament, diluït definitivament en un model de “singularitats”

També aquest dissabte, i de forma simultània al resultat de la votació d’Esquerra Republicana, el PSOE ha ratificat en el seu ideari que aposta per un finançament autonòmic de “singularitats” per a tothom. A Sevilla, les diverses federacions han aprovat per unanimitat defensar un model de “singularitats” que compagini la negociació “multilateral” entre autonomies amb la “bilateral” entre comunitats i govern espanyol; i que es dirigeixi, en última instància, cap a un sistema “federal”.

És a dir, mesos després d'haver pactat amb els republicans un model de finançament singular per a Catalunya, ara el partit de Pedro Sánchez advoca per un que ha de “reconèixer les singularitats” de cada territori. Malgrat tot, els membres del PSC que sortien d'aquesta comissió ho han fet satisfets, perquè assenyalen que poden continuar implementant l’acord de Salvador Illa amb els republicans. El socialista valencià Arcadi España ha estat l'encarregat de conciliar les diverses posicions entre federacions.

Al cap i a la fi, ha acabat passant el mateix que pronosticaven en l'alta jerarquia del PSOE: aquest divendres la Moncloa, el PSC i els crítics confiaven que s'arribaria a un pacte en aquesta matèria. S'ha acabat aprovant, tal com s'esperava, una transaccional que ha posat tothom d'acord. Per tal de tenir un debat pacífic, els socialistes catalans no havien portat en aquest congrés cap esmena sobre aquest tema. Ferraz, al capdavall, ja havia presentat una ponència marc que no generava friccions a les bases, perquè ni mencionava ni entrava en profunditat en el pacte signat amb els republicans: apostava per un sistema de “singularitats” que atorgui més recursos “per a totes les comunitats autònomes”, reforci els serveis públics i es faci compatible la “solidaritat a igual esforç tributari”. Aquests extrems han quedat reflectits en la versió definitiva del document.