La Moncloa fuig d’estudi a l’hora de respondre a les condicions de Carles Puigdemont per negociar una possible investidura de Pedro Sánchez en les pròximes setmanes. Per ara l’estratègia del govern espanyol és desviar el focus cap a la investidura d’Alberto Núñez Feijóo prevista pel 26 i 27 de setembre i, d’aquesta manera, evita concretar una rèplica a les exigències que ha plantejat el president a l’exili des de Brussel·les, com el desplegament d’una llei d’amnistia per obrir la porta a la negociació. “Ens separa un món respecte aquestes posicions. Som als antípodes”, ha assegurat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, aquest dimarts al migdia després de la reunió del Consell de Ministres.
Pedro Sánchez rebutja tenir el focus, tot i la pressió de Puigdemont, i insisteix en mantenir l’atenció sobre Feijóo, a qui el rei Felip VI va designar la investidura. El full de ruta traçat a La Moncloa és esperar al probable fracàs del PP, guanyar temps i evitar entrar tan ràpid al terreny de joc que planteja Junts per Catalunya. Per això els portaveus naveguen en conceptes genèrics i esquivant qualsevol mena de concreció. “Actuarem amb concreció, detall i transparència quan formalment el cap d’Estat demani a Sánchez que encapçali la investidura”, ha assegurat Rodríguez.
En aquest mar d’inconcrecions, l’entorn de Pedro Sánchez ha destacat que Puigdemont “està en el seu dret” d’establir unes condicions, en respecten la iniciativa, per bé que les mateixes fonts aposten per “treballar en la discreció i en el marc de la Constitució”. El president a l’exili ha deixat clar quins són els elements que, al seu entendre, haurien d’entrar en la negociació política, com la llei d’amnistia. En aquest sentit, la ministra portaveu ha tirat d’un clàssic per emmarcar els límits: “Tenim una eina que és el diàleg, tenim un marc que és la Constitució i tenim un objectiu que és la convivència”.
Per això, La Moncloa repeteix incansablement que el seu model ha aconseguit pacificar Catalunya des que Pedro Sánchez és el president del govern espanyol, gràcies als indults i la derogació del delicte de sedició i la rebaixa de la malversació. En aquest punt i davant les veus que diuen que l’amnistia quedaria fora dels marges del marc constitucional, el govern espanyol creu que “ha quedat acreditat” que Sánchez “ha fet complir la Constitució a tota Espanya”. “Ja ningú es creu que ve el llop i que es trencarà Espanya”, ha assegurat Rodríguez.
La conferència de Puigdemont ve precedida de la reunió entre el president a l’exili i la vicepresidenta i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, aquest dilluns al Parlament Europeu. Fonts de l’equip de Sánchez han recordat que Díaz va viatjar a Brussel·les com a líder de Sumar i responen que “no va actuar com a vicepresidenta”. “El PSOE té una manera diferent de treballar”, recalquen les mateixes fonts, per posar distància amb Sumar. Arran de la reunió, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo ha demanat a Pedro Sánchez que cessi Díaz.