El govern espanyol transmet dos missatges després de la dimissió d’Íñigo Errejón com a diputat i la seva sortida de la política per violència masclista: apel·lar a la investigació que ha obert Sumar per aclarir els fets i mostrar el seu suport a les víctimes. L’ha verbalitzat la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, que ha expressat que confia “plenament” que la “investigació a fons” que ha iniciat Sumar “arribi a aclarir els fets amb total agilitat i transparència” i “arribi fins a les últimes conseqüències”. Així mateix, Ana Redondo ha enviat missatge a les víctimes: “Serem sempre amb les víctimes. Són l’important, el primer i a qui hem d’atendre”. La primera a fer un pas endavant ha estat l’actriu Elisa Mouliaá. Per la seva banda, Pedro Sánchez ha condemnat els que “atempten contra el projecte d’igualtat” i ha mostrat “confiança” en Yolanda Díaz i Sumar. De moment, la líder de Sumar i vicepresidenta segona del govern espanyol ha assegurat que Errejón ha dimitit com a “conseqüència” del “procés per recaptar informació sobre els testimonis sorgits a les xarxes”.

📝 Íñigo Errejón abandona la política després d’acusacions de violència masclista

👤 Íñigo Errejón, de la fundació de Podemos a promoure Sumar passant per la ruptura amb Iglesias

 

“El govern espanyol treballa per una Espanya feminista on les dones tinguin els mateixos drets, les mateixes oportunitats i la mateixa llibertat i seguretat que els homes”, ha expressat Pedro Sánchez a Twitter. El president espanyol ha expressat la seva “condemna als que atempten contra aquest projecte d’igualtat” i el seu “suport a les dones que pateixen assetjament i abusos”. “I tota la confiança a Yolanda Díaz i Sumar, una organització que ha fet i està fent molt pel progrés de les dones”, ha conclòs.

Tot ha esclatat després que la periodista Cristina Fallarás publiqués un testimoni anònim que denunciava comportaments per part d’un “polític que viu a Madrid” i el presentava com un “maltractador psicològic”, un “veritable psicòpata” i un “monstre”. Tres dies després, Íñigo Errejón ha comunicat la seva dimissió reconeixent una “subjectivitat tòxica” que l’ha portat al “límit de la contradicció entre el personatge i la persona”.

“La cultura patriarcal costa molt de remoure”

“Aquest és un govern profundament compromès amb la igualtat i profundament feminista des de l’inici i fins a l’últim dia”, ha sostingut Ana Redondo en una atenció als mitjans de comunicació aquesta tarda. També ha disparat contra la “cultura masclista” i el “masclisme estructural” en els quals està immersa la societat actual. “Hem de ser conscients de la cultura patriarcal en la qual estem instal·lats i que costa molt de remoure. La nostra obligació és lluitar contra aquesta cultura que ens tenalla com a democràcia i ens fa replantejar els necessaris avenços, que són complexos, però han de ser ferms”, ha afirmat. “El masclisme no entén de classes socials, de professions, de situacions, el masclisme és estructural i cultural”, ha conclòs.

Denúncies anònimes de violència masclista difoses per Cristina Fallarás

I és que en les últimes hores Cristina Fallarás ha difós a les xarxes socials denúncies anònimes de violència masclista que, sense esmentar-ho, enfocaven cap a Íñigo Errejón. Un dels testimonis titllava el polític de “monstre” i explicava la situació en la qual s’havia trobat: “Comença sent extremadament simpàtic per enganxar-te. Quan veu que ha aconseguit alguna cosa comencen les plantades i el gaslighting. A la tarda, et mostra afecte i, fins i tot, et fa propostes de relació. I al cap de dues hores, et fa fora de casa seva. Si fas alguna cosa que no li agrada, et castiga amb silenci i indiferència perquè comencis a respectar Déu, que és el que es creu que és”. “La seva manera de tenir sexe et marca i no ho oblides mai. És una manera d’exercir poder, no és sexe. Com si s’estigués masturbant amb el teu cos. Et demana pràctiques humiliants i quan t’hi negues, et munta números”, relatava.

“Fa temps que treballo en un procés personal i d’acompanyament psicològic”

Íñigo Errejón admet haver sentit contradiccions “entre una forma de vida neoliberal i ser portaveu d’una formació que defensa un nou món, més just”. “La lluita ideològica és també una lluita per construir formes de vida i relacions millors, més curoses, més solidàries i, per tant, més lliures. No se li pot demanar a la gent que voti diferent de com es comporta en la seva vida quotidiana”, relata. I també explica que ha acabat “desgastat” físicament i mentalment: “Fa temps que treballo en un procés personal i d’acompanyament psicològic, però estic segur que per avançar en aquest procés i per cuidar-me, necessito abandonar la política institucional, les seves exigències i els seus ritmes”.

🟪 Davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120 i ho pot fer tothom. La línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en diversos idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!